Welke kleur past in mijn huis?

Door
Makelaarsland
op

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete kleur. Onbewust hebben kleuren een bepaalde invloed op ons gevoel of onze denkwijze. Soms is het handig om een bepaalde kleur juist wel of niet te gebruiken in een ruimte.

Rood staat voor warmte en blauw voor  koelte en rust, oranje voor optimisme en paars is mysterieus. Het combineren van warme en koele tinten in combinatie met natuurlijke materialen zorgen voor een mooi verrassend geheel waar jij je thuis voelt. Warme tinten herken je door het ‘zonnetje’ die je in de kleur ziet schijnen bijvoorbeeld citroengeel of tomatenrood. De koele tinten hebben altijd een grijze ondertoon bijvoorbeeld bordeaux rood of staalblauw.

Blauw

Blauw is de kleur die vertrouwen en rust uitstraalt. Maar staat ook voor hygiëne daarom is deze ook vaak terug te zien bij ziekenhuizen en tandartsen. In huis zijn wij ook op zoek naar vrede en rust, kies bewust een zachte volle blauwe tint in ruimtes waar je juist de rust extra nodig hebt zoals een slaapkamer. Maar blauw tinten in de woonkamer kan ook! Deze zijn niet alleen mooi maar ook makkelijk te combineren met andere warme tinten zoals oker, nude en materialen zoals hout en metaal. Een tip voor een warme kamer aan de zuidkant van je woning, gebruik blauw.

Paars

Paars staat voor magisch, spiritueel en is en echte koningskleur. Ver voor de geboorte van Christus werd deze ontdekt. Door de kleurstof te winnen uit een klein zeeslakje dat ze opvisten uit Middellandse Zee was de kleurstof zo kostbaar, dat alleen keizers en koningen zich paars konden veroorloven. Paars staat niet alleen voor luxe, maar ook voor spiritualiteit. Dus als je meer in contact wil komen met je spirituele kant, denk dan eens aan paars. Schilder je woonkamer in de gewaagde dramatinten van koninklijk paars of je slaapkamer in het rustgevende indigo of lila. Diep paars is ook heel mooi met zeegroen en wederom met houten materialen.

Oranje

Oranje roept van nature blijheid, optimisme en levendigheid op. Het is dan ook niet heel vreemd dat de sportfans voor de frisse, volle sinaasappel kleur hebben gekozen. Er zijn zoveel tinten en varianten in deze kleur. De nuances lopen van een frisse mandarijnkleur tot aan de donkere diepe terra – cognac tinten. Oranje gecombineerd met wit en grijs is uitermate geschikt voor een baby of kinderkamer, je kindje wordt vrolijk wakker! Heb je een sobere woonkamer met goede basiskleuren dan zijn oranje- en aardetinten goed te combineren. Door diverse oranje nuances te gebruiken in je kussens en accessoires geef je de woonkamer een warme fleurige boost. Gebruik meer felle oranjetinten in de zomer en de wat gedempte tinten zoals terra en cognac in het najaar en winter. Uitermate geschikt bij alle grijstinten, en diepe aardetinten. Maak het af met brons-achtige accessoires voor het ‘glimmertje’. Een van de kleuren voor 2018 is ook van de oranje familie: namelijk de nude/poederkleur.

Geel

Geel staat voor optimisme en vrolijkheid. De zon is geel, als deze gaat schijnen is iedereen vaak goed gemutst. In de Chinese wereld  staat de kleur voor geluk! Geel geeft een verfrissende ‘lucky’ look aan je interieur. Zo is de felle citroenkleur erg mooi als accent in de badkamer of keuken, je geeft hiermee je sanitair een boost. Gebruik je deze in de woonkamer zorg dan voor de juiste balans  door aardse neutrale kleuren toe te voegen zoals middengrijs. Een limoentint komt echt tot zijn recht met een mooie pastelkleur in groen of blauw.

Okergeel is ook een variant van geel, hierbij denkt men vaak aan dingen uit de natuur zoals herfstbladeren en korenvelden. De kleur oker is voller en warmer en roept associaties op met gezelligheid en intimiteit. Ook straalt deze kleur een bepaalde luxe uit (goud), deze is uitermate geschikt voor ruimtes zoals de slaapkamer of als accent kleur in je woonkamer.
Perfecte match is houten vloeren en naturel vloerkleden. Combineer deze tint met volle en warme stoffen zoals breisels en velours in de kleur donker groen. Je kamer ademt rust en geborgenheid uit met een luxe touch. Hou je van een gewaagde mix? Kies dan eens voor oker met diep donkerpaars – aubergine gecombineerd met houten en aardewerken accessoires
Okergeel is ook een van de kleuren van 2018 die we veel gaan zien in ons interieur

Groen

Groen staat voor rust en ontspanning. Bij deze kleur wordt je weer gevuld met goede energie. Alles wat uit de natuur komt geeft rust, denk hierbij aan het bos, grasvelden, planten en kruiden maar ook de edelstenen smaragd en jade. De kleur groen wordt vrijwel altijd gebruikt bij natuurvriendelijke producten of instanties die zich inzetten voor het milieu. Ook hier zijn er enorm veel variaties mogelijk van fris heldergroen tot volle diepe groenentinten. Gebruik je de felle tint in een kantine of kinderkamer gecombineerd met wit en een diepe grijstint dan zal men een opkikker krijgen bij hun pauze of rust momentje. De kleur van de edelstenen geven een krachtige uitstraling. Combineer je midden-donkergroen met witte plafonds en houtwerk en gebruik je accessoires met goudtinten (oker) dan geef je een luxe uitstraling weer! Zowel in 2017 als 2018 is groen een must voor ieder interieur

Rood

Rood, de kleur van de passie en liefde. Deze kleur zorgt dan je ‘aan’ staat, de kleur voor gevaar en alertheid. Felrood staat voor de signaalkleur in de natuur, vragen om alertheid en geven mogelijk gevaar aan. Van oudsher staat rood ook voor de liefde en passie, denk hierbij aan rode rozen en de rode lippenstift. De kleur rood op een slaapkamer is echter niet te adviseren, sorry voor de vele voetbalfans want bijna in ieder club zit er wel rood! Deze kleur zorgt er namelijk voor dat je hersenen geactiveerd blijven in plaats van tot rust komen. Ook zorgt deze kleur dat de (slaap)kamer warmer aanvoelt dus gebruik deze kleur niet aan de zuidelijke kant van je huis. De volle warme rood-bruintinten brengen een uitnodigende sfeer in je woonkamer. Deze zorgen ervoor dat er een gezellige sfeer ademt.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.