Ik heb een tuintje op mijn dak

Door
Martijn Klok
op

Onlangs liep ik tegen het begrip ‘stadslandbouw’ aan. Een cliënt had een huis gekocht met een flink perceel grond in een stedelijke omgeving, maar met de verplichting om een aanzienlijk deel van die grond te gebruiken voor landbouw doeleinden.

Wat is stadslandbouw?

Stadslandbouw is het telen, oogsten en afzetten van voedsel en daaraan gerelateerde producten en diensten in of in de nabijheid van een stad, waarbij gebruik wordt gemaakt van stedelijke hulpbronnen.

Omdat stadslandbouw nog sterk in ontwikkeling is zijn er verschillende definities. Zo wordt gesproken over vormen van professionele voedselproductie, maar ook voedselproductie als hobby. Door een brede definitie te hanteren vallen ook bijvoorbeeld stadstuintjes, balkontuintjes en de kweek in potjes op de vensterbank onder stadslandbouw. Als geheel maakt stadslandbouw onderdeel uit van het streven naar verduurzaming.

Stadslandbouw

Waarom stadslandbouw?

Stad en platteland zijn jarenlang uit elkaar gegroeid. Veel stedelingen weten amper meer waar groenten vandaan komen of hoe ze groeien. Het bewustzijn dat betrokkenheid bij de voedselproductie belangrijk is neemt echter toe. Kwaliteit neemt weer de plaats in van kwantiteit.

Er is ook steeds meer behoefte aan duurzamer telen, meer zelfvoorzienend zijn en het dichter bij elkaar brengen van producent en consument. Stadslandbouw levert ook een bijdrage aan de voedselopgave die onder druk staat door een veranderend klimaat en een voortdurend groeiende wereldbevolking. Daarnaast levert stadslandbouw verse seizoensgebonden producten op die weer kunnen bijdragen aan de kwaliteit van ons dagelijkse voedsel.

Wat is dan het verschil met reguliere landbouw?

Het verschil tussen stadslandbouw en reguliere landbouw is niet zozeer de schaal, vorm en intensiteit van de voedselproductie, maar meer het zoeken en aangaan van verbindingen tussen stad en land, het realiseren van korte ketens in de voedselproductie en het realiseren van zo min mogelijk vervoersbewegingen.

Voorbeelden van stadslandbouw

Vooral in de Verenigde Staten en in Canada bestaat stadslandbouw al langer en zijn Urban farming en Vertical farming bekende begrippen. Er wordt veel gewerkt met vrijwilligers en afzet via consumenten die een abonnement hebben om wekelijks groentes af te halen. De meeste projecten hebben aandacht voor zowel People, Planet als Profit.

Rotterdam voorloper

Zo ligt een van de grootste stadsboerderijen van Nederland in het Westelijk havengebied. Een ander voorbeeld is voormalig zwembad Tropicana waar een paddenstoelenkwekerij is gevestigd (RotterZwam). Ook in het centrum van Rotterdam worden volop groente, kruiden en fruit verbouwd, bijvoorbeeld de DakAkker op het kantoorgebouw Schieblock of in de Vredestuin Pompenburg.

Stadslandbouw
Ook een tuintje op je dak? Maak snel een zoekopdracht aan en vind jouw nieuwe huis waar je zelf stadslandbouw kan uitoefenen!

Maak een gratis zoekopdracht aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.