Kosten koper bij aankoop huis: Wat houdt dit in?

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, zie je achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. Kosten koper brengt altijd extra kosten met zich mee

Kosten koper

Kosten koper houdt in dat je naast de uiteindelijke koopsom ook de bijkomende kosten moet betalen. Je kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. De kosten die worden bedoeld als kosten koper aankoop huis zijn o.a.:

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten

Aanvullende kosten koper kosten

Naast de overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper) komen er nog andere kostenposten bij die gerekend kunnen worden onder de 6% van de koopsom.

  • Advieskosten hypotheekadviseur
  • Taxatierapport
  • Bouwtechnische keuring
  • Stellen bankgarantie

Kosten koper bij nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je deze in regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn alle kosten, notariskosten en BTW(in plaats van overdrachtsbelasting) bij de koopprijs inbegrepen.

Financiering kosten koper

Het maximaal te financieren bedrag is 100% van de koopsom. Dit betekent dat een groot deel van de kosten koper uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Heb je een vraag over de kosten koper of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over kosten koper

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Zitten de kosten van een aankoopmakelaar in de ‘kosten koper’?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.