Hypotheek meenemen bij verhuizing: goed idee of niet?

Door
Sophie van Gorsel
op

In deze tijden van stijgende hypotheekrentes kan het bij verhuizen slim zijn om je oude hypotheek mee te nemen. Steeds meer doorstromers kiezen hiervoor, maar het is belangrijk te onderzoeken of het in jouw situatie de voordeligste optie is. Waar moet je op letten?

Een nieuwe trend?

In december 2022 was ongeveer 15% van alle hypotheekaanvragen een aanvraag tot het meenemen van de hypotheek. Er werden in die periode nog maar 27.308 nieuwe hypotheken afgesloten, een flink lager aantal dan het jaar ervoor.

Het lijkt dus een trend te worden onder doorstromers: je oude hypotheek meenemen als je verhuist. Maar is dit in iedere situatie mogelijk? En voordelig? Belangrijk is in ieder geval dat je – lage – hypotheekrente nog lang vaststaat, alleen dan heeft het zin de mogelijkheden te onderzoeken.

Opnieuw toetsen

Jouw geldverstrekker ziet het meenemen van de hypotheek als een nieuwe aanvraag. Er zal dus opnieuw getoetst worden of je de financiële lasten nog steeds kunt dragen. Niet iedere hypotheek kan worden meegenomen, het moet passen bij de voorwaarden van je huidige hypotheek. Een NHG-hypotheek kun je bijvoorbeeld niet standaard meeverhuizen, helemaal niet als je overgaat naar een woning die boven de NHG-kostengrens ligt.

Schuld-marktwaardeverhouding

Als je de hypotheek mee kunt nemen, heb je niet de garantie dat de hoogte van de hypotheekrente precies hetzelfde blijft. De hypotheekrente hangt namelijk af van de waarde van je huis en je overgebleven hypotheekschuld, in het kort: de schuld-marktwaardeverhouding. Die verhouding verschuift meestal bij het kopen van een nieuw huis, waardoor je rente wordt aangepast, wat in je voor- maar ook nadeel kan uitpakken.

Tweede hypotheek bij zelfde aanbieder

Er zijn nog een aantal andere dingen waar je op moet letten: als je een huis koopt dat duurder is dan je huidige woning, kan een tweede hypotheek nodig zijn. Deze kun je meestal alleen afsluiten bij de geldverstrekker van de hypotheek die je meeverhuist. Dat is niet altijd de meest voordelige optie. Daarnaast is het goed te bedenken dat je alle voorwaarden van je huidige hypotheek meeneemt. Dit terwijl er wellicht andere hypotheken zijn die voorwaarden bieden die in je situatie nu meer voordeel opleveren.

Bron: Hypotheekrente.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.