Kosten koper bij aankoop huis: Wat houdt dit in?

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, zie je achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. Kosten koper brengt altijd extra kosten met zich mee

Kosten koper

Kosten koper houdt in dat je naast de uiteindelijke koopsom ook de bijkomende kosten moet betalen. Je kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. De kosten die worden bedoeld als kosten koper aankoop huis zijn o.a.:

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten

Aanvullende kosten koper kosten

Naast de overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper) komen er nog andere kostenposten bij die gerekend kunnen worden onder de 6% van de koopsom.

  • Advieskosten hypotheekadviseur
  • Taxatierapport
  • Bouwtechnische keuring
  • Stellen bankgarantie

Wettelijke en niet-wettelijke kosten koper

Niet alle kosten koper zijn altijd voor iedereen van toepassing. We hebben te maken met wettelijke en niet-wettelijke kosten koper.

Wettelijk: Bij de koop van een bestaand huis zijn de wettelijk te maken kosten niet inbegrepen in de koopsom. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting (2%) of BTW, de kadastrale rechten en de notariskosten voor het transport.

Niet-wettelijk: kosten bouwtechnische keuring, taxatiekosten, afsluitprovisie, bankgarantie, nationale hypotheekgarantie, bereidstellingsprovisie, overbruggingskrediet en boeterente.

Berekening kosten koper

Koop je een woning van 300.000 euro, inclusief NHG en laat je een bouwkundige keuring uitvoeren, dan komen de volgende kosten voor jouw rekening:

Onderdeel  Totaal bedrag
Overdrachtsbelasting (2%) € 6.000
NHG aanvraag (1%) € 3.000
Hypotheek- transportakte € 1.000
Taxatiekosten € 300
Bemiddeling en afsluitprovisie (1%) € 3.000
Bouwkundig rapport € 300
Totale kosten koper € 13.600

Schakel je een aankoopmakelaar in bij de aankoop van een woning, dan komen de makelaarskosten hier ook nog bij. Op de makelaarskosten kun je besparen door met de makelaar een lagere courtage af te spreken. Bij Makelaarsland betaal je altijd een vast en laag tarief.

Kosten koper bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je deze in regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn alle kosten, notariskosten en BTW(in plaats van overdrachtsbelasting) bij de koopprijs inbegrepen.

Financiering kosten koper

Het maximaal te financieren bedrag is 100% van de koopsom. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat een groot deel van de kosten koper uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop van een woning?

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.