Juul bespaarde flink door zelf de bezichtigingen te doen (3/3)

Door
Juul Dijkhuis
op

Juul had zijn huis al verkocht onder voorbehoud. De kopers hebben de financiering nu rond, dus is de koop definitief. Hoe is het verkoopproces verlopen en hoe hoog waren de besparingen door de bezichtigingen zelf te doen?

Ongeveer twee maanden geleden is ons huis in de verkoop gekomen. In mijn eerste blog schreef ik over onze zoektocht naar een ander huis. Hoe wij het verkoopproces ervaren hebben, heb ik beschreven in mijn tweede blog. Nu de verkoop rond is, neem ik jullie graag mee in het laatste deel van het verkooptraject.

Na het tekenen van het koopcontract begint het lange wachten

Eind februari is ons huis verkocht. Hier ging een erg drukke periode aan vooraf met veel bezichtigingen en dus moesten we ook constant het huis extra schoonmaken en opruimen tussen de bezichtigingen door. De uiteindelijke kopers hadden zes weken nodig voor het regelen van de financiering. In eerste instantie ging het om vier weken, maar helaas hebben ze de uiterste datum moeten verschuiven. Wij zijn hiermee akkoord gegaan. Na het tekenen van het koopcontract is het lange wachten begonnen. De verkoop was in principe afgerond, maar we zouden pas rustig zitten zodra ook het financieringsvoorbehoud weg was.

Hypotheek geregeld en begonnen met het opruimen van spullen

Pas in augustus krijgen we de nieuwe woning op naam. Ook de hypotheek heb ik zelf geregeld. Naast tekstschrijver voor de financiële sector, ben ik namelijk ook nog steeds hypotheekadviseur. Wij waren met een hypotheekofferte gelukkig net voor de sterke verhogingen van de hypotheekrente aan. We hebben de hypotheekrente nog voor 20 jaar vast kunnen zetten voor een rente onder de 2%. We hebben nog maanden de tijd, maar we zijn al begonnen met het uitzoeken van ‘garagespullen’. Wat gaat mee en wat blijft achter, wat geven we weg of gaat naar de vuilstort?

Zelf de bezichtigingen doen was een verstandige keuze

Het zelf doen van de bezichtigingen was een bewuste keuze van ons. Een rondleidende makelaar is commercieel mogelijk vaardiger, maar wij, mijn vrouw en ik, zijn de deskundigen van ons huis. Wij konden vragen beantwoorden die makelaars niet konden beantwoorden. Wij zijn ook van mening dat de commerciële talenten van een makelaar minder tot hun recht komen in de huidige huizenmarkt. De potentiële koper die het hoogste bod neerlegt, is de winnaar.

Zelf rondleiden geeft ons een flinke besparing

Ons huis verkopen via Makelaarsland heeft ons duizenden euro’s bespaard. Vreemd genoeg kun je op de websites van de makelaars niet zien hoeveel ze rekenen. Zelfs bij de ‘veel gestelde vragen’ op de websites vind je niet het antwoord op deze vraag. Vereniging Eigen Huis heeft het vorig jaar uitgezocht, en kwam op een gemiddeld tarief van 1,38% over het verkoopbedrag. Ons huis is verkocht voor €510.000, dus hadden we gemiddeld moeten rekenen op een courtage van meer dan 5.000 euro. Het biedproces liep verder via Makelaarsland zoals het ook met een lokale makelaar zou gebeuren.

De komende tien jaren gaan wij niet meer verhuizen. Het verkopen is leuk en leerzaam geweest, toch moet je het niet te vaak doen. Ondanks dat alles vlekkeloos verliep, hebben we er toch stress van gehad. Dat kan denk ik ook niet anders.

juul dijkhuis

Juul is gastblogger bij Makelaarsland en heeft onlangs zijn huis via Makelaarsland verkocht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.