Ik heb twee huizen verkocht via Makelaarsland

Door
Marianne
op

De afgelopen twee jaar hebben wij twee keer een huis verkocht via Makelaarsland. Het is mij erg goed bevallen en zou het je zeker aanraden om te overwegen om je huis te verkopen via Makelaarsland.

Wat is Makelaarsland?

Makelaarsland is een online makelaar die door heel Nederland werkt. Makelaarsland is een digitale makelaar waardoor je alles digitaal of telefonisch met hen regelt. Bij makelaarsland werken gecertificeerde makelaars en juristen die je door het hele verkoopproces heen leiden.

Bij Makelaarsland kan je je huis verkopen waarbij je huis gewoon op Funda komt, je begeleiding krijg van de makelaar maar je zelf bepaalt hoe betrokken je wilt zijn bij de verkoop.

Hoe werkt Makelaarsland?

Bij Makelaarsland kan je kiezen tussen twee pakketten voor een vaste prijs. Zo kan je kiezen voor een standaard pakket waarbij je zelf de tekst schrijft voor Funda en zelf de rondleidingen doet. Bij het andere pakket laat je alles door hun doen. Zelf hebben wij gekozen om zelf de tekst te schrijven voor Funda en zelf de bezichtigingen te doen. Dit kan (op het moment van schrijven) voor een vast bedrag van €1500. 

Wanneer je besluit om je huis te verkopen en je meldt je aan, dan wordt er allereerst een afspraak gemaakt met een (lokale) makelaar die de taxatie komt doen. Deze makelaar komt langs en maakt een taxatierapport op waaruit een adviesverkoopprijs komt. Je beslist uiteindelijk natuurlijk altijd zelf voor welke prijs je het huis in de verkoop wilt zetten.

Ook wordt er een afspraak gemaakt voor het maken van professionele foto’s van je huis die later op de website komen en natuurlijk ook op Funda.

Je krijgt op de website van Makelaarsland je eigen account waarin je alles kunt volgen over de verkoop van je huis en je zelf dingen kunt wijzigen.

Je schrijft namelijk zelf een enthousiaste en nette verkooptekst voor op de website en Funda. Ook lever je de benodigde documenten door deze te uploaden in je eigen account. Zodra alles gereed is, stem je met de makelaar af om het huis in de verkoop te zetten.

Je huis staat dan direct te koop op Makelaarsland en op Funda.

Wanneer de aanvragen voor bezichtigingen binnenkomen kan je zelf deze inplannen met de potentiële kopers. Het rondleiden doe je dus zelf en dat heeft zo zijn voordelen. Niemand kent jouw huis zo goed als dat jij het kent en niemand weet hoe fijn het is om daar te wonen. Jij kan direct zorgen dat de mensen zich thuis voelen en zichzelf er al helemaal zien wonen.

Uiteraard: vind je het zelf rondleiden helemaal niet fijn, dan kan je dit ook door een makelaar van Makelaarsland laten doen.

Wanneer mensen een bod willen doen op je huis dan gebeurt dit altijd digitaal via Makelaarsland. Vervolgens zal de makelaar dit met jou overleggen en eventueel de onderhandeling doen met de (potentiële) kopers.

Verkoop geslaagd? Gefeliciteerd!

Mijn persoonlijke ervaring met Makelaarsland

Wij hebben gekozen voor Makelaarsland voornamelijk vanwege de kosten (zie hieronder een vergelijking) en vanwege het feit dat wij zelf het hele huis net gerenoveerd hadden. We wisten precies hoe het huis in elkaar zat, de geschiedenis ervan (het was een monument) en we kenden het dorp inmiddels ook aardig goed. 

Het schrijven van de tekst voor Funda was ook heel goed te doen. Eerst heb ik gekeken naar vergelijkbare huizen en de tekst hiervan. Deze teksten heb ik gebruikt als inspiratie en de opbouw van de tekst heb ik zo overgenomen. De opbouw is namelijk vaak vrij standaard: eerst een pakkende zin, dan wat algemene informatie en vervolgens beschrijf je het huis kamer per kamer.

Heel leuk vond ik om de rondleidingen te doen. Het is heel leuk om mensen rond te leiden in een huis waar je met plezier hebt gewoond (of in ons geval aan hebt gewerkt) en ze te helpen inbeelden hoe het zou zijn om daar te wonen. Vaak komen mensen met leuke ideeën voor de inrichting etc.

Het fijne is dat wanneer geïnteresseerden een bod doen, Makelaarsland het verder overneemt. Hun overleggen met jou over de biedingen en onderhandelen met de kopers. Nadat de koop rond is regelen ze ook het hele juridische aspect en stellen het (voorlopig) koopcontract op.


Wij zijn heel blij met de keuze voor het verkopen via 
Makelaarsland. Juist om zelf de rondleidingen te doen was heel fijn en heeft ook wel geholpen bij de verkoop van het huis. Niemand is / was zo enthousiast over het huis dan ik ;-).

Kostenbesparing bij Makelaarsland

Bij Makelaarsland kan je kiezen tussen twee pakketten. De eerste is het standaard pakket waarbij je zelf de rondleidingen doet. Dit pakket kost, op het moment van schrijven (mei 2024) €1500. Bij het tweede pakket geef je alles uit handen maar betaal je wel een vaste prijs, namelijk €2950. 

Standaard makelaars werken met een courtage. Dit is een commissie die ze krijgen van de verkoopprijs. Vaak ligt deze courtage ergens tussen de 1% en 2%.

Als we dit vergelijken bij een woning van €350.000 dan zou je bij een traditionele makelaar met een courtage van 1,5% €5.250 kwijt zijn. Wanneer je kiest voor het standaard pakket bij Makelaarsland, dan scheelt dit dus €3750. Hoe duurder je huis, hoe groter de besparing.

Vaak denken mensen (ten onrechte) dat een goede makelaar zichzelf terug betaald. Maar uit onderzoek is gebleken dat het zelf doen van de rondleidingen in de meeste gevallen leidt tot een snellere verkoop en een hogere verkoopprijs. Toegegeven, dit is een wat ouder onderzoek maar ik denk dat deze resultaten zeker nog heel relevant zijn.

Makelaarsland biedt een (vrij) nieuwe oplossing voor huisverkoop die ook nog eens voordelig uitpakt. Je hebt meerdere opties en transparante prijzen. Zelf de rondleidingen doen is heel leuk en leidt vaak tot snellere verkoop en hogere prijzen. Hiermee bespaar je al snel duizenden euro’s die je weer kunt gebruiken in je nieuwe woning. Mijn ervaring was zeer positief; ik beveel Makelaarsland van harte aan.

Voor meer tips en inspiratie over geld, volg @geld101 via Instagram. 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.