Wat doet de hypotheekrente in 2018?

Door
Juul Dijkhuis
op

Heb je in 2018 plannen om een huis te kopen? De ontwikkeling van de hypotheekrente in de gaten houden is zeker aan te raden. Al jaren wordt geroepen dat de hypotheekrentes historisch laag staan. Er moet ooit een ommekeer komen. Maar het kan nog weken of zelfs jaren duren. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de rentes zich ontwikkelen in 2018, maar er zijn wel goed onderbouwde verwachtingen.

Niet alleen voor kopers van huizen is het belangrijk hoe de hypotheekrentes zich ontwikkelen in 2018. Ook voor huiseigenaren voor wie de rentevast periode afloopt, maakt het een groot verschil. Zit je nog een paar jaren vast in een rentevast periode met een hoge hypotheekrente? Misschien is het oversluiten van de hypotheek verstandig. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, maar de besparing over tien of twintig jaren gerekend kan nog veel groter zijn.

Wat zijn de verwachtingen voor 2018?

Niemand heeft een glazen bol om de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2018 te voorspellen. Toch kunnen experts op basis van indicatoren voorspellingen doen. Eind 2016 voorspelden economen gelijkblijvende of licht dalende hypotheekrentes in 2017. Achteraf zijn het goede voorspellingen geweest. Nu zijn de verwachtingen iets minder positief. De hypotheekrentes blijven gelijk of ze gaan licht stijgen. Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een grote invloed op de rentes die banken in rekening brengen. De rentes worden nu nog kunstmatig laag gehouden en obligaties worden door het ECB massaal opgekocht. Het opkopen van obligaties wordt afgebouwd, dus een lichte stijging van de hypotheekrentes is in 2018 zeker niet uit te sluiten.

Wat kun je met deze informatie?

Bij het kopen van een huis of bij het verlengen van de rentevast periode kun je rekening houden met de verwachtingen. Je kunt nu bijvoorbeeld kiezen voor een rentevast periode van 5 jaar tegen een rente van 1,5% of je kiest voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van 2,5%. De 20 vast variant is veel duurder, maar daar krijg je zekerheid voor terug. De kans op een hogere rente over 5 jaren is groot. Besef je goed dat een hypotheekrente van 2,5% erg aantrekkelijk is. Zeker als de hypotheekrentes de komende jaren weer stijgen.

Stel het kopen van een huis niet te lang uit

In de periode van november 2016 tot november 2017 zijn koophuizen gemiddeld 8,2% duurder geworden volgens het CBS. Ook voor 2018 worden er weer stijgende huizenprijzen verwacht door economen. Dit in combinatie met de zeer lage hypotheekrentes maakt het kopen van een huis zeer interessant. Wachten op betere tijden om een huis te kopen is dus niet realistisch. Kijk in ons woningaanbod en misschien heb jij in 2018 een huis gekocht!

Huis zoeken

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.