Tips: Hoe wordt mijn huis meer waard?

Door
Makelaarsland
op

Er zijn een aantal ingrepen die de waarde van een huis fors kunnen verhogen. De gevoelsmatige meerwaarde is hierbij vaak een stuk hoger dan de gedane investering, geen onbelangrijke informatie voor wie van plan is om zijn woning te verkopen.

Denk onder andere aan een nieuw likje verf of andere doe-het-zelf klusjes voor de verkoop van je huis. Toch zijn ook ingrijpendere investeringen mogelijk. Vooral duurzaamheid neemt een steeds belangrijkere rol aan in de huidige maatschappij. Een groot aantal duurzame investeringen helpt dan ook de waarde van je huis sterk te verhogen. Hieronder geven we alvast de belangrijkste duurzame investeringen weer.

Het plaatsen van dubbele beglazing

De waarde van een woning zakt al snel indien oude tochtige ramen met enkelglas het toonbeeld sieren. Vooral de aanwezigheid van dubbele of driedubbele beglazing speelt in het voordeel van de verkoper. Dat is ook niet onlogisch: de jaarlijkse energierekening zal al snel dalen door het binnenhouden van de warmte in de winter. En tijdens de warme zomermaanden blijft het ook aangenaam koel binnen. Nog een voordeel van dubbel glas: het geluid blijft buiten. Naast het plaatsen van ramen die goed isoleren, kun je ook nog kiezen voor kunststofkozijnen, deze isoleren goed, zijn goed voor het oog én makkelijk te onderhouden.

Energiebesparende maatregelen

De reden waarom dubbele beglazing zo’n invloed heeft op de waarde van de woning is uiteraard dat het mooi oogt. Het feit dat je ook energie bespaart, is ook goed voor de waarde van de woning. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het isoleren van kieren en gaten bij deuren, stopcontacten en bij ingebouwde verlichtingen. Al deze energiebesparende maatregelen hebben een significante invloed op de zogenoemde Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van de woning. Deze waarde geeft de hoeveelheid energie aan die er nodig is om een woning te ventileren, verlichten en op te warmen. Hoe lager de EPC-waarde hoe energiezuiniger de woning, hoe beter de woning is voor het milieu. Vooral het aanbrengen van dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie is belangrijk voor de EPC-waarde. Woningen met een lage EPC-waarde zijn aantrekkelijk voor potentiële kopers van je huis, aangezien ze dit veel geld kan besparen op de energierekening.

Heb je verkoopplannen? Bereken dan nu de geschatte waarde van jouw woning.

Wat is mijn huis waard?

Plaatsen van energiezuinige apparaten

Er zijn een aantal plaatsen in de woning waar een renovatie altijd wel de waarde van een woning de hoogte opstuwt. De keuken is er daar één van. Wel is het altijd een beetje opletten geblazen: investeringen in de keuken laten zich voor 60 tot 120% terugverdienen. Uiteraard wensen we een terugverdien percentage hoger dan 100% te komen. Hierbij is het belangrijk dat de keuken niet te exclusief wordt: vaak zijn het de eenvoudigste ingrepen die zich het best terug laten verdienen. Een voorbeeld van zo’n investering is het vervangen van de ingebouwde keukenapparaten door nieuwe energiezuinige varianten. Uiteraard kan je een en ander ook buiten de keuken aanpakken. Denk maar aan de plaatsing van een slimme thermostaat of een energiebesparende boiler. Vooral wanneer één van de aangehaalde toestellen of systemen aan vervanging toe is, is de energievriendelijke keuze een echte aanrader.

Financiering investeringen

Duurzame investeringen zijn niet altijd even goedkoop. Echter, als je investeert kun je ervan uitgaan dat dit je op de lange termijn ten goede komt. Zo ook met duurzame investeringen in je huis. De waarde van je huis zal stijgen en het is makkelijker om je huis te verkopen. Daarnaast geldt bij woningen met een lage EPC-waarde dat het vaak mogelijk is om extra voordelig een hypothecaire lening af te sluiten. Zo kan het maximaal te lenen bedrag toenemen of kan er een rentekorting van toepassing zijn. Hoewel het gaat om voordelen voor de koper die zal lenen, zal een deel van die voordelen via de hogere verkoopwaarde terugstromen naar de verkoper. Geld investeren in een duurzaam huis loont dus. Voor energiebesparende maatregelen kun je vaak makkelijk geld lenen. Daarnaast kun je vaak subsidies aanvragen voor het verduurzamen van jouw huis.

Geschreven door: Pricewise

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.