Ontbindende voorwaarden: Wat zijn dat?

De ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zijn voorwaarden die een koper kan laten opnemen in de koopovereenkomst om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan.

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring. Ontbindende voorwaarden beschermen de kopende partij tegen hoge kosten bij de aankoop van een huis. Hieronder de meest voorkomende ontbindende voorwaarden.

Voorbehoud voor het verkrijgen van financiering/hypotheek op de woning

Het voorbehoud voor het verkrijgen van financiering betekent dat u een overeenkomst wilt sluiten, maar de koop kunt ontbinden indien aan u geen hypotheek/financiering wordt verstrekt. Nadat er overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper, geldt er normaliter een periode van 8 weken waarin de koper zijn financiering kan rondkrijgen. Indien de koper geen finaal akkoord heeft op zijn financiering, binnen de gestelde termijn, kan om uitstel gevraagd worden. Dit komt steeds vaker voor, omdat het financieringstraject bij de bank lang kan duren. Pas wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht.

Voorbehoud voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Mogelijk twijfelt u over de bouwtechnische staat van de woning die u wilt aankopen. Dan kunt u een bieding doen onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Daarbij kunt u de koop ontbinden als bijvoorbeeld het herstel van direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en/of gebreken een vooraf bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Veelal wordt bij een eengezinswoning een bedrag van € 5.000 opgenomen. Een andere optie is om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren binnen de 3 dagen bedenktijd. De koper hoeft dan niet vooraf een bedrag te bepalen, maar heeft het recht te ontbinden wanneer de keuring naar zijn inziens tegenvalt. Deze laatste optie heeft zowel voor verkoper als koper vaak de voorkeur. Beide partijen hebben snel zekerheid en er is geen discussie over wat direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en / of gebreken zijn.

Voorbehoud voor het verkopen van de eigen woning

De NVM No Risk Clausule houdt in dat u een woning koopt, mits uw eigen woning verkocht wordt binnen een gestelde termijn. Groot voordeel van deze clausule is dat u uw droomwoning kunt gaan aankopen en nog de tijd krijgt om uw eigen woning te verkopen. Zo loopt u geen risico op dubbele woonlasten. Indien het niet lukt uw eigen woning binnen de gestelde termijnen te verkopen, dan kunt u de aankoop ontbinden door de ontbindende voorwaarden.

Huis kopen met de NVM No Risk Clausule

Bent u op zoek naar uw volgende droomhuis maar bent u bang dat u uw huidige woning niet verkoopt, dan kunt u nu alsnog een bod uitbrengen, dankzij de NVM No Risk Clausule. De NVM No Risk Clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en behoedt u tegen het risico op dubbele lasten.

Wilt u ook op zoek naar uw volgende droomhuis, bekijk dan snel ons woningaanbod!

Bekijk het woningaanbod

Wilt u meer weten over de ontbindende voorwaarden, of heeft u een andere vraag? Twijfel dan niet en vraag direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over ontbindende voorwaarden

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.