Waarom het kopen van een huis (bijna) altijd verstandiger is

Door
Juul Dijkhuis
op

Waarom het kopen van een huis (bijna) altijd verstandiger is

Het huren van een huis heeft voordelen, maar de voordelen van het kopen zijn wel groter. In sommige gevallen is huren verstandiger, maar dat zijn uitzonderingsgevallen. Als je in de gelukkige omstandigheid bent  Waarom is het nu kopen van een huis slim?

Moet je binnen een paar jaren weer verhuizen voor jouw werk of kun je echt geen huis kopen? Dan is een huis huren de meest logische keuze of zelfs de enige optie. Zo zijn er nog wel een aantal situaties te benoemen waarin je beter kunt huren, maar wij leggen jou graag in een paar minuten uit waarom het kopen juist nu zo populair is. Doe er je voordeel mee!

De hypotheekrentes zijn extreem laag

Je zou er bijna aan wennen, maar de zeer lage hypotheekrentes gaan een keer weer sterk stijgen. Dat kan ook niet anders. In 2010 kon je de hypotheekrente vastzetten voor 10 jaar tegen 4,75%, nu betaal je daar 1,8% voor. In 1981 kwam de hypotheekrente zelfs boven de 13% uit. Je kunt nu dus zeer goedkoop lenen voor het kopen van een huis. De hypotheekrentes zijn zo laag dat je de volgende generatie waarschijnlijk de ogen uit kunt steken met je renteoverzicht. Een lage hypotheekrente zorgt uiteraard voor lage maandlasten.

Zet je maandlasten voor 20 of 30 jaar vast

Je kunt de hypotheekrente voor 5 jaar vast zetten tegen een rente iets boven de één procent. Maar je kunt de maandlasten nu ook al vastzetten voor tientallen jaren. Zo voorkom je hogere maandlasten als de hypotheekrentes over 5 of 10 jaar sterk gestegen zijn. Van welke maandlasten kun je nu zeggen dat ze 20 of 30 jaar gelijk blijven? Let er wel op dat de hypotheek mee te verhuizen is. Want je blijft waarschijnlijk niet 20 of 30 jaar in hetzelfde huis wonen.

De huur kan in dertig jaar tijd wel verdubbelen

Jaarlijks per 1 juli gaan de huren van huurhuizen omhoog. Het gaat vaak maar om kleine percentages, maar met een jaarlijkse verhoging kan het flink oplopen. Per juli 2018 mocht de huur van sociale huurwoningen maximaal 3,9% stijgen voor huurders met een laag inkomen. Voor hogere inkomens maximaal 5,4%. Voor huurhuizen in de vrije sector is geen maximum. Wist je dat je huur in 30 jaar tijd verdubbelt bij een jaarlijkse huurverhoging van 2,4%? Dat maakt wel het grootste verschil met een koophuis. Na 30 jaren zijn de hypotheken die tegenwoordig nieuw worden afgesloten namelijk afbetaald.

Overtuigd? En op zoek naar jouw droomwoning?

Ja, ik wil graag een gratis zoekopdracht aanmaken

Een afbetaald huis en geen hypotheeklasten meer

Huurders van een huis weten dat ze voor altijd huur blijven betalen. Met de moderne hypotheken los je de volledige hypotheekschuld af in 30 jaar. Na 30 jaren zakken de hypotheeklasten dus naar nul. Vanaf dat moment kun je de besparing anders besteden. Je kunt jouw pensioen aanvullen of ga iedere maand lekker op een stedentrip naar een Europese stad!

Na 30 jaren heb je ook nog een volle(re) spaarpot

Je hebt na 30 jaar niet alleen een hypotheekvrij huis, maar je hebt natuurlijk ook nog het vermogen in het huis tot jouw beschikking. Desnoods verkoop je het huis en ga je goedkoper en kleiner wonen met de overwaarde. Dan houd je ook nog een kapitaal over om vrij te besteden.

Bij overlijden is het beter geregeld voor huiseigenaren

Aan de hypotheek wordt normaal gesproken een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Deze keert uit bij overlijden van één van de huiseigenaren. Met het uitgekeerde bedrag kan de hypotheek deels of volledig worden afbetaald. Hierdoor kunnen achterblijvers in het huis blijven. Huurders kunnen ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar helaas wordt daar vaak niet om gedacht. En het neemt natuurlijk ook weer extra kosten met zich mee.

Een veel gehoord bezwaar over het kopen is de onzekerheid over de huizenprijzen. Goed nieuws! Dalende huizenprijzen raken jou niet zolang je niet hoeft te verhuizen. Over 30 jaar is het huis namelijk nog steeds volledig afbetaald.

Uiteraard brengt het kopen van een huis ook nadelen met zich mee, maar onder de streep valt de vergelijking zeer goed uit in het voordeel van het kopen.

Ben je benieuwd naar wat jij kan lenen?

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.