Ontbindende voorwaarden: Wat zijn dat?

De ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zijn voorwaarden die een koper kan laten opnemen in de koopovereenkomst om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan.

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring. Deze voorwaarden beschermen de kopende partij tegen hoge kosten bij de aankoop van een huis. Hieronder de meest voorkomende ontbindende voorwaarden.

Voorbehoud voor het verkrijgen van financiering/hypotheek op de woning

Het voorbehoud voor het verkrijgen van financiering betekent dat je een overeenkomst wilt sluiten, maar de koop kunt ontbinden indien aan jou geen hypotheek/financiering wordt verstrekt. Nadat er overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper, geldt er normaliter een periode van 7 weken waarin de koper zijn financiering kan rond krijgen. Indien de koper geen finaal akkoord heeft op zijn financiering, binnen de gestelde termijn, kan om uitstel gevraagd worden. Dit komt steeds vaker voor, omdat het financieringstraject bij de bank lang kan duren. Pas wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht.

Voorbehoud voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Mogelijk twijfel je over de bouwtechnische staat van de woning die je wilt aankopen. Dan kun je een bieding doen onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Daarbij kun je de koop ontbinden als bijvoorbeeld het herstel van direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en/of gebreken een vooraf bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Veelal wordt bij een eengezinswoning een bedrag van € 5.000 opgenomen. Een andere optie is om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren binnen de 3 dagen bedenktijd. De koper hoeft dan niet vooraf een bedrag te bepalen, maar heeft het recht te ontbinden wanneer de keuring naar zijn inziens tegenvalt. Deze laatste optie heeft zowel voor verkoper als koper vaak de voorkeur. Beide partijen hebben snel zekerheid en er is geen discussie over wat direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en/of gebreken zijn.

Voorbehoud voor het verkopen van de eigen woning

De NVM No Risk Clausule houdt in dat je een woning koopt, mits jouw eigen woning verkocht wordt binnen een gestelde termijn. Groot voordeel van deze clausule is dat je jouw droomwoning kunt gaan aankopen en nog de tijd krijgt om je eigen woning te verkopen. Zo loop je geen risico op dubbele woonlasten. Indien het niet lukt je eigen woning binnen de gestelde termijnen te verkopen, dan kun je de aankoop ontbinden door de ontbindende voorwaarden.

Huis kopen met de NVM No Risk Clausule

Huis kopen met de NVM No Risk Clausule

Ben je op zoek naar jouw volgende droomhuis maar ben je bang dat je je huidige woning niet verkoopt, dan kun je nu alsnog een bod uitbrengen, dankzij de NVM No Risk Clausule. De NVM No Risk Clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en behoed je tegen het risico op dubbele lasten.

Wil je ook op zoek naar jouw volgende droomhuis, bekijk dan snel ons woningaanbod!

Bekijk het woningaanbod

Even overleggen met een makelaar

Heb je een vraag over de ontbindende voorwaarde bij het (ver-)kopen van je (nieuwe) woning, of over een andere zaak? Dan is het prettig om deze aan een makelaar te kunnen stellen, zonder meteen ergens aan vast te zitten. Bij Makelaarsland kan dat. Gewoon even overleggen met iemand met verstand van zaken en weer ophangen. Laat je gegevens achter en een van onze makelaars belt je terug!

Informatiegesprek aanvragen

Anja

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

Veel gestelde vragen over ontbindende voorwaarden

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.