Wil je landelijk wonen? Houd hier rekening mee!

Door
Bas Hakker
op

We dromen allemaal toch van die landelijke boerderij in het buitengebied? De vraag naar het landelijke wonen is in 2017 dan ook flink toegenomen. Waar moet je als koper opletten als je eindelijk die droomboerderij op het platteland wil gaan kopen?

Het landelijke wonen wordt steeds populairder. Vorig jaar werden er nog 5.700 landelijke woningen verkocht en in 2016 waren dit er 5.300, dat is een stijging van 7,5%. Door de toegenomen vraag gaan de prijzen natuurlijk omhoog; gemiddeld betaal je €415.000 voor een landelijk gelegen woning, terwijl dat bedrag in 2016 nog op €385.000 lag.

Bekijk meer huizenmarktcijfers

Okay, voor zover de cijfers, maar de vraag is natuurlijk waar je op moet letten als je overweegt om die sfeervolle rijtjeswoning in de Vinexwijk om te ruilen voor een oude boerderij in een van de omliggende dorpjes. Daarvoor belde ik even met twee experts.

1. Let op de verbouwingskosten

Korné Pot van Libero Aankoop vindt vooral dat het belangrijk is om goed te kijken welke kosten je nog extra moet maken voor een verbouwing. “Vaak zijn de woningen op bouwkundig gebied wat slechter dus een grondige keuring is aan te bevelen. De meeste mensen verkijken zich daarop.”

2. Denk romantisch maar wees realistisch

Sommige mensen hebben een iets te romantisch beeld van landelijk wonen, ze baseren hun keuze voor die boerderij op de rustieke beelden in Boer zoekt Vrouw. Korné Pot ziet die romantici weinig trouwens: “Onze klanten hebben vaak een duidelijk beeld van wat ze willen met een woning. Het zijn vaak mensen tussen de 40 en 60 jaar die een beetje de rust opzoeken. We hebben ook wel een jonge stellen en dan moet je je toch altijd de vraag stellen: willen jullie echt zo afgezonderd wonen?”

Ook Ard Klijsen, makelaar, gecertificeerd taxateur en landelijk voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed, heeft nog wel wat extra tips voor mensen die interesse hebben in een landelijk wonen. Hij vindt dat je vooraf goed moet nadenken over het ‘buiten’ wonen. “Het is toch even wennen als je opeens tussen de agrarische bedrijven woont, terwijl je dat niet gewend bent. Dan weet je nu eenmaal dat ze ook mest uitrijden. Het grote verschil met in de stad wonen is echter dat het regionale business is. Bij elk gebied gelden weer andere wetten en regels en het is belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent.” Hij denkt dat je net even iets alerter moet zijn als het om een landelijke woningen gaat; er gelden toch iets andere wetten dan in de vinexwijken.

Op zoek naar je droomwoning?

Ja, ik wil graag een gratis zoekopdracht aanmaken

 3. Check het bestemmingsplan

Collega Pot zei het al een beetje; het is belangrijk om een goed taxatierapport te hebben. Dat is niet alleen belangrijk voor het vaststellen van de verbouwingskosten, maar ook voor de financiering. Klijsen: “In de NRVT-regeling (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) is afgesproken dat je voor financiering geen gevalideerd taxatierapport krijgt als de boerderij een agrarische bestemming heeft. Daar moet je wel even op letten; je kunt bijvoorbeeld door de taxateur een alternatief taxatierapport laten opstellen (als de bank daarmee akkoord gaat) of een principeverzoek tot herbestemming naar ‘wonen’ vragen bij de gemeente.”

4. Check de omgevingsfactoren

Een andere belangrijke factor, eentje die misschien minder een rol speelt als je een huis in de stad koopt, is het opletten op de omgevingsfactoren. “Belangrijk is bijvoorbeeld dat je niet in de milieuzone zit van een veebedrijf in de omgeving. Dan moet je immers aan allerlei milieueisen voldoen terwijl je daar eigenlijk niets mee te maken hebt. Dan kun je wel beloven dat je geen bezwaar zult maken, maar dat is tegenwoordig niet voldoende.”

Okay, dat zijn wat tips van kenners voor wat betreft landelijk wonen, maar zelf hebben we er ook nog wel een eentje natuurlijk van vrij praktische aard.

5. Check de scholen, sportclubs en winkels

Als je kinderen hebt en je wilt landelijk wonen, is het verstandig om na te denken over de lagere school waar ze heen moeten, dat is natuurlijk nog wel eens iets verder fietsen dan in het geval van de stad waar je op elke straathoek een school hebt. Of neem een middelbare school; soms is het een prima tochtje, maar soms is het ook wel eens te gek. Ook is het wel prettig om wat winkels in de buurt te hebben want van dat groentetuintje kun je natuurlijk niet altijd eten. Of als je zoon nu helemaal gek is van korfbal, dan is het een idee om toch even te onderzoeken wat zo’n ritje je straks gaat kosten.

Landelijk wonen

Conclusie landelijk wonen

Goed het bestemmingsplan bestuderen, omgevingsfactoren onderzoeken, checken of basale zaken zoals onderwijs en de supermarkt een beetje in de buurt te vinden zijn en de verbouwingskosten goed meewegen. Als je dat allemaal in de gaten houdt, dan kan landelijk wonen natuurlijk een geweldig idee zijn. Natuurlijk moet je je voor elke aankoop grondig verdiepen in een huis en de omgeving, maar misschien moet je daar bij het kopen van zo’n woning nog iets scherper op zijn.

Ben je er helemaal klaar voor om landelijk te gaan wonen? Zet je huis te koop en ga ervoor! Bereken nu je besparing op de makelaarskosten bij Makelaarsland.

Bereken mijn besparing

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.