Kosten koper bij aankoop huis: Wat houdt dit in?

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, zie je achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. De kosten koper zijn aanvullende kosten - bovenop de koopsom - die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. Welke dat zijn en waar je rekening mee moet houden, lees je hier!

Kosten koper

Kosten koper houdt in dat je naast de uiteindelijke koopsom ook enkele bijkomende kosten moet betalen. Je kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 4% tot 6% van de koopsom bedragen. De extra wettelijke kosten die worden bedoeld onder ‘kosten koper’ zijn: overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. De overdrachtsbelasting is 2%, maar ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een woning tot maximaal € 400.000? Dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting.

 

Kosten koper

Aanvullende kosten als je een huis koopt

Naast de wettelijke kosten koper zijn er nog andere kosten waar je als koper van een woning rekening mee moet houden:

Niet alle kosten koper zijn altijd voor iedereen van toepassing. Niet alle kopers hebben een woningtaxatie nodig voor hun financiering, nemen een aankoopmakelaar in de arm of een bouwtechnische keuring op in hun voorbehouden.

Rekenvoorbeeld kosten koper

Zie hieronder een rekenvoorbeeld van alle kosten koper als je een huis zou kopen van 400.000 euro, inclusief NHG, een aankoopmakelaar en een bouwkundige keuring:

Onderdeel  Totaal bedrag
Overdrachtsbelasting (0 of 2%) € 0 tot 8.000
NHG aanvraag (0,6%) € 2.400
Hypotheek- transportakte € 1.000
Kosten bankgarantie € 300
Taxatiekosten € 600
Bemiddeling en afsluitprovisie € 2.450
Bouwkundig rapport € 725
Aankoopmakelaar € 2.250
Totale kosten koper € 9.725 (geen overdrachtsbelasting)  € 17.725 (wel overdrachtsbelasting

Als je bovenstaande kosten bij elkaar optelt, kom je op een flink bedrag uit wat je zelf moet inleggen. Het is namelijk niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te financieren.

Wil je hulp bij het berekenen van je kosten koper? Bekijk dan de website van Vereniging Eigen Huis.

Kosten koper bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je deze in regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn diverse kosten, zoals notariskosten en 21% BTW (in plaats van overdrachtsbelasting) bij de koopprijs inbegrepen.

Financiering kosten huis kopen

Het maximaal te financieren bedrag is 100% van de koopsom. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat de kosten koper uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Schakel je een aankoopmakelaar in bij de aankoop van een woning? Dan komen de makelaarskosten hier nog bij. Dit kun je zo duur maken als je zelf kiest. Bij Makelaarsland kun je bijvoorbeeld al aankopen voor maar € 1.250 aan makelaarskosten, maar dan moet je zelf wel het een en ander doen zoals het zoeken naar je nieuwe woning. Bereken het eenvoudig!

En wil je vooraf weten waar je aan toe bent met de kosten voor een aankoopmakelaar? Spreek dan een vast tarief af. Bij Makelaarsland hanteren wij altijd een vast laag tarief. We vertellen je graag alles over onze tarieven en aankoopmogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de aankoopprijs, maar een vast laag tarief van € 1.250. Vul jouw verwachte aankoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf woningen bezichtigt en een bod uitbrengt.
Aankoopprijs Verwachte aankoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.00
%
Je bespaart:
2,225

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.