Unieke woning online: Een echt middeleeuws kasteel

Door
Makelaarsland
op

In deze rubriek presenteren wij de mooiste, bijzonderste en meest inspirerende huizen die te koop staan bij Makelaarsland. Gluur binnen bij een unieke woning en laat je verrassen!

Dit keer uitgelicht: een sfeervol middeleeuws kasteel midden in het Groene Hart aan Kasteellaan 1 in Harmelen. Dit rijksmonument met bruinstenen muren en markante kantelen heeft een bewogen geschiedenis. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de middeleeuwen, rond 1400. De oude Ridderhofstad bestaat uit een slotgracht met een bewaard gebleven gewelvenverdieping en oorspronkelijke ribloze kruis -en tonggewelven. Op een deel van deze gewelvenverdieping is in 1950 een sfeervol kasteelachtig huis gebouwd. En met resultaat!

BEZICHTIGING AANVRAGEN

TOEN

NU

Het terrein

Via de oprijlaan kom je aanrijden bij ‘Kasteel Huize Harmelen’. Het gaat om een enorm perceel van circa 6.095 m2. Rondom het kasteel loopt de prachtige oude slotgracht. Ook is er een grote schuur met carport, een paviljoen en aansluitend het Koetshuis en Tuinhuys ‘t Spijck.

Wil je naar binnen in deze unieke woning? Dan pak je de trap naar de kasteelwoning die op de middeleeuwse gewelven is gebouwd. Het kasteel is opgetrokken uit baksteen en grote kloostermoppen en vervolgens met rode dakpannen gedekt.

Het gerestaureerde Koetshuis is te herkennen aan het rieten dak. (je kunt hier helemaal zelfstandig wonen!) Langs de slotgracht staat het monumentale gerestaureerde tuinhuis ’t Spijck ontworpen door tuinarchitect J.D. Zocher. Ook is er nog een boomgaard én een waterpartij waardoor de romantiek er vanaf spat.

Op dit moment wordt het kasteel deels als vergader- en trouwlocatie én als woning gebruikt. Maar wie weet zie jij wel de mogelijkheid voor een heel ander plan op deze te gekke locatie. Bijvoorbeeld een luxe bed-and-breakfast… Zie jij jezelf de gasten al verwelkomen?

Begane grond oftewel gewelvenverdieping

De middeleeuwse zware gewelven staan allemaal met elkaar in verbinding. Bijna alle ruimten hebben ramen met zicht op de slotgracht. Ook lekker: er is overal centrale verwarming aanwezig. Op deze woonlaag is een gezellige woonkeuken die uit twee gewelven bestaat. De keuken is voorzien van diverse apparatuur en een groot kookeiland. In het tweede gewelf is plek voor een grote eettafel. Hier is superveel daglicht door de grote rondboogramen. Verderop ligt de Kasteelkamer. Ook hier wederom fenomenaal uitzicht op de slotgracht en toegang naar buiten naar het mooie terras.

Als je verderloopt, vind je nog meer gewelven en zelfs eeuwenoude kloostermoppen. Niet onbelangrijk: hier vinden we ook de wijnkamer. Daarnaast kom je in de grootste ruimte van het kasteel: de oude Donjon of Torenkamer. En dáár weer naast liggen de oude Hemelbedkamer én de Tuinkamer. Is dit uniek of dit uniek?

Eerste verdieping

Via de monumentale trap kom je in de verschillende ruimten van de kasteelwoning. Zo is daar de keuken met oorspronkelijke inrichting en kleurstelling uit 1950. Aan de andere kant ligt de eetkamer en in het midden van deze verdieping is de huiskamer. Vanuit hier kun je ook naar buiten en heb je toegang tot het grote dakterras boven de gewelven met prachtig uitzicht over Harmelen.

Tweede verdieping en zolder

Deze woonlaag heeft drie slaapkamers, een badkamer met wastafel en bad, apart toilet en een aparte douche. Het lijkt bijna wel een ‘gewoon huis’ toch? Via een smalle trap kun je naar de zolderverdieping. Dit was oorspronkelijk de droogzolder. Hier zijn ook twee kleinere slaapkamers gemaakt, maar het is ook mogelijk om er weer een grote ruimte van te maken.

Het Koetshuis

Naast het kasteel is er nóg een unieke woning op dit perceel: het Koetshuis. In dit charmante rietgedekte huisje is een keukentje en badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet aanwezig. Aansluitend een grote woonkamer. Het is een licht huis met veel glaspartijen en prachtig uitzicht op de slotgracht, boomgaard én moestuin met broeikas. In de woonkamer is een trap naar de bovengelegen kapverdieping. De ramen in deze grote en stahoge zolder zorgen voor veel daglicht en een ideale plek om te slapen of te badderen in de oude tobbe die hier nog steeds staat!

Tuinhuys ‘T Spijck

Het tuinhuys is een uniek exemplaar in neogotische bouwstijl. Vooral de voorgevel valt op door de vier turkoois geschilderde pilasters, decoratief opengewerkte houten borstwering, het spitsboogvenster en de twee roosvensters met gekleurd glas. Het gerestaureerde tuinhuys was er al voor 1930 en heeft waarschijnlijk als badhuis gefungeerd. In 1999 is men gestart met een actie voor het behoud van dit zeldzame tuinhuis waarvan er maar twee in Nederland zijn. Alle delen zijn gedemonteerd op nummer en gerestaureerd bij de “Koninklijke van Woudenberg”. Het gerestaureerde geheel is in 2005 weer teruggeplaatst in de boomgaard van Kasteel Huize Harmelen en geschilderd in zijn oorspronkelijke kleuren. Tuinhuys ‘t Spijck is een separaat rijksmonument.

Kortom

Kasteel Huize Harmelen is een bijzonder stukje cultureel historisch erfgoed, een unieke woning én werkplek en dat allemaal op een prachtige plek in het midden van het land. Heb jij nu zin om het roer zowel zakelijk als privé helemaal om te gooien? Doe dit dan net als de huidige eigenaren! Het gehele totaalplaatje staat nu samen met het goedlopende horecabedrijf te koop. Voor details omtrent de overname van het horecabedrijf kunt u contact opnemen met de huidige eigenaren die u kunnen informeren wat de mogelijkheden zijn.

Ook op zoek naar een huis, maar nog niet gevonden? Stel eenvoudig een gratis zoekopdracht in en ontvang als eerste nieuw aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Zoekopdracht instellen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.