Kosten koper bij aankoop huis: Wat houdt dit in?

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, ziet u achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. Kosten koper brengt altijd extra kosten met zich mee

Kosten koper

Kosten koper houdt in dat u naast de uiteindelijke koopsom ook de bijkomende kosten moet betalen. U kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. De kosten die worden bedoeld als kosten koper aankoop huis zijn o.a.:

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten

Advies van onze makelaars

Heeft u uw droomhuis gevonden en koopt u deze kosten koper, dan is het logisch dat u de overige kosten zo laag mogelijk wilt houden. Daarom kunt u bij Makelaarsland nu gratis aankoopadvies ontvangen.

Onze makelaars helpen u graag bij de aankoop van uw volgende woning. Door middel van inzichten in marktcijfers en tips voor tijdens de onderhandelingen bent u nog sneller eigenaar van uw volgende huis.

Vraag nu uw gratis aankoopadvies aan!

Geef mij gratis aankoopadvies!

Aanvullende kosten koper kosten

Naast de overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper) komen er nog andere kostenposten bij die gerekend kunnen worden onder de 6% van de koopsom.

  • Advieskosten hypotheekadviseur
  • Taxatierapport
  • Bouwtechnische keuring
  • Stellen bankgarantie

Kosten koper bij nieuwbouw

Koopt u een nieuwbouwwoning, dan koopt u deze in regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn alle kosten, notariskosten en BTW(in plaats van overdrachtsbelasting) bij de koopprijs inbegrepen.

Financiering kosten koper

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om maximaal 102% van de koopsom te financieren. Elk jaar wordt het maximaal te lenen bedrag met 1% verlaagd. In 2018 is het maximaal te financieren bedrag 100% van de koopsom. Dit betekent dat elk jaar een groter deel van de kosten koper uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Heeft u een vraag over de kosten koper of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.