Makelaarsland ervaringen: Help ons huis gaat de markt op.

Door
Makelaarsland
op

Hannah, hoofdredacteur van shepostsonline verkocht haar woning met Makelaarsland, op haar haar blog vertelt ze hoe dat ging. “Van opruimen tot schilderen, schuren, repareren en stylen: zo ging ik te werk.”

In mijn vorige blog heb ik verteld dat wij deze zomer besloten ons huis te verkopen! Het gaat om een jaren dertig woning die mijn vaste verkering zeventien jaar geleden kocht in de provincie Noord Holland. In de huidige markt vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank en daarom riepen veel mensen: “je gaat in deze tijd toch niets aan je huis doen voor de verkoop?” Maar toch kozen wij ervoor vier weken te klussen. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog.

Iedere vuilniszak voelde als een verlichting

Als je samen besluit je huis te verkopen, wat is dan het eerste dat je doet? Opruimen! Dat puinruimen was bij ons hard nodig, want als je ergens zeventien jaar woont en een zolder bezit, kun je je wel voorstellen dat daar campingspullen, motorpakken en mappen vol rekeningafschriften liggen. Een aantal jaar geleden zijn hier mijn spullen bijgekomen en dan zijn er ook nog kinderen die te groot worden voor stapels kleding, babybadjes en kinderstoelen. Het resultaat: een zolder die helemaal vol stond met heel veel spullen en geen mogelijkheid om er überhaupt rond te lopen.

In de weekenden zijn we steeds één of twee keer, op en neer naar gereden naar ‘de stort’. Veel mensen die ik ken noemen dat overigens ‘de milieustraat’: ik heb geen idee waarom! Het opruimen van het huis vond ik heerlijk om te doen. Iedere vuilniszak die de deur uitging de afgelopen maanden voelde werkelijk verlichtend! De gedachte dat je al deze spullen niet meer mee gaat verhuizen naar een nieuwe woning is heel prettig. Ook is het fijn om de spullen die je wel mee gaat verhuizen allemaal eens door je handen te laten gaan en direct te categoriseren en in de juiste bakken en dozen te verpakken.

Schilderen, schuren en repareren

Het huis van mijn vriend is prachtig en sfeervol, maar er is op de benedenverdieping lange tijd niet geklust. Dat betekent dat alle binnendeuren, kozijnen en plinten wel een lik witte verf konden gebruiken. Naast het schilderen van al het houtwerk heb ik me gestort op kleine reparaties; het dichtsmeren van gaatjes in de muur, het vervangen van de kitranden in de keuken en het overschilderen van zilveren (?) delen van de trap. Ook hebben we de houten aanrechtbladen geschuurd en in de olie gezet. Omdat ik schuren een hele leuke en rustgevende bezigheid vindt, heb ik direct onze tafel en de Tripp Trapp stoelen van de kinderen geschuurd. De tafel heb ik in een prachtige kleurloze wax gezet en de kinderstoelen hoogglans afgelakt. Uiteraard verhuizen deze spullen mee en ik heb gebruik gemaakt van de mindset om deze meubelen direct eens onder handen te nemen.

Paar honderd euro uitgegeven

Inmiddels hadden wij ook de makelaar gevonden met wie wij graag wilden samenwerken. Bij Makelaarsland krijg je een makelaar toegewezen voor de verkoop van je huis, die de biedingen beoordeelt en de onderhandelingen doet, maar de presentatie van je woning, doe je zelf. Wij hebben gewacht met het inschakelen van de fotograaf totdat ons huis naar wens was. Ik heb een paar honderd euro uitgegeven aan een groot, fris, wit vloerkleed, een mooie sprei voor op bed, wit beddengoed voor de kinderbedden en gordijnen. Voor de woonkamer mooie witte gordijnen, voor de slaapkamer lichtgrijze. Ik heb gekozen voor kant en klaar gordijnen van Ikea die je zelf aan de onderkant op maat kan maken.

Laat je huis zo groot mogelijk lijken

Omdat wij midden in de zomer ons huis wilden verkopen, hebben we ook geïnvesteerd in vrolijke zomerbloeiers op het terras en wat mooie vaste planten in de voortuin. Dit zouden we normaal gesproken ook doen, dus voelde niet persé als een extra uitgave, maar natuurlijk doe je net even iets meer je best om de perken er prachtig uit te laten zien en een leuk zonnig terras te creëren. Daarnaast heb ik nog wat losse styling gekocht; een lichtgrijs tafelkleed voor de tuintafel, een mooie fluwelen kussen voor op de bank, een paar extra vaasjes, en een leuke klein bijzettafeltje. Ook heb een aantal RVS  deurklinken vervangen door jaren dertig deurklinken, zodat deze klinken overal in het huis hetzelfde zijn. Het zijn kleine details die weinig geld kosten en zo zijn vervangen, maar je huis net wat meer cachet geven.

