Waarom is de overlijdensrisicoverzekering belangrijk bij het kopen van een huis?

Door
Juul Dijkhuis
op

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar wel verstandig. Bij het overlijden van een huiseigenaar ontstaat er namelijk vaak een financieel tekort bij de achterblijvers. Zonder een overlijdensrisicoverzekering is het verkopen van het huis waarschijnlijk noodzakelijk.

Na het afsluiten van een hypotheek zit je tientallen jaren vast aan het betalen van de verschuldigde rente en de maandelijkse aflossing. Bij een daling van het inkomen, kan het betalen van de hypotheeklasten problematisch worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door het werkloos of het arbeidsongeschikt raken of door het overlijden van een van de huiseigenaren.

Met de woonlastenverzekering kun je het risico van het werkloos worden en het arbeidsongeschikt raken verzekeren. Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je de financiële gevolgen van het overlijden.

Wat zijn de voorwaarden voor een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerden vóór een bepaalde datum. De verzekering loopt bijvoorbeeld tot je 75e verjaardag. Bij overlijden vóór deze datum, keert de verzekeraar uit. Bij het in leven zijn op de 75e verjaardag, vervalt de verzekering zonder uit te keren. Bij het aanvragen van deze verzekering stelt de verzekeraar vragen over de gezondheid. Mensen met een verhoogde kans op overlijden worden niet geaccepteerd of er wordt een hogere premie in rekening gebracht.

Wat maakt de overlijdensrisicoverzekering zo noodzakelijk?

Een huis wordt gekocht waarbij is uitgegaan van het inkomen van de huizenkopers. Bij overlijden van een huiseigenaar moeten de achterblijvers nog steeds dezelfde hypotheeklasten betalen. Door het wegvallen van het inkomen van de overledene zijn de hypotheeklasten waarschijnlijk niet meer betaalbaar voor de rest van het gezin. Met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheekschuld deels of geheel worden afbetaald.

Welk bedrag moet je verzekeren in een overlijdensrisicoverzekering?

Het bepalen van het verzekerd bedrag is nog niet zo eenvoudig. Het verzekerd bedrag is de uitkering die volgt na het overlijden van de verzekerde. Je kunt ervoor kiezen om bij overlijden een bedrag uit te keren waarmee de hypotheekschuld volledig af te lossen is. Naast de hypotheeklasten zijn er ook nog andere vaste kosten die een gezin moet dragen. Het kan verstandig zijn om een extra bedrag te verzekeren om de nabestaanden financieel leed te besparen. Samen met de hypotheekadviseur kun je bepalen welk verzekerd bedrag het beste in jouw situatie past.

Wat zijn de gevolgen van het niet hebben van een overlijdensrisicoverzekering?

Zonder een overlijdensrisicoverzekering moeten de nabestaanden in staat zijn om de vaste lasten, waaronder de hypotheeklasten, te dragen. Na het overlijden blijven de hypotheeklasten hetzelfde. Als het de nabestaanden niet lukt om de lasten te blijven betalen, moet het huis worden verkocht. Na het overlijden is er al voldoende emotioneel leed, daar moeten niet ook nog financiële zorgen bij komen.

Laat de overlijdensrisicoverzekering dus niet achterwege omdat deze verzekering volgens de geldverstrekker niet verplicht is. Heb je nog geen huis gekocht en ben je op zoek naar tips om jouw zoektocht te vereenvoudigen? Wij hebben de handigste tips al voor je op een rijtje gezet.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.