Zelf je huis verkopen zonder makelaar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun huis te verkopen. Je huis verkopen zonder makelaar kan veel geld schelen, maar pas op dat je er geen slapeloze nachten van krijgt; daar hebben we koffie en netflix al voor!

Wij zetten de voordelen, maar ook de risico's onder elkaar, zodat jij snel en gemakkelijk kunt bepalen of zelf je huis verkopen zonder makelaar iets voor jou is.

Waarom zelf je huis verkopen?

Als je je huis wil verkopen, dan kun je zelf meer dan je denkt. En wat je zelf doet, daar op kan je natuurlijk flink in de kosten besparen. Dit zijn de belangrijkste voordelen: 

1. Besparen door zonder makelaar te verkopen
Een van de belangrijkste overwegingen om zelf je huis te verkopen is waarschijnlijk omdat je wilt besparen op de makelaarskosten. Als je alles voor eigen rekening neemt bespaar je al snel duizenden euro’s. Het is dan wel belangrijk dat je verstand hebt van de juridische aspecten rondom een verkoop en genoeg tijd hebt om je woning actief te promoten en belangstellenden rond te leiden. 

Waarom zelf je huis verkopen?

2. Flexibeler dan een makelaar
Als verkoper ben je flexibeler dan een makelaar. Bij interesse in jouw woning kun je direct contact opnemen met de geïnteresseerde en een bezichtiging inplannen. Jij verzorgt de bezichtigingen wanneer het jou en de potentiële koper uitkomt. Ook als dat ’s avonds of in het weekend is. 

Youtube placeholder

3. Meer persoonlijke kennis van de woning
De rondleidingen kan je heel goed zelf geven. Wie kent jouw woning en de buurt beter dan jijzelf? Verkopers van Makelaarsland geven aan dat dit het leukste gedeelte van het zelf verkopen is. De hele dag complimenten over je huis ontvangen, dat gaat niet snel vervelen. Ook kopers waarderen het als de verkoper zelf de bezichtiging begeleidt. Jij kunt veel meer vertellen over jouw woning dan een makelaar en jij geeft kopers informatie uit de eerste hand.

Youtube placeholder

4. Kennismaken met potentiële kopers
Nog een voordeel van zelf de bezichtigingen doen is dat je in direct contact komt met potentiële kopers. Jij bepaalt aan wie je jouw huis gunt. Na al die jaren met veel plezier in je huis gewoond te hebben, wil je natuurlijk dat er fijne mensen voor jullie in de plaats komen. Wel zo leuk voor je buren.

Waarom je huis toch wél verkopen met makelaar?

Naast bovengenoemde voordelen heeft zelf je huis verkopen ook risico’s en nadelen. Om deze risico’s te verkleinen of zelfs helemaal weg te nemen, kan een makelaar een goede aanwinst zijn. 

1. Prominente plaatsing op funda
Funda heeft miljoenen bezoekers per maand en is voor de meeste verkopers hét startpunt voor hun zoektocht naar een nieuwe woning. Als je met een NVM-makelaar je woning verkoopt, krijg je een prominente plaatsing van je huis op funda. Als particulier is het niet mogelijk om je woning op funda te presenteren. Zonder prominente plaatsing op funda kunnen woningzoekers jouw woning waarschijnlijk minder goed vinden en zo mis je potentiële kopers! 

2. Ervaring in onderhandelingen
Een makelaar voert tientallen onderhandelingen per maand en is een ervaren onderhandelaar. Als je zelf de onderhandelingen voert, mis je de ervaring, de expertise en het inzicht van een échte makelaar, waardoor je wellicht veel te veel toegeeft op de koopsom. Ook heb je geen ervaring in het onderhandelen over andere voorwaarden dan de prijs, zoals de datum van aanvaarding of de ontbindende voorwaarden die de kopende partij stelt.  

3. Juridische zekerheid
Als je jouw woning zonder makelaar verkoopt, heb je geen juridische zekerheid. Stel dat er gebreken aan de woning naar voren komen na verkoop en je niet aan de meldingsplicht hebt voldaan. Dan kunnen de risico’s groot zijn. 

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de verkoopprijs, maar een vast laag tarief van € 1.575 all-in. Vul jouw verwachte verkoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf de bezichtigingen doet.
Verkoopprijs Verwachte verkoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.38
%
Je bespaart:
2,225

Zelf verkopen met Makelaarsland

Vind jij bovengenoemde voordelen aantrekkelijk maar wil je wel graag de risico’s vermijden? Overweeg dan het verkopen met Makelaarsland. Je kan dan zelf actief zijn bij de verkoop, maar hebt wel met de begeleiding en adviezen van een NVM-makelaar. Je krijgt een prominente plaatsing op funda zonder hoge makelaarskosten.

Meer weten? Lees alles over het verkopen met Makelaarsland of vraag een informatiegesprek aan en wij nemen contact met je op.

Youtube placeholder

Veelgestelde vragen over huis verkopen

Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen?

Hoe kan ik zelf de bezichtigingen doen van mijn huis?

Kan Makelaarsland ook de bezichtigingen verzorgen?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.