Ik wil extra aflossen op mijn hypotheek, is dat slim?

Door
Makelaarsland
op

Alvast een deel van je hypotheek aflossen kan financieel aantrekkelijk zijn. Maar als je een aflossing doet, kun je het geld niet nog een keer uitgeven. Kijk dus goed of aflossen past bij jouw situatie, nu en in de toekomst.

Een rekensommetje

Stel, je spaart. En over het bedrag dat je spaart, ontvang je 1,2%  rente. Over je hypotheek betaal je 4%  rente. Dan kun je overwegen om alvast een deel van je hypotheek af te lossen. Want over het algemeen geldt: als je meer betaalt aan hypotheekrente dan je bijvoorbeeld aan spaarrente ontvangt, kan het financieel aantrekkelijk zijn om je hypotheek af te lossen.

Aflossen wel slim

Of het nu financieel aantrekkelijk is of niet, de beslissing om alvast een deel van je hypotheek af te lossen, hangt ook samen met je persoonlijke situatie. In onderstaande voorbeelden kan aflossen aantrekkelijk zijn.

  • Je hebt enkele jaren geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Tijdens de looptijd van je hypotheek los je niet af. Je hebt het geld en je vindt het een prettig idee om toch alvast een deel van je hypotheek af te lossen.
  • Je gaat binnenkort met pensioen. In veel gevallen is inkomen uit pensioen lager dan je huidige salaris. Door nu alvast een deel af te lossen heb je straks misschien lagere maandlasten.
  • Je huis staat ‘onder water’. Je hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van je huis en bij verkoop houd je waarschijnlijk een restschuld over. Door alvast een deel van je hypotheek af te lossen, houd je een eventuele restschuld zo laag mogelijk.

Aflossen niet slim

Als je een gedeelte van je hypotheek aflost, kun je het geld niet meer aan iets anders uitgeven. Heb je niet zoveel reserve? Of verwacht je de komende jaren extra uitgaven, bijvoorbeeld omdat je kinderen gaan studeren? Dan ligt aflossen minder voor de hand. Bedenk bij het maken van je keuze dus altijd goed of je het geld echt kunt missen. Is dat niet het geval? Dan kun je het misschien beter op een spaarrekening zetten, beleggen of beiden.

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.