Kosten koper bij aankoop huis: Wat houdt dit in?

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, zie je achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. Kosten koper brengt altijd extra kosten met zich mee. Welke? Dat lees je hier!

Kosten koper

Kosten koper houdt in dat je naast de uiteindelijke koopsom ook de bijkomende kosten moet betalen. Je kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. De kosten bij een huis kopen die worden bedoeld als kosten koper zijn onder andere:

 

Kosten koper
  • 2% overdrachtsbelasting*
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten

*Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een woning tot maximaal € 400.000? Dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting.

Aanvullende kosten huis kopen

Naast de overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper) komen er nog andere kosten bij een huis kopen, die gerekend kunnen worden onder de 6% van de koopsom.

  • Advieskosten hypotheekadviseur
  • Taxatierapport
  • Bouwtechnische keuring
  • Stellen bankgarantie
  • Aankoopmakelaar

Wettelijke en niet-wettelijke kosten koper

Niet alle kosten koper zijn altijd voor iedereen van toepassing. We hebben te maken met wettelijke en niet-wettelijke kosten koper.

Wettelijk: Bij de koop van een bestaand huis zijn de wettelijk te maken kosten niet inbegrepen in de koopsom. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting (0%, 2% of 8%) of BTW (21%), de kadastrale rechten en de notariskosten voor het transport.

Niet-wettelijk: kosten bouwtechnische keuring, taxatiekosten, aankoopmakelaar, afsluitprovisie, bankgarantie, nationale hypotheekgarantie, bereidstellingsprovisie, overbruggingskrediet en boeterente.

Voorbeeldberekening kosten huis kopen

Koop je een woning van 300.000 euro, inclusief NHG en laat je een bouwkundige keuring uitvoeren, dan komen de volgende kosten voor jouw rekening:

Onderdeel  Totaal bedrag
Overdrachtsbelasting (0 of 2%) € 0 tot 6.000
NHG aanvraag (0,7%) € 2.100
Hypotheek- transportakte € 1.000
Kosten bankgarantie € 300
Taxatiekosten € 600
Bemiddeling en afsluitprovisie € 2.450
Bouwkundig rapport € 315
Aankoopmakelaar € 1.950
Totale kosten koper € 8.715 tot 14.715

Je kunt voor het gemak ook een berekening maken van de kosten bij huis kopen op de website van Vereniging Eigen Huis.

Kosten koper bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je deze in regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn diverse kosten, zoals notariskosten en 21% BTW (in plaats van overdrachtsbelasting) bij de koopprijs inbegrepen.

Financiering kosten huis kopen

Het maximaal te financieren bedrag is 100% van de koopsom. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat de kosten koper uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Schakel je een aankoopmakelaar in bij de aankoop van een woning? Dan komen de makelaarskosten hier nog bij. Dit kun je zo duur maken als je zelf kiest. Bij Makelaarsland kun je bijvoorbeeld al aankopen voor maar € 950 aan makelaarskosten, maar dan moet je zelf wel het een en ander doen zoals het zoeken naar je nieuwe woning. Bereken het eenvoudig!

En wil je vooraf weten waar je aan toe bent met de kosten voor een aankoopmakelaar? Spreek dan een vast tarief af. Bij Makelaarsland hanteren wij altijd een vast laag tarief. We vertellen je graag alles over onze tarieven en aankoopmogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de aankoopprijs, maar een vast laag tarief van € 950. Vul jouw verwachte aankoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf woningen bezichtigt en een bod uitbrengt.
Aankoopprijs Verwachte aankoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.00
%
Je bespaart:
2,225

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.