Voor het eerst sinds 2020: meer onder dan boven vraagprijs geboden

Door
Dieuwertje Spil
op

Op de woningmarkt wordt er voor het eerst sinds mei 2020 meer onder de vraagprijs geboden dan erboven. Het percentage biedingen onder de vraagprijs is in twee maanden zelfs nagenoeg verdubbeld, zo blijkt uit interne data van Makelaarsland. De afnemende gekte van overbieden is het volgende signaal van de veranderende woningmarkt.

• Percentage biedingen onder vraagprijs in twee maanden verdubbeld
• Doorlooptijd voor derde maand op rij een halve week langer
• Gemiddeld minder dan zeven bezichtigingen in afgelopen drie maanden

In augustus is er in 45,9 procent van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6 procent boven de vraagprijs. Een minimaal verschil, maar desondanks opvallend, stelt directeur Gijs van Wijgerden. “In het eerste kwartaal van dit jaar werd er nog in ruim zeventig procent van de gevallen overboden.” Van januari tot en met juli lag het percentage op 74,8 procent, met de maand augustus erbij daalt dit cijfer naar 72,6 procent.

“De woningmarkt is sinds begin dit jaar aan het kantelen. Die ontwikkeling zet nu hard door. Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt”, verklaart Van Wijgerden. “Dat is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Desalniettemin zie ik nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”

Huizen zeker niet zomaar meer verkocht

Ook ziet Makelaarsland de doorlooptijden wat oplopen. Voor de derde maand op rij staat een huis gemiddeld een halve week langer te koop dan in dezelfde maand in 2021. Momenteel is de doorlooptijd 44 dagen; een stijging van 4 dagen ten opzichte van augustus vorig jaar. In juli was de doorlooptijd nog 36 dagen. Van Wijgerden: “Kanttekening hierbij is dat een stijging ten opzichte van juli gebruikelijk is in de maand augustus, vanwege de vakantieperiode.”

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is in augustus iets gestegen ten opzichte van juli. Het driemaandsgemiddelde is daarentegen wel weer gedaald, voor de zesde keer op rij. Dit gemiddelde ligt al vier periodes op rij zo’n veertig procent lager dan dezelfde periodes in 2021. “Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, zegt Van Wijgerden.

Afkoeling in steden versus daarbuiten

De verdere afkoeling toont zich voornamelijk in plaatsen buiten de grote steden. Daar is de doorlooptijd vijf dagen langer vergeleken met de maand juli, van veertig naar 35 dagen. Overbieden gebeurt in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam daarentegen nog veel. Over heel 2022 bieden kopers gemiddeld gezien in die steden in 78,4 procent van de gevallen boven de vraagprijs. In de rest van Nederland ligt dit met 71 procent aanzienlijk lager.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.