Tips voor als je een huis gaat kopen

Als je een huis gaat kopen ga je in eerste instantie op je gevoel af. Heb je een huis gevonden dat 'goed' voelt'? Dan moet je nog een rationele beslissing nemen of de woning écht de juiste woning voor jou is. Voor wie nog op zoek is naar een droomhuis, hebben wij de volgende 10 tips.

Tien tips voor het kopen van een huis

Je kent het misschien wel. Je bent op zoek naar je volgende woning, maar je weet eigenlijk niet waar je nou allemaal op moet letten. Bij het kopen van een huis zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben wij voor jou de tien belangrijkste tips op een rijtje gezet!

Tien tips voor het kopen van een huis

Tip 1: Koop een huis binnen je financiële mogelijkheden

Weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je aan je zoektocht naar een woning begint. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht kijken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten. Vraag een  gratis hypotheekgesprek aan.

Tip 2: Bekijk altijd meerdere huizen

Bezichtig altijd meerdere woningen voordat je een keuze maakt. Bekijk ook woningen die wellicht niet je eerste keuze zijn. Het is altijd goed om diverse woningtypes in je prijsklasse te bekijken. Zo kun je de woningen goed met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Wil je een woning bezichtigen als een échte professional? Download dan de checklist ‘Bezichtigen als een pro‘.

Tip 3: Koop het huis dat je écht wilt hebben

Maak een lijstje met je woonwensen en je eisen. Zet deze in volgorde van belangrijkheid. Je kunt het lijstje na een bezichtiging gebruiken als handige checklist. Bijvoorbeeld: tuin op het zuiden, aanwezigheid garage, basisschool op loopafstand etc. Houd er wel rekening mee dat je in de huidige markt waarschijnlijk niet al je wensen kunt laten vervullen, maar doe ook niet teveel water bij de wijn. Jij moet je de komende jaren wel écht thuis kunnen voelen in het huis dat je gaat kopen.

Tip 4: Maak een zoekopdracht voor je toekomstige huis

Plaats een zoekopdracht aan de hand van je woonwensen. Zo krijg je van ons dagelijks het nieuwe aanbod dat aan je zoekcriteria voldoet via de e-mail toegestuurd. Maak gratis zoekopdracht aan

Tip 5: Onderzoek de mogelijkheden van het huis dat je wilt kopen

Let op de mogelijkheden die de woning biedt. Houd hierbij niet alleen rekening met je huidige situatie maar ook met toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor het realiseren van een op- of uitbouw.

Tip 6: Verken de buurt

Het verkennen van de buurt is ook erg belangrijk. Rijd op verschillende tijden, zoals ’s avonds en in het weekend, eens langs je droomwoning om te kijken hoe het met de parkeergelegenheid staat en eventuele overlast van hangjeugd of een doorgaande weg.

Tip 7: Zorg dat je er snel bij bent

De huizenmarkt gaat razend snel. Heb je een leuk huis gezien, maak dan snel een afspraak voor een bezichtiging. Helaas komt het regelmatig voor dat er meer belangstelling voor een woning is, dan dat er bezichtigingsmomenten zijn.

Tip 8: Houd je hoofd koel bij de zoektocht naar je droomhuis

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Vaak raken we al emotioneel betrokken bij een huis, voordat we een rationele beslissing kunnen maken. Natuurlijk is het belangrijk je emoties mee te laten spelen bij het zoeken naar een huis, maar wees je bewust van mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg kunnen hebben.

Tip 9: Volg je droomhuis via de makelaar

Vraag zodra je je droomhuis hebt gevonden aan de verkopende makelaar of hij je op de hoogte houdt van eventuele ontwikkelingen (zoals biedingen van een andere partij, of uiterst moment van inschrijving), zodat je de gelegenheid hebt om zaken uit te zoeken en je aankoopmakelaar in te schakelen. Zo loop je niet het risico dat de woning opeens verkocht is.

Tip 10: Schakel de hulp in van een makelaar als je zelf weinig ervaring hebt

Wil je weten of een huis gebreken heeft, wat een eerlijke prijs voor het huis of hoe je de onderhandelingen moet voeren? Je kunt dit allemaal aan een aankoopmakelaar overlaten; bij voorkeur eentje aangesloten bij de NVM. Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkoper.

Aankoopmakelaar Makelaarsland

Makelaarsland is zo’n NVM aankoopmakelaar. Ben je nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen bij de aankoop van een huis? Laat je gegevens achter en een van onze adviseurs belt je, helemaal vrijblijvend. En bereken ook alvast wat je kunt besparen als je voor aankoopbegeleiding via Makelaarsland kiest.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de aankoopprijs, maar een vast laag tarief van € 950. Vul jouw verwachte aankoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf woningen bezichtigt en een bod uitbrengt.
Aankoopprijs Verwachte aankoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.00
%
Je bespaart:
2,225

Veel gestelde vragen over huis kopen

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Wat is de 3 dagen bedenktijd?

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-56

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.