Tips voor als u een huis gaat kopen

Het zoeken naar uw droomhuis kunt u prima zelf. U kiest een huis in eerste instantie op basis van gevoel. Daarna moet u nog een rationele beslissing nemen of de woning écht de juiste woning voor u is. Bent u nog op zoek naar uw droomhuis? Lees dan de onderstaande 10 tips voor als u een huis gaat kopen.

Tips voor het kopen van een huis

U kent het misschien wel. U bent op zoek naar uw volgende woning, maar u weet eigenlijk niet waar u nou allemaal op moet letten. Bij het kopen van een huis zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Daarom hebben wij voor u de tien belangrijkste tips op een rijtje gezet!

Tip 1: Koop een huis binnen uw financiële mogelijkheden

Weet wat uw financiële mogelijkheden zijn voordat u aan uw zoektocht naar een woning begint. Als u vooraf weet hoeveel u kunt lenen, kunt u gericht kijken naar de ideale woning binnen uw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten.

Tip 2: Bekijk altijd meerdere huizen

Bekijk altijd meerdere woningen voordat u een keuze maakt. Bekijk ook woningen die wellicht niet uw eerste keuze zijn. Het is altijd goed om diverse woningtypes in uw prijsklasse te bekijken. Zo kunt u de woningen goed met elkaar vergelijken en weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Wilt u een woning bezichtigen als een échte professional?

Tip 3: Koop het huis dat u écht wilt hebben

Maak een lijstje met uw woonwensen en uw eisen. Zet deze in volgorde van belangrijkheid. U kunt het lijstje na een bezichtiging gebruiken als handige checklist. Bijvoorbeeld: tuin op het zuiden, aanwezigheid garage, basisschool op loopafstand etc.

Tip 4: Maak een zoekopdracht voor uw toekomstige huis

Plaats een zoekopdracht aan de hand van uw woonwensen. Zo krijgt u nieuw Funda aanbod dat aan uw zoekcriteria voldoet dagelijks via de e-mail toegestuurd.

Gratis zoekopdracht aanmaken

Tip 5: Onderzoek de mogelijkheden van het huis dat u wilt kopen

Let op de mogelijkheden die de woning biedt. Houd hierbij niet alleen rekening met uw huidige situatie maar ook met toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor het realiseren van een op- of uitbouw.

Tip 6: Verken de buurt

Het verkennen van de buurt is ook erg belangrijk. Rijd ’s avonds eens langs uw droomwoning om te kijken hoe het met de parkeergelegenheid staat en eventuele overlast van hangjeugd of een doorgaande weg.

Tip 7: Plan een tweede bezichtiging

Ga altijd nog een 2e keer bij de woning kijken en dan het liefst op een ander tijdstip. Het huis kan zomaar minder aantrekkelijk zijn als de lichtinval heel anders is. Ook ziet u bij de 2e bezichtiging meer details dan tijdens de 1e bezichtiging.

Tip 8: Houd uw hoofd koel bij de zoektocht naar uw droomhuis

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Vaak raken we al emotioneel betrokken bij een huis, voordat we een rationele beslissing kunnen maken. Natuurlijk is het belangrijk uw emoties mee te laten spelen bij het zoeken naar een huis, maar wees u bewust van mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg kunnen hebben.

Tip 9: Volg uw droomhuis via de makelaar

Vraag zodra u uw droomhuis heeft gevonden aan de verkopende makelaar of hij u op de hoogte houdt van eventuele ontwikkelingen (zoals biedingen van een andere partij), zodat u de gelegenheid heeft om zaken uit te zoeken en uw aankoopmakelaar in te schakelen. Zo loopt u niet het risico dat de woning opeens verkocht is.

Tip 10: Aankoophulplijn – vrijblijvend advies van een aankoopmakelaar

Heeft u een vraag over het aankopen van een huis? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe de waarde van een huis wordt bepaald of advies over het voeren van een onderhandeling? Schakel dan uw eigen NVM aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar behartigt uw belangen en niet die van de verkoper.

Tips bij de verkoop van uw huis

Met onze tips wordt het kopen van een huis een stuk makkelijker. Wilt u uw woning verkopen, dan kunt u wellicht kijken naar onze tips over interieurfotografie, bezichtigingen, of het verkopen van uw woning. In onze blogs vind u nog meer handige tips!

Wilt u meer tips voor bij de aankoop van uw volgende woning, of heeft u een andere vraag? Twijfel dan niet en vraag direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over huis kopen

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.