Na april toont ook mei stijging in aantal woningverkopen

Door
Roos van Schaaijk
op

Structureel herstel of tijdelijke opleving van de woningmarkt? Mei toont in ieder geval voor de tweede maand op rij een stijgende lijn in het aantal woningverkopen. Daarnaast is het zelfs de eerste maand, waarin het aantal woningverkopen hoger ligt dan dezelfde maand een jaar eerder.

De vraag naar koopwoningen groeit. In mei werden maar liefst 114.000 bezichtigingen aangevraagd. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van de maanden ervoor. De 10.000 verkochte woningen in mei tonen het hoogste aantal van 2013. Met een stijging van 16% in het aantal woningverkopen ten opzichte van een jaar eerder is de negatieve spiraal doorbroken. De woningmarkt lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben.

Een huis kopen juist nu aantrekkelijk

Er komen steeds meer positieve geluiden vanuit de woningmarkt. De koopbereidheid neemt toe en het consumentenvertrouwen groeit. Uit onderzoek van Makelaarsland naar de koopbereidheid van woningzoekers blijkt dat 70% van de huidige woningzoekers van plan is om nog in 2013 een woning aan te kopen. Hiervan wil 50% zelfs nog aankomende zomer een woning aankopen. Het merendeel van deze woningzoekers (80%) zoekt een woning tot 3 ton. Een steeds groter deel (41%) denkt dat de huizenprijzen in 2013 zullen stabiliseren.

Buitenlandse hypotheekaanbieders helpen woningmarkt

De financieringblijft vooralsnog het grootste probleem voor het vlottrekken van de woningmarkt, maar hier lijkt verandering in te komen. Gisteren kondigde Duitse banken aan voor een bedrag van 200 miljard aan hypotheken in Nederland te gaan verstrekken voor fors lagere rentetarieven (2,8% voor 10 jaar vast). Tezamen met de fors lagere woningprijzen en het groeiende vertrouwen in de stabilisatie van woningprijzen wordt het kopen van een woning nu weer aantrekkelijker dan het huren van een woning. Dit is precies het omslagpunt dat nodig is voor structureel herstel van de woningmarkt.

Toelichting woningmarktindicator 2013
Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere koopwoningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt 2013.

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.