Ik Vertrek: van de Randstad naar het platteland, maar is dat wel nodig voor groen om je heen?

Door
Makelaarsland
op

Lekker weg uit de Randstad, naar een groen paradijs in Nederland. Het kan allemaal nu we veel thuiswerken. Maar, voor meer groen en rust hoef je misschien minder ver weg te verhuizen dan je denkt.

Is het wel nodig om weg te trekken uit de Randstad? We vragen het aan Makelaarsland-agent Martin van Bodegraven. Hij helpt mensen met hun woonwensen in de regio Den Haag. Daar vind je dus van alles: van huizen vlakbij het strand in Scheveningen en Wassenaar, tot echte stadswoningen in Den Haag, of nieuwbouwwoningen in de Vinex van Zoetermeer.

Vertrekken mensen hier ook naar regio’s met meer groen en rust?

Meer ruimte is de heilige graal

Martin ziet de stad nog niet leeglopen, maar hij ziet wel dat mensen op zoek zijn naar meer ruimte. “Ik kom toch vaak bij woningen die te koop worden gezet, waar net te weinig ruimte is voor de thuiswerkplek. Je kent het wel, met de laptop op het bureautje in de slaap- of kinderkamer.”

Ondertussen ziet hij ook dat de reisafstand iets minder zwaar meetelt, nu mensen vooral thuiswerken en dat deels waarschijnlijk ook blijven doen. “Vaak blijven de ‘meer-ruimte-zoekers’ graag in de regio van Den Haag, je hebt hier natuurlijk van alles als het gaat om wonen. Groen en rust zijn ook niet ver met aan de ene kant het strand en aan de andere kant van Den Haag het Groene Hart.”

De huizenmarkt van Den Haag en omgeving in cijfers

Meten is weten, dus hier vind je wat cijfers over wat er gebeurt op de huizenmarkt van Den Haag:

  • De verkooptijd ligt in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld op 31 dagen, vorig jaar was dit in het eerste kwartaal 39 dagen.
  • De transactieprijs ligt in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld op € 413.000.
  • In 2020 was dit in het 1e kwartaal €362.000 en € 386.000 in het 4e kwartaal.
  • In 2021 zijn tot nu toe 64.6% van de woningen verkocht boven de vraagprijs, over 2021: gebeurde dit bij 62.1% van de verkochte woningen.
  • In het eerste kwartaal van 2021 werd voor een woning gemiddeld 3,5% meer betaald dan de gevraagde prijs.
  • Het aanbod van koopwoningen is in het eerste kwartaal gedaald ten opzichte van kwartaal daarvoor met maar liefst 31,2%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aanbod zelfs afgenomen met 41,8%.

verhuizen van stad naar platteland

Je huis met flinke winst verkopen, maar hoe vind je een nieuw (betaalbaar) huis?

De huizenmarkt in Den Haag en omgeving is enorm krap. Dat is een van de redenen dat de huizenprijzen flink stijgen. Je huis verkopen en er ook nog (veel) winst op maken, hoort zeker tot de mogelijkheden. Maar dan?

“Dan heb je een interessante uitdaging, of kans,” vindt Martin. “Als je je huis met winst hebt verkocht, kun je een duurder huis terugkopen. Dat wil niet altijd zeggen dat je er ook meer ruimte mee koopt als je in deze regio blijft. Ik zie wel mensen die bijvoorbeeld naar het oosten verhuizen, omdat ze daar meer huis voor hun geld kunnen krijgen. En een stel dat zelfs helemaal naar Groningen ging, maar die hebben heel bewust gekozen om weg te gaan uit de Randstad. De ‘opschuivers naar het Oosten’ zijn misschien niet echte vertrekkers. Ze wonen eigenlijk nog steeds relatief dichtbij en zijn meestal zo op hun werk als dat nodig is.”

En als je het echt goed doet met de verkoop van je huis, dan kun je natuurlijk altijd een ander huis kopen in het sjieke Wassenaar, of het iets stadsere Scheveningen. Voor ieder wat wils in de omgeving van Den Haag en Martin laat het je graag zien.

Ben je om? Verruil je de stad voor wonen een groene omgeving? Stel eenvoudig een gratis zoekopdracht in en ontvang als eerste nieuw aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Bereken nu

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.