Overbieden de norm:
Makelaarsland bij BNR Nieuwsradio

Door
Makelaarsland
op

Huizenkopers verhogen budget en vergroten zoekgebied

Overbieden. Als je een huis wil kopen ontkom je er vaak niet aan meer te bieden dan de vraagprijs. Veel huizenkopers besluiten daarom in de loop van hun zoektocht hun budget te verhogen of zoekgebied te vergroten.

Overbieden op 62 procent van woningen

Het komt steeds meer voor. Vorig jaar werd op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht boven de vraagprijs geboden. In de eerste maanden van dit jaar was dat zelfs voor 62 procent zo.

Koop je een woning tussen de 200.000 en 300.000 euro, dan is de kans heel groot dat je moet overbieden. Maar liefst 75 procent van de biedingen op dit soort woning is nu boven de vraagprijs. Bij echt dure huizen komt het minder voor. Toch wordt zelfs op 13 procent van de huizen boven een miljoen nog overboden.

Aankoopbudget verhogen

De grote druk op de woningmarkt maakt het voor huizenkopers moeilijk om snel te slagen. We hebben woningzoekers op Makelaarsland gevraagd naar hun zoekgedrag. Daaruit blijkt dat ruim een derde tijdens de huizenjacht besluit het budget te verhogen.

“Grote kans dat mensen bij hun huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en uiteindelijk niet het winnende bod neerleggen”, zegt onze directeur Gijs van Wijgerden in een interview op BNR Nieuwsradio. “Bij een tweede of derde keer zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden gaat daar dan automatisch bij horen, want mensen willen niet teleurgesteld blijven worden.”

Ruimte voor meer hypotheek

Vaak hebben ze daar nog ruimte voor. Bijvoorbeeld door een hogere hypotheek te nemen dan ze eerst van plan waren. Huizenkopers lenen gemiddeld namelijk nog steeds minder dan op basis van hun inkomen zou kunnen. Ze brengen ook meer eigen geld in dan nodig is voor het betalen van de aankoopkosten.

Tijdens de huizenjacht passen ook veel mensen hun wensen aan. Bijna een derde besluit om het zoekgebied te vergroten. Ongeveer een kwart van de huizenkopers wijkt uit naar buiten de stad.

In heel Nederland korte verkooptijden en overbieden

Dat betekent niet dat het makkelijk is om daar een huis te bemachtigen. De verkooptijden van huizen nemen namelijk overal in Nederland af. In Alkmaar daalde de tijd dat een huis te koop staat in drie jaar van 74 naar 29 dagen. In Hengelo ging dat van 91 dagen naar 67 dagen.

Dat betekent dat kopers ook hier meer zullen moeten bieden dan de vraagprijs, denkt Van Wijgerden. “In Amsterdam ligt het gemiddelde al ruim vier jaar rond de vijftig dagen. Ook is in de hoofdstad overbieden al jaren de norm. Dat nu andere grote steden van ‘s Hertogenbosch tot Arnhem deze ontwikkeling laten zien is een signaal dat ook hier mensen onder tijdsdruk de markt op gaan, met bovendien een extra zak geld.”

De huizenmarkt is nog flink overspannen. Overbieden is nu landelijk de norm en wie een huis wil kopen moet snel handelen. De woningmarkt is echt een verkopersmarkt en daar lijkt nog geen verandering in te komen.

Ook op zoek naar een huis, maar nog niet gevonden? Stel eenvoudig een gratis zoekopdracht in en ontvang als eerste nieuw aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Zoekopdracht instellen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.