Hoe kies je een internetmakelaar?

Er zijn grote verschillen tussen internetmakelaars. Het is belangrijk dat je meer informatie in wint over de verschillen tussen makelaars, voordat je een keuze maakt waar je jouw huis te koop wilt zetten.

Wat is een internetmakelaar

Een internetmakelaar biedt zijn diensten voornamelijk online aan en veronderstelt dat de verkoper zelf ook actief is bij de verkoop van de woning. Online makelaars vormen, vergeleken met de traditionele makelaardij, maar een klein deel van de makelaars, maar hun aantal en marktaandeel groeit. De vraag naar online deeldiensten groeit. Steeds meer traditionele makelaars bieden daarom ook een online variant van hun diensten.

Internetmakelaars vergelijken

Er zijn de afgelopen jaren veel online makelaars bijgekomen. Hierdoor zijn er veel verschillen ontstaan in de dienstverlening. Het verkopen van je huis is één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Bij de keuze voor een internetmakelaar kun je op verschillende criteria een vergelijking maken. Hieronder vind je de belangrijkste.

Prijs De meeste online makelaars vragen een vast tarief voor hun diensten, dat vooraf betaald wordt. Het tarief is niet afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs. Online makelaars verschillen in prijsstelling. De tarieven liggen tussen de € 249 en € 1500. Grote prijsverschillen tussen makelaars? Vergelijk dan zorgvuldig de verschillen in dienstverlening!

Dienstverlening Afgezien van de prijs, zijn er grote verschillen in aangeboden dienstverlening. Zo zijn er internetmakelaars die jouw woning alleen plaatsen op hun eigen website en alle communicatie via e-mail laten verlopen. Er zijn ook online makelaars met een meer uitgebreid dienstenpakket, waarbij onder andere de woningopname, plaatsing van jouw huis op funda, onderhandelingen en koopovereenkomst verzorgd worden.

Kwaliteit Je wilt een makelaar die bij een branchevereniging is aangesloten. De grootste branchevereniging van Nederland op het gebied van onroerend goed is de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Internetmakelaars die zijn aangesloten bij de NVM bieden je deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid.

Contact Tijdens jouw verkoopproces is het prettig om een eigen contactpersoon te hebben die je begeleidt en adviseert. Ook voor potentiële kopers is het belangrijk dat de makelaar goed bereikbaar is. Niet alleen via e-mail, maar ook telefonisch, zodat bezichtigingen of biedingen snel kunnen worden opgepakt en besproken. Dit is niet bij elke internetmakelaar het geval.

Jeroen vertelt het verhaal over Makelaarsland.

Makelaarsland is de eerste internetmakelaar van Nederland. Begin 2005 richtte Jeroen Stoop Makelaarsland op. Hij zag in zijn werk als traditioneel makelaar de onvrede groeien bij klanten die vonden dat de kosten niet in verhouding stonden tot de dienstverlening. Er was tevens een groot gebrek aan transparantie van makelaars naar hun klanten toe. Onder het credo ‘Verkopen doen we samen’ bedacht Jeroen een nieuwe formule, waarin 3 essentiële wijzigingen de traditionele makelaardij moesten veranderen in de makelaar van de toekomst:

» Verkoper is actief betrokken bij het verkoopproces en begeleidt zelf de bezichtigingen.
» Verkoper is 24/7 op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de woning.
» Verkoper betaalt een vast tarief en bespaart duizenden euro’s aan makelaarskosten.

Inmiddels is Makelaarsland de grootste huizenverkoper van Nederland en zijn er ruim 28.400 succesvolle huizenverkopen tot stand gekomen. Sinds 2016 is er de Makelaarsland app. Want wat is een internetmakelaar van deze tijd zonder app? Hiermee bent je 24 uur per dag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de verkoop van je woning.