Onderzoek VU: ‘Vaste-prijs-makelaars verkopen beter dan courtage-makelaars.’

Door

Makelaarsland

op

14 juni 2017

Uit een groot onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) waarbij miljoenen huizentransacties zijn vergeleken, blijkt dat de goedkope makelaar met een vast prijsmodel voor huizenverkopers beter verkopen dan Makelaars met een courtagemodel.

Makelaarsland was in Nederland in 2005 de eerste makelaar die een vast prijsmodel landelijk heeft uitgerold. Het principe is eenvoudig en is ook nu nog erg succesvol. Bij Makelaarsland verzorgt de verkoper zelf de bezichtigingen, Makelaarsland verzorgt verder alle ingewikkelde (juridische) zaken en uiteraard de publicatie op funda. Ongeacht de waarde of plek van de woning wordt er een vast en laag tarief gerekend. waarmee een verkoper al snel duizenden euro’s aan makelaarskosten bespaart. Maar dat niet alleen. Uit dit (Engelstalige) 37-pagina tellend universitair onderzoek blijkt  dat de verkoopresultaten verrassend goed zijn. Hier de belangrijkste drie punten.

  • Vaste-prijs-makelaars verkopen sneller en tegen een 2,7 % betere prijs dan ‘dure’ makelaars.
  • Zelf de rondleidingen begeleiden is zeer waarschijnlijk de reden van de betere verkoopprijs.
  • Vaste-prijs-makelaars zijn gespecialiseerd in onderhandelen en dit levert voordeel op!

Makelaars die een vast tarief bedrag rekenen (zoals Makelaarsland) verkopen jouw huis sneller én tegen een betere prijs dan makelaars die een percentage van de verkoopprijs opstrijken. Daarbij komt dat de ‘vaste-prijs-makelaars’ ook nog eens goedkoper zijn in de meeste gevallen. Toch kiezen huizenverkopers vaak nog voor de dure makelaars. Waarom?

Aparte uitkomst

Via funda bekeken de onderzoekers miljoenen huizentransacties tussen 1985 en 2011. Daarbij werd gekeken naar de verschillen die er waren tussen de vaste-prijs-makelaars en de makelaars die een percentage van de verkoopprijs hanteren (courtage). Arjan Siegman (één van de onderzoekers) zegt: ‘De uitkomt was heel apart en ook anders dan verwacht, het meest bijzondere was dat een goedkope makelaar het niet slechter doet dan een dure.’

Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Hogere verkoopprijs

En dat drukt hij zich nog voorzichtig uit. ‘Een goedkope makelaar (vaste-prijs-makelaar) blijkt je huis gemiddeld voor een 2.7 % hogere prijs te verkopen dan een traditionele makelaar. Én daarbij verkopen ze je huis ook nog eens sneller. Makelaars die met een vaste prijs werken, vragen gemiddeld tussen de € 400 en € 1300 euro voor de verkoop van de woning. De klant moet dan wel zelf de bezichtigingen doen. ‘Dure’ makelaars vragen meestal 1,85 procent van de verkoopprijs als tarief. Die makelaars doen dan wel zelf de bezichtigingen. ‘De gemiddelde verkoopprijs van een woning in ons onderzoek was 200.000 euro. Makelaars die met een percentage van de verkoopprijs rekenen, zijn dus meestal duurder’, constateert Siegmann.

Benieuwd naar jouw voordeel?

Krenten uit de pap?

Maar halen de ‘vaste-prijs-makelaars’ dan alleen de krenten uit de pap? vraag je je misschien af. Met andere woorden: nemen zij alleen de huizen aan die ‘makkelijk’ verkoopbaar zijn? Dat bleek ook niet het geval. Daarbij maakt het ook geen verschil of het een groot of klein makelaarskantoor was én of de makelaar de buurt goed kent. In alle gevallen scoorden de vaste-prijs-makelaars beter. 

Gebrek aan kennis bij verkoper

Toch kiezen huizenverkopers nog vaak voor de traditionele makelaar. Hoe kan dat? Siegman: ‘De reden hiervan is het gebrek aan kennis bij de huizenverkopers. Je huis verkoop je meestal maar 1 of 2 keer in je leven. Je weet (uit ervaring) dus niet welke makelaar beter is. Mensen kiezen dan eerder voor een makelaar in de buurt bijvoorbeeld of iemand die door familie of vrienden wordt aanbevolen.’ De reden dat mensen bijvoorbeeld niet voor Makelaarsland kiezen kan ook zijn dat ze geen tijd hebben om zelf de rondleidingen te verzorgen. Dat is zonde! Het kan je namelijk flink meer opleveren naast alleen de grote besparing. En veel meer tijd kost het je niet. Het opruimen van je huis voor de bezichtigingen (wat je sowieso moet doen) is eigenlijk de grote tijdvreter.

Zelf rondleiden betekent hogere verkoopprijs

De rondleiding zelf verzorgen zou juist een verklaring kunnen zijn voor de hogere verkoopprijs. Uit onderzoek blijkt dat kopers de informatie die ze van de verkopers krijgen betrouwbaarder vinden dan de informatie van de makelaar. ‘Verkopers kunnen ook meer informatie geven, over de buurt bijvoorbeeld en de staat van onderhoud van het pand’, zegt Siegmann.

Gespecialiseerd in onderhandelen

Waarom de vaste-prijs-makelaar beter presteert, is niet duidelijk. ‘Het zou kunnen dat een makelaar die ook bezichtigingen doet, geneigd is eerder een lager bod aan te bevelen aan de verkoper. Hij heeft immers al meer uren in de verkoop gestopt dan de makelaar die alleen de prijsonderhandelingen voert. Zijn schade is dus groter als de verkoop niet doorgaat’, geeft Siegmann als mogelijke verklaring. Ook kan het vakmanschap een verklaring zijn. Een vaste-prijs-makelaar doet alleen de prijsonderhandelingen en zal zich daarin meer specialiseren.ben je benieuwd naar wie ónze onderhandelspecialisten zijn? Ontmoet onze makelaars. 

(bron: Een goede makelaar? Zoek de goedkoopste! uit het AD.nl)

Even sparren met een makelaar?

Vraag nu een gesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.