Makelaar aansprakelijk stellen bij verkeerd woonoppervlak

Door
Makelaarsland
op

Het blijkt helaas vaker voor te komen dat makelaars woningen verkochten voor meer woonoppervlak dan bij herberekening nu het geval is. Verkopers ondervinden hier nadeel van.

De meetnorm NEN2580 is in 2010 verplicht gesteld voor NVM makelaars. Voor die tijd bepaalden NVM makelaars zelf hoe zij de woonoppervlakte berekenden. Hierbij werden bijvoorbeeld buitenmaten en extra ruimten zoals een vliering of berging meegenomen in de oppervlakteberekening. Bij de nu geldende verplichte meetnorm conform de NVM meetinstructie mag dit niet meer.

Makelaar aansprakelijk stellen?

Of het mogelijk is om een makelaar aansprakelijk te stellen voor het verkopen van een woning met een onjuist woonoppervlakte, heb ik contact opgenomen met de juridische dienst van de NVM. Zij geven aan dat om een makelaar aansprakelijk te stellen, het moment van inmeting essentieel is. Het is moeilijk een makelaar nu nog aan te spreken op een verkeerde oppervlakteberekening, omdat de meetnorm conform de NVM meetinstructie pas in 2010 verplicht is gesteld.

Wel kan de huidige eigenaar van een woning zich erop beroepen dat de makelaar destijds onrechtmatig heeft gehandeld richting de koper. De makelaar heeft tenslotte de woning voor aanzienlijk meer woonoppervlakte verkocht dan in werkelijkheid het geval is.

Is een woning na 2010 verkeerd ingemeten, dan is het  uiteraard mogelijk om een makelaar hiervoor aansprakelijk te stellen.

Verkoper aansprakelijk?

Het is niet mogelijk de verkoper aansprakelijk te stellen. Artikel 5.13  van de koopovereenkomst  geeft aan dat het verschil tussen de opgegeven en werkelijke grootte aan geen der partijen enig recht verleend.

Woningverkopers gedupeerd

Veel woningverkopers zijn gedupeerd door de afwezigheid van enige regelgeving omtrent meetnormen. Deze kopers van toen en verkopers van nu worden op geen enkele wijze gecompenseerd.

Een voorbeeld:
Een klant kocht in 2008 een woning van 104m2. De klant besluit zijn woning in 2014 te verkopen en de taxateur van Makelaarsland berekent de oppervlakte volgens de NEN2580 op 98m2. Bij deze nieuwe oppervlakteberekening heeft de taxateur de aanbouw van 9m2 al meegerekend. De klant heeft 6 jaar geleden dus een woning gekocht met de gedachte dat deze bijna 25% groter was dan nu blijkt. Veel woningzoekers zoeken een woning op funda vanaf 100m2. Hierdoor loopt de klant ook nog eens veel potentiële kopers mis.

Wil jij net als 22.800 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van tips en nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.