Ik denk dat je geen stylist hoeft in te schakelen als je je huis wil verkopen, als je een beetje gevoel hebt voor huisinrichting en een woonblad inkijkt of Pinterest doorscrollt, krijg je tientallen tips hoe je je huis zo licht mogelijk in kan richten waardoor de ruimtes zo groot mogelijk lijken. Het belangrijkste uitgangspunt bij iedere ruimte is dat het de bedoeling is dat andere mensen zich voor kunnen stellen hoe het huis eruit zou zien wanneer zij er zouden wonen en wanneer zij hun eigen meubels er zouden neerzetten. Grote meubels zoals zware kasten of grote, zware salontafels kun je dan het beste uit huis weghalen. Ook wanneer je een muur in een specifieke kleur hebt geschilderd, kun je deze muur het beste een neutrale kleur geven.

Haal meubels en spullen weg

Het allerbelangrijkste: haal zoveel mogelijk spullen weg, zodat de ruimtes in je huis goed tot hun recht komen. Wij hebben heel veel meubels en spullen verkocht via Marktplaats. Als je dan toch een nieuwe start maakt, is het ook best fijn om wat nieuwe spullen te kopen die in je nieuwe huis passen. Wij kozen ervoor om de foto’s te laten maken door Blinqlab, dit is een organisatie die samenwerkt met Makelaarsland en een pakket aanbiedt voor het maken van foto’s en digitale plattegronden. Je bepaalt zelf wat je laat doen of zelf doet: wij kozen de woning zelf op te meten en schetsen aan te leveren, maar je kunt er ook voor kiezen om het inmeten van de woning aan een professional over te laten.

Op de dag van de fotografie heb ik vijf uur uitgetrokken om het huis gronding schoon te maken, alle laatste losse rommeltjes, werkspullen, schoolspullen, kinderrugzakken, schoenen en jassen weg te bergen en natuurlijk een prachtige grote bossen bloemen te kopen om vazen verspreid door het huis mee te vullen. In iedere kamer had ik een hoek gemaakt met enkele verhuisdozen met spullen die niet op de foto hoefden. Oei, dat was dom, want voor Funda worden er ook 360 graden foto’s gemaakt! De fotograaf besloot eerst ‘de kleine slaapkamer’ te fotograferen zodat ik hierna alle dozen en spullen hier kwijt kon. Op de dag zelf dus nog aardig wat gesleep met dozen en zweetdruppels op de rug, maar op de foto’s zie je hier gelukkig niets van terug.

Start verkoop!

Als je met Makelaarsland werkt, schrijf je ook de aanbiedingstekst van je huis zelf. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Op funda vind je duizenden voorbeelden. Makelaarsland geeft je tips over hoe je dit het beste aan kan pakken, door bijvoorbeeld te beginnen met een boeiende en krachtige zin. Ik vond het schrijven van de tekst heel erg leuk; als bewoner van een huis kun je immers als beste vertellen wat de woning biedt en hoe de buurt is.

Wil jij ook je huis verkopen met Makelaarsland? Meld je hier aan, je zit nog nergens aan vast.

Ja, ik wil mijn huis aanmelden

Je bepaalt samen de vraagprijs

Ondanks dat we heus wel weten dat wij ons huis wel verkopen, ben ik ervan overtuigd dat wij door het opfrissen van ons huis hogere biedingen zullen krijgen. We presenteren nu een woning waar weliswaar nog genoeg aan geklust kan worden, maar waar je ook zo in zou kunnen trekken. Nu onze tekst af is en de foto’s zijn gemaakt en bewerkt, kunnen wij overgaan tot verkoop. Bij Makelaarsland bepaal je zelf wanneer je daar klaar voor bent. Als je tevreden bent met je eigen woningpresentatie en folder, druk je op de knop: ‘Ik ben klaar voor verkoop’. Binnen 24 uur neemt een makelaar contact met je op en bepaal je samen de vraagprijs van de woning. Diezelfde dag nog verschijnt je huis op Funda en ziet de rest van de wereld waar je de afgelopen weken zo hard aan hebt gewerkt. Hoe het ging nadat het huis de markt opging? Dat vertel ik je volgende week zaterdag!

Ben je benieuwd naar wat Makelaarsland voor jou kan betekenen? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Ja, bel mij terug

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.