Het verhuren van een woning kan een interessante inkomstenbron zijn, maar je moet je daarbij wel aan de regels houden. Als huisbaas krijg je te maken met allerlei verantwoordelijkheden en administratie die verder gaan dan enkel het innen van de huur. Of je nu een kamer, appartement of volledig huis verhuurt, je kunt je het beste eerst uitgebreid inlezen over je rechten en plichten, voordat je overgaat tot verhuur.
Ken de regels en blijf up-to-date!
De huurmarkt is constant in beweging, net als de bijbehorende regelgeving. Als eerste moet je weten of jouw woning in de sociale of vrije sector valt, welke huurprijs je mag vragen en hoe het zit met huurbescherming. Ook is het belangrijk om te bepalen of je tijdelijke of vaste huurcontracten aanbiedt en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen volgens de huidige wetgeving. Een makelaar kan je hierin adviseren.
Selecteer de juiste huurder
Om gedoe te voorkomen is het verstandig om niet de eerste de beste huurder te accepteren. Vraag bijvoorbeeld naar werk- en inkomensgegevens en kijk of de persoon past bij het type woning dat je verhuurt. Maak ook duidelijke afspraken over eventuele medebewoners en verlenging van het huurcontract. Je kunt beter teveel zaken bespreken en duidelijkheid creëren dan achteraf voor verrassingen komen te staan.
Regel de nodige verzekeringen
Als huiseigenaar ben je verplicht een opstalverzekering te hebben wanneer je de woning verhuurt. Deze dekt schade aan de woning zelf, die niet valt onder de inboedelverzekering van de huurder. Bij tijdelijke verhuur kan ook een verhuurverzekering interessant zijn. Deze dekt schade aan eigendommen zoals meubels en apparatuur, die niet onder de opstalverzekering vallen.
Beheer je administratie en schakel een accountant in
Zodra je gaat verhuren, krijg je te maken met allerlei administratieve verplichtingen. Denk aan het opstellen van huurovereenkomsten, het vastleggen van borgbetalingen en het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven rondom de woning. Zeker als je verhuurt als ondernemer moet je dit gestructureerd aanpakken, bijvoorbeeld met een boekhoudprogramma. Online factureren kan bijvoorbeeld veel tijd en moeite besparen, maar ook het bijhouden van je uitgaven kan handig zijn.
Vind je dit allemaal te ingewikkeld? Dan kun je alle administratieve rompslomp uit handen geven aan een accountant. Deze zorgt ervoor dat alles correct wordt gefactureerd en ingevoerd, en regelt aan het einde van het jaar ook de belastingaangifte.
Houd rekening met onderhoud
Iets waar veel verhuurders van tevoren geen rekening mee houden is het nodige onderhoud aan een woning. Gaat bijvoorbeeld het fornuis, de CV-ketel of wasmachine kapot in de verhuurde woning? Dan ben jij daarvoor verantwoordelijk. Net als wanneer er een daklekkage ontstaat of er schimmelvorming op de muren zit. Dit zijn soms lastige situaties, zeker wanneer je het gevoel hebt dat de huurder deze gebreken heeft veroorzaakt. Dit is echter meestal lastig aan te tonen, waardoor je als verhuurder voor de kosten opdraait.
Een woning verhuren zonder gedoe is zeker mogelijk, des te meer door het kiezen van een geschikte huurder. Met de juiste voorbereiding, heldere afspraken en een overzichtelijke administratie houd je alles onder controle. En voor onverwachte kosten of gebreken heb je natuurlijk een spaarpotje achter de hand, zodat je het nodige onderhoud of een reparatieklus direct kunt laten uitvoeren.