Veranderingen voor huiseigenaren in 2020

Door
Roos van Schaaijk
op

Op Prinsjesdag is aangekondigd wat er financieel voor ons verandert in 2020. Een aantal grote veranderingen lichten wij toe en dan specifiek de veranderingen die invloed hebben op (toekomstige) huiseigenaren.

Stimulans woningmarkt

Er komt een bouwfonds van 1 miljard euro om het woningtekort te lijf te gaan. Zo zou de doelstelling om 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen haalbaar moeten zijn. Nog 1 miljard euro wordt gestopt in een verlaging van de belasting voor woningcorporaties. Die houden dan meer geld over voor nieuwe woningen of het verduurzamen van bestaande woningen.

Starters krijgen het makkelijker

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om het starters makkelijker te maken een huis te kopen ten opzichte van beleggers die huizen kopen om te verhuren.

  • Mogelijk komt er in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht een zelfbewoningsplicht; kopers verplichten zelf in hun woning te gaan wonen. Zo zouden beleggers ontmoedigd worden en krijgen particuliere kopers meer kans.
  • Er komt mogelijk een afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters en een verhoging van deze belasting van 6% voor beleggers. Dit betekent dat starters minder eigen geld hoeven neer te leggen bij het kopen van een huis en beleggers juist meer.
  • Strengere regels voor het verkrijgen van een hypotheek voor huurwoningen worden mogelijk ingevoerd. Hierdoor kunnen beleggers minder lenen voor de koop van een huurwoning.

Hierbij wordt nog wel gekeken of die maatregelen “uitvoerbaar, effectief en proportioneel” zijn.

Ga jij jouw eerste huis kopen? Dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Misschien vind je het prettig om eens een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Dan krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.

Ja, bel mij terug.

De Wet Hillen verder afgebouwd

De Wet Hillen houdt in dat huiseigenaren met een lage hypotheek of geen hypotheek op het huis geen of minder eigenwoningforfait betalen. Dit is een bijtelling op het inkomen waarvan de hoogte van de heffing afhankelijk is van de WOZ-waarde. Hiermee wordt voorkomen dat huiseigenaren met een afbetaalde woning ‘gestraft’ worden voor het aflossen van de hypotheek. De aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld wordt in totaal in 30 jaar afgebouwd. Vorig jaar is daarmee begonnen en was de aftrekpost geen 100 %, maar 96,67 % van de bijtelling van het eigenwoningforfait. In 2020 daalt dat percentage naar 93,33 %.

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Per 2020 wordt het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken versneld afgebouwd met 3%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5 % per jaar tot 49% in 2019. In 2020 daalt het tarief naar 46%. Tegen dit percentage kan de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken. De komende jaren daalt het percentage nog verder tot je de betaalde hypotheekrente nog maar maximaal kunt aftrekken tegen 37%.

Kosten koper meefinancieren bij NHG-hypotheek niet meer mogelijk

Op dit moment kunnen kopers de k.k. (kosten koper) en aanvullende kosten bij een NHG-hypotheek nog tot 6% meefinancieren als de taxatiewaarde van het huis hoger is dan de koopsom. Per 1 januari 2020 wil NHG deze mogelijkheid laten vervallen. NHG gaat in het geval van een hogere taxatiewaarde uit van de koopsom als maximaal leenbedrag, en andersom. Een hogere taxatiewaarde geeft je dan dus geen extra financieringsruimte meer. De kosten koper en de aanvullende kosten komen voor eigen rekening. Heb je een hypotheek zonder NHG en wil je oversluiten naar een NHG-hypotheek, dan mag de taxatiewaarde van de woning niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens. In november wordt duidelijk of het Ministerie van Binnenlandse Zaken dit voorstel goedkeurt.

WOZ-waarde weer omhoog

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2020 naar verwachting van de Waarderingskamer met 8 % tot 10%. De WOZ-waarde die je in 2020 ontvangt geeft de marktontwikkeling weer tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019. Een hogere WOZ-waarde kan leiden tot een hoger eigenwoningforfait. Hierdoor daalt de aftrek eigen woning en daalt ook je belastingteruggave.

Wil jij net als 25.000 andere slimme huiseigenaren ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Bron: Eigenhuis

 

 

 

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.