Online hypotheek afsluiten

Door
Juul Dijkhuis
op

Voor een hypotheek ga je standaard naar de bank of naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Wist je dat je ook een zelf  online een hypotheek kunt afsluiten? Dit geeft je een besparing van de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling, maar is het wel de beste keuze? Je wilt natuurlijk wel de beste hypotheek.

In het Verenigd Koninkrijk kun je via Google een hypotheek online afsluiten. Onder de naam “Google Mortgage” biedt de zoekmachine een tool aan om het beste hypotheekaanbod te vinden. Heeft Google verstand van hypotheken? Nee, maar dat is ook niet nodig om de voorwaarden en de laagste hypotheekrentes inzichtelijk te maken. Of het verstandig is om de hypotheek zonder hypotheekadvies af te sluiten is nog maar de vraag. Een hypothecaire lening is namelijk meer dan alleen een lening en een regeling om de schuld terug te betalen.

Hypotheken eenvoudig ingericht

Tot 2013 was er een wirwar aan hypotheekvormen en constructies. Sinds 1 januari 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Beide hypotheekvormen zorgen voor een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum. Het zijn relatief eenvoudige hypotheekvormen met een maandelijkse betaling  van de hypotheekrente plus een aflossing. Daarnaast is er nog premie verschuldigd voor een overlijdensrisicoverzekering.

Zelf online hypotheek afsluiten zonder adviseur?

Bij het kopen van een huis staat je op het punt om een hoge lening aan te gaan. Deze lening bepaalt voor een periode tot dertig jaar voor een groot deel jouw maandlasten. Het is dus belangrijk om de juiste keuze te maken. De beste hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van de laagste maandlasten. De voorwaarden per geldverstrekker kunnen sterk verschillen. Ook is het belangrijk om stil te staan bij een sterke inkomensterugval door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Een hypotheekadviseur weet precies waar op gelet moet worden en geeft je hypotheekadvies dat je wellicht hard nodig hebt.

Wat zijn de kosten van het afsluiten van een hypotheek?

Tot 2013 waren de kosten van de adviseur verwerkt in het financieel product. Sinds 2013 zijn deze kosten uit veel financiële producten gesleuteld. Hierdoor zijn de producten goedkoper geworden, maar voor de bemoeienis van de adviseur worden nu separaat kosten in rekening gebracht. Deze kosten moeten voorafgaand aan het betaalde hypotheekadvies verteld worden door de adviseur of de bank. De kosten voor dit online hypotheekadvies en bemiddelingskosten lopen sterk uiteen. Je kunt ongeveer stellen dat de kosten liggen tussen 1.000 en 3.000 euro.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.