Unieke woning uitgelicht: Woonkerk te Ens

Door
Makelaarsland
op

In deze blogrubriek presenteren wij de mooiste, bijzonderste en meest inspirerende huizen die bij Makelaarsland in verkoop staan. Gluur binnen bij unieke woningen en laat u verrassen! Deze eerste keer uitgelicht; de unieke woonkerk die te koop staat in Ens.

unieke woning uitgelicht

In het dorp Ens gelegen tussen Emmeloord en Zwolle in de gemeente Noordoostpolder ligt de bijzondere woning van onze verkopers Gitta Montanus en Maarten Heijenk. Zij zijn de trotse eigenaar van een monumentaal kerkgebouw dat door architect Korfker is omgebouwd tot woonhuis annex werkruimte. Deze unieke woning staat nu te koop en wacht op een liefdevolle nieuwe eigenaar.

Monumentaal pand

Een prachtig NH-kerkgebouw dat in 1953 werd geopend. De kerk is ontworpen door toenmalig stadsarchitect van Amsterdam Chris Nielsen en kunstenaar Berend Hendriks. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monumentaal pand en trekt veel bekijks mede dankzij de met baksteenmozaïek bewerkte voorgevel. Het is de op één na oudste kerk en de enige kerk die midden op een plein staat in de Noordoostpolder. Sinds 2007 is de kerk grondig gerestaureerd en verbouwd tot woning annex werkruimte.

Unieke woning

De eerste indruk

Aan de buitenkant is niet te zien dat er zich van binnen zo’n moderne en unieke woning bevindt. De reacties van mensen die voor het eerst de kerk betreden zijn over het algemeen hetzelfde. Allemaal staan ze perplex over de grote ruimte en de bijzondere woning die als een soort ‘meubel’ tegen de achterzijde van de kerkzaal is gebouwd. Wat mensen daarna direct opvalt is dat de kerkzaal nog geheel intact is gebleven, inclusief het orgel waar de woning mooi op uitkijkt.

Een woonkerk met zeeën aan ruimte

De woning is modern, licht en comfortabel gebouwd en telt twee verdiepingen. De bovenste verdieping doet dienst als woonkamer en keuken en is over de gehele lengte voorzien van glas. De enorme kerkzaal waar de woning op uitkijkt wordt gebruikt als ruimte voor cursussen en bijzondere gelegenheden. Gitta Montanus en Maarten Heijenk hadden genoeg bijzondere plannen met deze grote ruimte. Uiteindelijk vonden ze het bedenken wat zij allemaal met de ruimte konden doen en hoe het eruit kan komen te zien zo leuk dat ze graag willen beginnen aan een geheel nieuw laatste project ergens anders. Voor de toekomstige eigenaar liggen hier dus nog tal van kansen en mogelijkheden. Wat denkt u van een yogaruimte, reclamebureau, atelier of kookstudio?

Unieke woning

Bent u de nieuwe eigenaar?

De reden waarom Gitta Montanus en Maarten Heijenk de woonkerk te koop zetten is dus duidelijk, nog één keer een laatst groot project aangaan elders. Nu wacht deze bijzondere woning op een nieuwe trotse eigenaar met creatieve en ambitieuze plannen of een hobby waarbij veel ruimte een must is!

Sinds jaar en dag weten veel mensen deze bijzondere kerk te vinden. Niet voor niks hebben Willem-Alexander en Máxima deze bijzondere woning als lunchlocatie voor hun kennismakingstournee door Nederland uitgekozen. Bent u geïnteresseerd in deze bijzondere woning?  Plan dan snel een bezichtiging!

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.