Makelaarsland ervaringen: Aankoopmakelaar

Door
Makelaarsland
op

Wow, in 12 dagen tijds en héél veel bezichtigingen – is het geliefde gezinshuis van Makelaarsland-blogger Jet Weilers verkocht. De overdracht is al over vier weken, want de aanstaande nieuwe bewoners verwachten een tweeling. Behalve verhuisdozen inpakken moeten zijzelf nu wel supersnel serieuzer op zoek naar hun volgende droomhuisje! De ervaringen van Jet lees je in Blog #5.

Het besluit om via Makelaarsland te verkopen werd – behalve vanwege de, in Blog#1 genoemde redenen – óók beïnvloed door de vaste lage courtage, waardoor we ’t ons nu kunnen permitteren om onze grote inboedel (met gigantisch veel boeken) te laten verhuizen en zelfs tijdelijk op te slaan; voor mij een enorm geruststellende gedachte! Onze uitstekende ervaring (plus die van zoon en vriendin enkele maanden eerder) maakten ’t vanzelfsprekend om voor de volgende stap -de aankoop van een nieuw droompaleisje- eveneens Makelaarsland als aankoopmakelaar in te schakelen!

Untiggtled

Op zoek naar een nieuw droomhuis

Al vóór verkoop hadden wij een wensenlijstje opgesteld waaraan het ideaalplaatje van ons  gezamenlijke vierde stulpje moest voldoen: kleiner wonen wat betreft aantal kamers (‘t oude telde er 8), maar wel een ruime woonkamer en ‘n grotere tuin (’t liefst grenzend aan vaarwater) met goede schuur of garage en dat alles in de regio Haarlem.

Een half jaar terug stond er zowaar precies zo’n huis te koop in Haarlemmerliede (8 minuutjes van Haarlems stadshart), maar we durfden toen de gok niet te nemen. Eerst moest ons huis verkocht en nu ’t zover is, bleek dat natuurlijk weggekaapt… Al snel bleek ons budget te klein om alle droom- en woonwensen in Haarlem te kunnen vervullen. We hopen dankzij fikse overwaarde en kleine hypotheek uit te komen op zo’n 500 euro woonlast per maand. Mede vanwege de naderende pensioengerechtigde leeftijd van manlief.

Boven het Noordzeekanaal bleek de keus véél groter. We bekeken o.a. tijdens de Open Huizen Dag een hele rits vrijstaande Zaanse huisjes en zelfs een stolpboerderij. Wij dolenthousiast, tot we hoorden dat de A22 met de Velsertunnel (de snelste verbinding tussen Haarlem en zuidelijke Zaanstreek) binnenkort voor bijna een jaar dicht gaat ter renovatie. Dan zou de reistijd naar Haarlem oplopen tot ruim drie kwartier per rit. Te lang in ons geval, want meerdere dagen per week zijn we trotse oppas opa en oma. Dus kleinkinderen ophalen uit school, naar ons nieuwe huis en hen dan weer thuis brengen, zou bijna drie uur reizen worden (inclusief de avondspits)…

Gevonden. Aankopen?

Tja, die wenslijst diende dus aangepast, dat was duidelijk; de zoekregio beperkt en al snel bleek een tuin aan ’t water (sowieso al schaars goed) onhaalbaar. Als laatste poging bekeken we toch nog ‘n alternatieve route naar Westzaan, via de sluizen van IJmuiden.

Pal ertegenover -aan onze kant van het kanaal- stond daar plots ons ‘bijna droomhuis’ te koop. Met een beetje fantasie ook nog gelegen aan vaarwater, al kan er dan geen sloepje voor de deur, wel een cruiseschip! Uitzicht op de sluizen en minder fraai, in de verte – op Tata Steel (hoogovens).

Udntiggtled

Ons volwassen viertal vond IJmuiden een ‘no-go-area’ ofwel Mordor (uit de filmtrilogie Lord of the Rings). Desondanks besloten we tot ’n tweede bezichtiging (zij hoeven er immers niet te wonen), vergezeld door de twee oudsten. Eenmaal binnen snapten zij onze verliefdheid voor dit huisje wel -hoewel in hun ogen nog véél te groot- onderwijl al wel plannen makend om met Kerst of andere feestjes te blijven slapen…

Aankoopmakelaar van Makelaarsland

Voordat we tot een bod komen, schakelt onze aankoopmakelaar Stijn (dezelfde makelaar als bij verkoop) eerst de taxateur in om de half-vrijstaande woning te beoordelen. Tegelijkertijd oriënteren wij ons intensiever op hypotheekgebied; altijd tijdrovend, maar bovenal buitengewoon ingewikkeld als je zelfstandig ondernemer – met pensioenplannen – bent, ook al gaat het om nog zo‘n kleine hypotheek. Het ‘Woningopname-rapport’ was er keurig binnen drie werkdagen.

Na gedegen telefonisch overleg met Stijn, zal hij ons openingsbod – ruim onder de marktwaarde – uitbrengen. Hier gingen verkopers niet op in, dus volgde een iets hoger bod. Nog altijd aan de lage kant vonden wijzelf, maar Stijn wist ons te overtuigen. ’t Werkte, want er kwam een paar (zenuwslopende) dagen later, een -weliswaar te hoog- tegenbod; we waren in elk geval in onderhandeling! Wij neigden opnieuw onze bieding flink te verhogen, bang om ons droomhuisje te verliezen… Maar, met vol vertrouwen in Stijn -qua ervaring en kundigheid- lieten we hem voort onderhandelen met een eindbod van 17.000 euro onder het tegenbod. Eén uur later belde hij ons terug met het goede nieuws. Verkoper is akkoord en jullie krijgen de grote hot-tub (in de tuin) er gratis bij!

Die hot-tub ruilden we overigens in voor andere roerende zaken, zoals een grappig hoek-kerkbankje en wat verlichting. Resteert nog een bouwkundige keuring (want ‘t nieuwe is wel een ‘oudje’) hetwelk óók direct door Stijn werd geregeld. Wat ‘n kanjer van een vakman, wat ’n betrokkenheid en wat ‘n geweldige service!

Ik kan ’t bijna niet geloven en zit tussen de half gevulde verhuisdozen stilletjes ’n traantje van geluk weg te pinken. We kunnen al over twee maanden naar ons nieuwe droompaleisje verhuizen (we zullen het ‘Mordor’ noemen) en hoeven dus maar enkele weken in een vakantiehuisje te bivakkeren.

Kortom, een geweldig resultaat; ons oude huis binnen twee weken (boven de vraagprijs) verkocht en het nieuwe (ruimschoots onder de vraagprijs) aangekocht!

Lees ook de vorige blogs van Jet:
#4 ‘Onderhandelingen en…’
#3 ‘De eerste bieding’
#2 ‘Bezichtiging-marathon’
#1 ‘Huis te koop na 30 jaar’

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.