Overwaarde moet eenvoudiger op te nemen zijn

Door
Juul Dijkhuis
op

Door de daling van de huizenprijzen van de afgelopen vijf jaar komen er steeds minder huizen met een overwaarde.

Toch zijn er nog veel vooral oudere huizenbezitters met een flinke overwaarde in hun huis die ze niet kunnen opnemen. Het zogenaamd opeten van de overwaarde is niet meer zo eenvoudig.

Door de stagnerende huizenmarkt wordt er nu vaak negatief gedacht over het kopen van een huis. Dit is onterecht want laten wij niet vergeten dat de huizenprijzen tot 2008 hard zijn gestegen. Volgens het CBS zijn de huizenprijzen in 1996 tot 1999 met gemiddeld 5% tot 10% gestegen per jaar. In het eerste kwartaal van het jaar 2000 zijn de huizenprijzen zelfs meer dan 15% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. De jaren daarna stegen de prijzen minder hard, maar ze bleven stijgen. Huiseigenaren die hun huis meer dan tien jaar geleden gekocht hebben zullen nog steeds een overwaarde in hun huis hebben. Het probleem is dat de overwaarde moeilijk benut kan worden zonder het huis te verkopen.

Overwaarde consumeren

Stel, je bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en je wilt jouw pensioen aanvullen met de overwaarde in jouw huis. Tot een paar jaar geleden boden banken zogenaamde opeethypotheken aan om de overwaarde te kunnen benutten. Tegenwoordig zijn banken nauwelijks nog bereid om dergelijke hypotheken te verstrekken.

Taskforce Verzilveren

Om de kansen en de bedreigingen van het verzilveren van overwaarde in kaart te brengen is de Taskforce Verzilveren opgericht. Dit is een groep bijeengebrachte partijen die een oplossing gaan zoeken voor het probleem waar ouderen tegenaan lopen bij het verzilveren van hun overwaarde. De taskforce bestaat uit organisaties uit de financiële wereld, de overheid en maatschappelijke belangenorganisaties. Zij hebben hun rapport onlangs gepresenteerd.

Mogelijkheden met overwaarde in huizen

Volgens de Taskforce Verzilveren moet er een zogenaamde zorghypotheek worden geïntroduceerd. Dit moet een hypotheekvorm worden om 65-plussers de mogelijkheid te bieden om de overwaarde uit hun huis te gebruiken ter aanvulling op het pensioen.  Zij hebben een rapport uitgebracht onder de naam: ‘Eigen haard is zilver waard’. De huidige generatie gepensioneerden kan de overwaarde goed gebruiken om hun pensioen mee aan te vullen. Ze hebben in principe een groot vermogen, maar het geld zit vast in het huis. De zorghypotheek moet er ook voor gaan zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven en langer zelfstandig blijven wonen.

Deze zorghypotheek kan geïntroduceerd worden, maar het is wel belangrijk om draagvlak te creëren bij de banken. Zij moeten namelijk bereid zijn om de leningen te verstrekken. Anders ontstaat dezelfde situatie als bij het meefinancieren van restschulden in de hypotheek voor een nieuw aan te kopen woning. Fiscaal is het mogelijk gemaakt om een extra hypotheek te verstrekken voor de meefinanciering in de nieuwe hypotheek, maar banken werken er niet aan mee. Bij de zorghypotheek kan ook de vraag gesteld worden: “Waarom zouden banken hieraan mee willen werken?”.  Daarom moeten de banken nauw betrokken worden bij de plannen.

Het lijkt vreemd om in deze tijd een oplossing te zoeken voor problemen met de overwaarde, terwijl steeds meer huizen onder water komen te staan. Het lijkt nu logischer om een “taskforce” in te zetten om de problemen van de restschulden te onderzoeken.

Geschreven door , eigenaar huizenmarkt.blog.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.