Wat betekent onder voorbehoud van financiering

Door

Maartje Lute

op

15 maart 2019

Het gebeurt je vast wel eens. Je ziet een huis op funda staan, bent enthousiast en belt voor een bezichtiging.

Dan vertellen ze je dat het verkocht is ‘onder voorbehoud van financiering’. Wat betekent dat precies? En hoeveel kans is er dat de financiering niet rond komt?

Ontbindende voorwaarden

Tegenwoordig staat het aangegeven op funda: verkocht onder voorbehoud. Koper en verkoper hebben dan overeenstemming bereikt, mét ontbindende voorwaarde. Er zijn verschillende ontbindende voorwaarde. Onder voorbehoud van financiering is er één van. In dit voorbehoud staat dat de koop niet doorgaat als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond krijgen. De hoogte van de hypotheek moet duidelijk genoemd worden in dit voorbehoud. Als er geen voorbehoud van financiering is meegenomen en de kopers het huis toch niet kunnen betalen, moeten zij soms 10 % van de koopsom betalen.

Zes weken

Vaak wordt er in de koopovereenkomst opgenomen tot welke datum de kopers de tijd hebben om deze financiering rond te krijgen. Dit is meestal een periode van zes weken. Na deze datum mag de verkoper ervan uit gaan dat de financiering rond is.  Als de koper het niet red binnen zes weken, kan in overleg met de verkopers, de periode worden verlengd.

Wil je net als 18.000 andere slimme verkopers maandelijks op de hoogte blijven van al het nieuws in de huizenmarkt?

Hoe vaak lukt het niet?

In een artikel van vastgoed actueel staat dat een kwart van de kopers in 2017 de financiering niet rond kreeg voor de gestelde limiet van zes weken. Uit cijfers van Accelerate, een software toepassing voor grote financieel dienstverleners, blijkt dat de doorlooptijden van hypotheken kunnen oplopen tot 63 dagen bij. Dat is drie weken te laat bij een financieringsvoorbehoud van zes weken. Het is dan niet gezegd dat de kopers de financiële middelen niet hebben, maar de hypotheekverstrekker krijgt de aanvraag niet op tijd rond.

Tip van ons

Wil je niet het risico lopen dat jij tot die groep behoort? Zorg er dan voor voordat je überhaupt een huis gaat bezichtigen, je al een keer een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur hebt gehad. Hij of zij kan je vertellen welke documenten je allemaal op orde moet hebben en wat je alvast zou kunnen voorbereiden.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.