Verkoper aan het woord: ik verkocht twee huizen via Makelaarsland

Door
Sabine Samsom
op

Sabine is financieel blogger van Finance Queen en verkocht twee huizen via Makelaarsland. Ze schreef daar onlangs een blog over dat we graag met je delen!

Als financieel blogger en coach word ik natuurlijk heel blij van slimme alternatieven voor dure diensten. Makelaarsland is zo’n alternatief. Makelaarsland schudt de gevestigde orde van makelaars op door pakketten aan te bieden die stukken goedkoper zijn dan die van reguliere makelaars. Het is fijn om de expertise van een makelaar in te schakelen en maar zelf ook taken op te pakken.
In 2022 verkocht ik een appartement én een huis via Makelaarsland. Na de eerste verkoop koos ik opnieuw voor Makelaarsland. Een tevreden klant dus. Graag deel ik mijn ervaring met het verkopen van een huis via Makelaarsland.

De voorbereiding

Vooraf deed ik onderzoek naar de verwachte opbrengst van het appartement. Ik maakte een lijstje in excel met adressen van vergelijkbare woningen die op Funda stonden, met de vraagprijs en het aantal vierkante meters erbij. Via Makelaarsland kon ik gratis veel verkoopprijzen achterhalen. Ook die vulde ik in op het lijstje. Dit gaf mij een realistisch beeld van de te verwachten opbrengst. Gelukkig stuurt Makelaarsland ook een taxateur bij je langs die met eigen ogen komt bekijken hoe de woning en omgeving eruit zien. Hij of zij geeft je een advies voor de prijsstrategie.

Mijn overwegingen

We hadden zelf het idee dat het appartement 420.000 tot 450.000 euro op zou leveren. Veel makelaars rekenen een courtage van 1% van de verkoopprijs en soms zelfs 1,25%. De courtage zou bij deze verkoopprijs dus kunnen oplopen tot 5.625 euro. En bij een hogere verkoopprijs zelfs nog meer.
Ik vind dat veel geld, teveel eerlijk gezegd. Ik heb sowieso moeite met tarieven die uitgedrukt worden in percentages. Een uurtarief of tarief voor een dienst vind ik eerlijker en redelijker.

Tarieven Makelaarsland

Makelaarsland rekent een vast bedrag, onafhankelijk van de waarde van jouw woning. Het ‘jij de bezichtigingen, wij de rest’-pakket kost 1.750 euro. Het ‘wij regelen alles voor je’- pakket kost 3.450 euro. Makelaarsland heeft overigens regelmatig acties waarbij je korting krijgt op deze tarieven.
Bij het eerste pakket doe je zelf de bezichtigingen en schrijf je de verkooptekst voor Funda. Bij het tweede pakket wordt hetzelfde voor je geregeld als bij een reguliere makelaar.
Deze tarieven zijn all-in. Bij reguliere makelaars worden bovenop de courtage opstartkosten berekend. Opstartkosten zijn bedoeld om de kosten van onder andere de fotograaf te dekken.
Makelaarsland rekent 600 euro opstartkosten. Die betaal je op het moment dat je hen de opdracht geeft jouw woning te verkopen. Bij verkoop van de woning betaal je het restant van het all-in tarief van het pakket dat je hebt gekozen. Het totaalbedrag is dus nooit hoger dan 1.750 of 3.450 euro.

Wat doet Makelaarsland?

In beide gevallen doet Makelaarsland het volgende:

  • Woningopname
  • Foto’s en plattegronden maken
  • Verkoopstrategie bepalen, samen met jou als klant
  • Huis plaatsen op Funda
  • Namens de klant de beste verkoopprijs onderhandelen
  • Alles juridisch checken
  • Koopovereenkomst opstellen

Wat doe je zelf?

Als je voor het lage tarief kiest doe je zelf de bezichtigingen. Ik vond dat superleuk om te doen en merkte dat potentiële kopers dat ook op prijs stelden.
Ik kon ze namelijk precies vertellen wanneer we op welk plekje in de zon zitten, hoe ver het lopen is naar de basisscholen in de buurt en waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt bij de verbouwing.
Daarnaast schrijf je zelf de verkooptekst voor Funda. Niet al te moeilijk is mijn ervaring. Funda staat vol met voorbeelden en met mix en match maak je er zo je eigen verhaal van.
Kies je voor het hogere tarief, dan regelt Makelaarsland alles voor je.

Prijsvergelijk

Het appartement werd uiteindelijk verkocht voor 470.000 euro. Leuk om een rekensommetje te maken. Het tarief van de reguliere makelaar heb ik gebaseerd op die van een kantoor bij mij in de buurt.

Verkoopkosten via Makelaarsland: 1.750 euro.
Verkoopkosten via reguliere makelaar: 1,25% courtage over 470.000 euro: 5.875 + opstartkosten 550 euro. Totaal: 6.425 euro

Een verschil van 4.675 euro! Er zijn dagen dat ik het niet verdien 😉

Enthousiast geworden?
Je kunt kosteloos een informatiegesprek met Makelaarsland inplannen. Als je dat via deze link doet ontvangt Financequeen daar een vergoeding voor. Uiteraard kost jou dit niets extra.

Disclaimer
Dit artikel is op eigen initiatief geschreven en Financequeen ontvangt hier dus geen vergoeding voor. Wel wordt gebruik gemaakt van een vriendenlink. Als je op deze link klikt en je besluit je woning via Makelaarsland te kopen ontvangt Financequeen een vergoeding.

Gastblog door: Sabine, Finance Queen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.