Juul verkoopt zijn huis zelf, mét hulp van Makelaarsland (1/3)

Door
Juul Dijkhuis
op

Na meerdere bezichtigingen hebben wij een ander huis gekocht. De blijdschap is groot, want ook op het platteland van Groningen is er schaarste. Met een goed bod hebben wij de concurrenten afgetroefd. En nu begint de volgende fase… In een drieluik vertel ik over onze ervaringen.

Drieluik: 1/3

De eerste stap naar een andere woning

En dat is het verkopen van ons huis. Natuurlijk hebben wij er alle vertrouwen in, maar dan wel mét de hulp van Makelaarsland. Ik moet erbij zeggen dat ik niet volledig objectief ben, want ik ben als financieel tekstschrijver verbonden aan Makelaarsland. Toch is deze connectie niet de belangrijkste reden voor onze keuze om te kiezen voor Makelaarsland. Wie kan ons huis nu beter verkopen dan diegenen die er jarenlang gewoond hebben? Wij regelen de rondleidingen en Makelaarsland doet de rest.

Wat hebben we in de aanbieding?

Ons huis wordt door een bosrand afgescheiden van een recreatiegebied. Binnen 150 stappen sta je op het strand. Het huis heeft 175 m2 aan leefruimte op een perceel van bijna 1.300 meter. Een erg riante tuin, en dat is ook gelijk een belangrijke reden dat we het huis in de verkoop doen. Aanvullend hadden we een aantal woonwensen waardoor we moesten verbouwen. Toen bedachten wij ons; wij kunnen ook een huis kopen met een kleinere tuin en waar de woonwensen al gerealiseerd zijn. Dat hebben we dus gedaan.

De weg naar onze nieuwe woning

We zijn onze zoektocht gestart in juli 2021. Een aantal huizen viel af, omdat het huis niet paste in ons plaatje. De vijfde bezichtiging was raak. We hebben flink geboden en hebben afgezien van ontbindende voorwaarden, wetende dat we ons huis met gemak (hopelijk) tegen een hoog bedrag in de verkoop konden zetten. Onze nieuwe woning is nieuwer met meer ruime en -niet onbelangrijk- met een veel minder bewerkelijke en kleinere tuin.

De vraagprijs in laten schatten door een makelaar

We zochten een ander huis, dus hebben we in oktober 2021 al een makelaar van Makelaarsland over de vloer gehad voor een waardebepaling. Het advies was een vraagprijs van €450.000 tot €475.000 aanhouden. Omdat we nog geen ander huis hadden, hebben we toen nog geen actie ondernomen.

Onze nieuwe woning is een feit

In januari tijdens de vijfde bezichtiging wisten we gelijk toen we het huis binnenstapten, dat dit onze nieuwe woning moest worden. Tijdens de rondleiding door de makelaar kregen we steeds meer bevestiging van onze eerste gedachte. Een grote woonkamer met een moderne keuken en ruime slaapkamers voor onszelf en de twee dochters. Daarna volgden een aantal spannende dagen.

Plan van aanval bepalen

In de huidige markt wisten we dat een kleine overbieding niet voldoende zou zijn om het huis te krijgen. We hebben een flink hoger bod neergelegd, en het huis werd ons gegund. We waren niet de hoogste bieder, maar omdat wij alle ontbindende voorwaarden wilden schrappen, zijn wij toch de gelukkigen geworden.

Verkoop in gang zetten en de foto’s laten maken

Wij hebben de verkoopopdracht doorgezet aan Makelaarsland en de volgende stap werd gezet. De nieuwe woning is gelukt, nu het verkopen van de huidige woning nog. Voor de foto’s werd Zien24 ingeschakeld. We hadden vooraf al alle vertrouwen in de verkoop. Na het zien van de foto’s kregen we er nog meer vertrouwen in. In de online omgeving (Mijn Makelaarsland) hebben wij alle benodigde stukken en informatie verzameld en daarna was het wachten tot de foto’s werden toegevoegd. Ons dossier was compleet. De verkoop kan beginnen.

Samen met onze makelaar van Makelaarsland de verkoopstrategie bepalen

We hebben de data van de bezichtigingen bepaald en de verkoop kan starten. Om de procedure door te spreken werden we gebeld door onze makelaar van Makelaarsland. Op alle vragen kregen we de antwoorden en het verloop van het verkoopproces is doorgesproken. Met name het plannen van de bezichtigingen en het biedproces is tot in de details besproken. Wij weten nu wat ons te doen staat en we kunnen potentiële kopers ons huis laten zien.

Waarom kiezen wij ervoor om zelf de bezichtigingen te doen?

Zelf de potentiële kopers rondleiden in ons huis geeft een grote besparing aan kosten. Toch was dat niet de belangrijkste reden om het zelf te doen. Wij hebben al meerdere keren een huis bezichtigd waar een verkoopmakelaar bij aanwezig was en de rondleiding verzorgde. Meerdere keren kregen we te horen dat dit de eerste keer was dat ze het huis van binnen zagen. Voor het verkoopproces in de huidige markt vinden we dit “killing”. Een makelaar die het huis niet kent, kan inhoudelijke vragen over het huis niet beantwoorden. Na de bezichtiging wordt van potentiële kopers wel verwacht dat ze gelijk een goed bod neerleggen.

Tijdens de bezichtigingen kunnen wij als huiseigenaren (vrijwel) alle vragen over het huis beantwoorden. Waarom zouden wij dan een makelaar rond laten leiden? Gelukkig voelen wij ons wel comfortabel in deze rol, dus we gaan ervoor.

We houden jullie op de hoogte van de voortgang en de ontwikkelingen.

juul dijkhuis

Juul is gastblogger bij Makelaarsland en heeft onlangs zijn huis via Makelaarsland verkocht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.