Ontbindende voorwaarden: Wat zijn dat?

De ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zijn voorwaarden die een koper kan laten opnemen in de koopovereenkomst om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan.

Ontbindende voorwaarden: Wat zijn dat?

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring. Deze voorwaarden beschermen de kopende partij. Hieronder de meest voorkomende ontbindende voorwaarden.

Voorbehoud voor het verkrijgen van financiering

Het voorbehoud voor het verkrijgen van financiering betekent dat de koop kunt ontbinden indien aan jou geen financiering wordt verstrekt voor het bedrag wat koper en verkoper afspreken in de koopovereenkomst. Nadat er overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper, geldt er normaliter een periode van circa 7 weken waarin de koper zijn financiering kan rond krijgen. Als de koper geen finaal akkoord heeft op zijn financiering binnen de gestelde termijn, kan om uitstel gevraagd worden.. Pas wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning onherroepelijk verkocht.

Voorbehoud voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Mogelijk twijfel je over de bouwtechnische staat van de woning die je wilt aankopen. Dan kun je een bieding doen onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Daarbij kun je de koop ontbinden als bijvoorbeeld het herstel van direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en/of gebreken een vooraf bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Een andere optie is om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren binnen de 3 dagen bedenktijd. De koper hoeft dan niet vooraf een bedrag te bepalen, maar heeft het recht te ontbinden wanneer de keuring naar zijn inziens tegenvalt binnen de bedenktijd. Deze laatste optie heeft zowel voor verkoper als koper vaak de voorkeur. Beide partijen hebben snel zekerheid en er is geen discussie over de uitkomst van het bouwtechnisch rapport

Huis kopen met de NVM No Risk Clausule

Ben je op zoek naar jouw volgende droomhuis maar ben je bang dat je je huidige woning niet verkoopt, dan kun je nu alsnog een bod uitbrengen, dankzij de NVM No Risk Clausule. De NVM No Risk Clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en behoed je tegen het risico van en niet verkochte eigen woning.

Lees meer over de no-risk clausule

Huis kopen met de NVM No Risk Clausule

Even overleggen met een makelaar

Heb je een vraag over de ontbindende voorwaarde bij het (ver-)kopen van je woning, of over een andere zaak? Dan is het prettig om deze aan een makelaar te kunnen stellen, zonder meteen ergens aan vast te zitten. Bij Makelaarsland kan dat. Gewoon even overleggen met iemand met verstand van zaken en weer ophangen. Laat je gegevens achter en een van onze adviseurs belt je terug!

Gratis adviesgesprek

Veel gestelde vragen over ontbindende voorwaarden

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.