Tips voor als je een huis gaat kopen

Het zoeken naar je droomhuis kun je prima zelf. Je kiest een huis in eerste instantie op basis van gevoel. Daarna moet je nog een rationele beslissing nemen of de woning écht de juiste woning voor jou is. Ben je nog op zoek naar je droomhuis? Lees dan de onderstaande 10 tips voor als je een huis gaat kopen.

Tips voor het kopen van een huis

Je kent het misschien wel. Je bent op zoek naar je volgende woning, maar je weet eigenlijk niet waar je nou allemaal op moet letten. Bij het kopen van een huis zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben wij voor jou de tien belangrijkste tips op een rijtje gezet!

Tip 1: Koop een huis binnen je financiële mogelijkheden

Weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je aan je zoektocht naar een woning begint. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht kijken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten.

Gratis hypotheekgesprek aanvragen

Tip 2: Bekijk altijd meerdere huizen

Bekijk altijd meerdere woningen voordat je een keuze maakt. Bekijk ook woningen die wellicht niet je eerste keuze zijn. Het is altijd goed om diverse woningtypes in je prijsklasse te bekijken. Zo kun je de woningen goed met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Wil je een woning bezichtigen als een échte professional? Download dan de checklist ‘Bezichtigen als een pro‘.

Tip 3: Koop het huis dat je écht wilt hebben

Maak een lijstje met je woonwensen en je eisen. Zet deze in volgorde van belangrijkheid. Je kunt het lijstje na een bezichtiging gebruiken als handige checklist. Bijvoorbeeld: tuin op het zuiden, aanwezigheid garage, basisschool op loopafstand etc.

Tip 4: Maak een zoekopdracht voor je toekomstige huis

Plaats een zoekopdracht aan de hand van je woonwensen. Zo krijg je nieuw Funda aanbod dat aan je zoekcriteria voldoet dagelijks via de e-mail toegestuurd.

Gratis zoekopdracht aanmaken

Tip 5: Onderzoek de mogelijkheden van het huis dat je wilt kopen

Let op de mogelijkheden die de woning biedt. Houd hierbij niet alleen rekening met je huidige situatie maar ook met toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor het realiseren van een op- of uitbouw.

Tip 6: Verken de buurt

Het verkennen van de buurt is ook erg belangrijk. Rijd ’s avonds eens langs je droomwoning om te kijken hoe het met de parkeergelegenheid staat en eventuele overlast van hangjeugd of een doorgaande weg.

Tip 7: Plan een tweede bezichtiging

Ga altijd nog een 2e keer bij de woning kijken en dan het liefst op een ander tijdstip. Het huis kan zomaar minder aantrekkelijk zijn als de lichtinval heel anders is. Ook zie je bij de tweede bezichtiging meer details dan tijdens de 1e bezichtiging.

Tip 8: Houd je hoofd koel bij de zoektocht naar je droomhuis

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Vaak raken we al emotioneel betrokken bij een huis, voordat we een rationele beslissing kunnen maken. Natuurlijk is het belangrijk je emoties mee te laten spelen bij het zoeken naar een huis, maar wees je bewust van mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg kunnen hebben.

Tip 9: Volg je droomhuis via de makelaar

Vraag zodra je je droomhuis hebt gevonden aan de verkopende makelaar of hij je op de hoogte houdt van eventuele ontwikkelingen (zoals biedingen van een andere partij), zodat je de gelegenheid hebt om zaken uit te zoeken en je aankoopmakelaar in te schakelen. Zo loop je niet het risico dat de woning opeens verkocht is.

Tip 10: Schakel de hulp in van een makelaar als je zelf weinig ervaring hebt

Wil je weten of een huis gebreken heeft, wat een eerlijke prijs voor het huis of hoe je de onderhandelingen moet voeren? Je kunt dit allemaal aan een aankoopmakelaar over laten! Schakel je eigen aankoopmakelaar in. Het liefst eentje aangesloten bij de NVM. Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkoper. Zit er een Makelaarsland aankoopmakelaar bij jou in de buurt? Dan is de eerste meeloopbezichtiging gratis en vrijblijvend.

Kijk snel of er een Agent in jouw regio is!

Tips bij de aan- of verkoop van je huis

Tips bij de aan- of verkoop van je huis

Met onze tips wordt het kopen van een huis een stuk makkelijker. Wil je je woning verkopen, dan kun je wellicht kijken naar onze tips over bezichtigingen, of het verkopen van je woning. In onze blogs vind je nog meer handige tips!

Wil je meer tips voor de aan of verkoop van je woning, of heb je een andere vraag? Dan is het lekker als je even kan overleggen met een makelaar, zonder dat je ergens aan vast zit. Geen probleem! Laat je gegevens achter en een van onze makelaars belt je, helemaal vrijblijvend.

Sparren met een makelaar

Veel gestelde vragen over huis kopen

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.