Evenwicht in zicht: kopers bieden weer vaker rond en boven vraagprijs

Door
Sophie van Gorsel
op

Het aantal biedingen boven de vraagprijs is voor de derde maand op rij gestegen. Dat maakt Makelaarsland op na analyse van interne cijfers, waaruit blijkt dat voor het eerst in zeven maanden in meer dan dertig procent van de gevallen boven de vraagprijs wordt geboden. Toch zijn de verwachtingen van kopers en verkopers wat betreft bieden nog niet in balans, zo blijkt uit een enquête van de grootste online makelaar van Nederland.

Makelaarsland vroeg vijfhonderd mensen naar hun standpunt met betrekking tot de huizenmarkt van nu. Hierin werd ook aandacht besteed aan de verwachtingen ten aanzien van de vraagprijs. Bijna één op de drie kopers (31%) is momenteel van plan een bod onder de vraagprijs uit te brengen. In tegenstelling verwacht slechts vijftien procent van de verkopers een bod onder de vraagprijs. De meerderheid van hen (55%) denkt een bod te ontvangen rond de vraagprijs. Er is dus nog steeds sprake van een mismatch tussen wat verkopers denken aan te treffen in de markt, al lijkt wel dat kopers en verkopers elkaar weer vaker weten te vinden.  

“Sinds de tweede helft van vorig jaar is het bieden boven de vraagprijs enorm gedaald. Het dieptepunt was eind vorig met elf procent. Ter vergelijking: in heel 2021 waren 75 procent van de biedingen boven de vraagprijs”, aldus Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. Nu krabbelen die cijfers wel weer iets op: voor het eerst sinds oktober stijgt dit percentage boven de dertig procent.  

Ontbindende voorwaarden niet heilig

Slechts veertien procent van de kopers is voornemens om een bod uit te brengen zonder ontbindende voorwaarden. “Een jaar geleden zag je nog dat kopers vaker het risico namen om in een oververhitte markt te bieden zonder bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering. Dat gebeurt nu dus veel minder”, zegt Van Wijgerden. Toch zijn de ontbindende voorwaarden opvallend genoeg niet heilig. Op de vraag of men bereid is deze te laten vallen om de koop door te laten gaan, antwoordt bijna de helft (45%) namelijk welwillend.  

Ook positieve cijfers bezichtigingen en doorlooptijden

Wat betreft bezichtigingen ziet Makelaarsland de markt ook opkrabbelen. Het gemiddelde aantal bezichtigingen per woning, gemeten over drie maanden, is momenteel 6,7. Dat is het hoogste aantal kijkers sinds afgelopen zomer. Ook de gemiddelde doorlooptijd, de periode dat een huis te koop staat, neemt af. Momenteel staat de teller op 67 dagen. In maart was nog sprake van een doorlooptijd van 83 dagen.  

Eerst verkopen dan pas kopen gebruikelijker geworden

Ook valt op uit de enquête dat veel meer doorstromers eerst hun huidige woning verkopen, voordat ze een nieuwe woning aankopen. De aanpak in de markt is bijna fifty-fifty. “Het is een vraag die veel speelt bij onze klanten: moet ik eerst kopen of verkopen? Voorheen koos bijna iedereen ervoor om eerst te kopen, anders zat je misschien zonder huis. Nu zie je dat men veel voorzichtiger is geworden. Door eerst te verkopen beperk je namelijk de financiële risico’s”, besluit Van Wijgerden. 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.