Stormschade vlak voor de overdracht: wat te doen?

Door
Makelaarsland
op

Wat als je na een storm achterblijft met schade aan je woning, terwijl de overdracht volgende week is? Dat is heel vervelend maar toch kan de koop niet zomaar ontbonden worden. We leggen je graag uit waarom.

In de koopovereenkomst die getekend is, is in artikel 6 aangegeven dat de woning opgeleverd moet worden in de staat waarin de woning zich bevond, toen de koop werd gesloten. Dus als er tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de overdracht, (storm)schade optreedt aan jouw huis, dan dien je dit als verkoper te herstellen. De woning is tenslotte nog van jou op dit moment.

Verschillende mogelijkheden

We raden aan om contact op te nemen met zowel je verzekeraar als je makelaar. Mocht de schade groot zijn en de overdracht is al op korte termijn, dan kun je in goed overleg met de makelaar én de kopende partij kiezen om de overdracht uit te stellen en eerst de schade te herstellen. Dit uitstel mag maximaal 4 weken zijn vanaf het ontstaan van de schade. In deze tijd moet je als verkoper zorgen dat de woning weer in oude staat wordt gebracht.

Mochten de kopers gewoon op de afgesproken datum willen overdragen, kan het herstel hierna plaatsvinden. In dat geval zal de verkoper, de koper het verzekeringsgeld betalen om het herstel te laten uitvoeren. Het voordeel daarvan is dat de koper dit dan naar eigen wens kan laten uitvoeren.

Goed overleg

Mocht de overdracht pas over een half jaar zijn, dan heb je als verkoper langer de tijd dan 4 weken. Wel is het belangrijk dat de schade altijd besproken wordt met de partijen en dat er duidelijk is voor welke oplossing er wordt gekozen. De makelaar kan dit proces uiteraard begeleiden. Hieronder lees je daar een voorbeeld van.

Case: Geluk bij een ongeluk

‘Het dak van meneer Jansen was verwoest tijdens een zware storm. Zijn woning was verkocht aan mevrouw De Boer en zou volgende week worden overgedragen. Met hulp van de makelaar zijn zij tot een goede oplossing gekomen. Mevrouw de Boer was namelijk al van plan om een dakkapel te plaatsen na de aankoop. Omdat het dak nu vernieuwd moest worden, besloten meneer Jansen en mevrouw De Boer daar gebruik van te maken. Meneer Jansen heeft zijn verzekeringsgeld aan mevrouw De Boer betaald en vervolgens heeft mevrouw De Boer een nieuw dak mét dakkapel laten plaatsen. Zowel verkoper als koper blij!’

Het is allemaal niet zo rampzalig als het lijkt. In de stilte na de storm zien we dat het vaak tot een goede oplossing komt wanneer je goed verzekerd bent en duidelijke afspraken met elkaar maakt.

Ben jij door storm of wind je verkoopbord kwijtgeraakt? Neem contact met ons op en vraag een nieuw bord aan!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.