Woningverkopen oktober op hoogste punt in 3 jaar tijd

Door
Roos van Schaaijk
op

Het vertrouwen in de huizenmarkt blijkt sterk te zijn toegenomen in oktober 2013. Het aantal woning verkopen 2013 ligt ruim 20% hoger ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De positievere berichten over de aantrekkende huizenmarkt en de lage rente hebben de consument er toe bewogen stappen te zetten.

In oktober werden er 15.500 woningen verkocht. Zelfs een stijging van 50% ten opzichte van vorige maand. Ook de 150.000 aangevraagde bezichtigingen en de succesvolle NVM open huizen dag tonen het terugkerende vertrouwen in de huizenmarkt.

Jeroen Stoop, algemeen directeur van NVM makelaar Makelaarsland geeft aan: “Sinds jaren hebben wij afgelopen maand een record gehaald met de realisatie van 17 verkopen op 1 dag. Oktober geeft een beter resultaat dan wij op voorhand hadden verwacht. Het is niet alleen meer het gevoel dat het beter gaat, de cijfers bevestigen het nu écht”.

Fenomeen “eerst kopen, dan verkopen” keert terug

Opvallend detail is de groei van woningzoekers, die eerst een woning durven aan te kopen, voordat zij hun woning verkopen. Een ontwikkeling die zich de afgelopen jaren steeds minder voordeed. Als meer woningzoekers eerst kopen, dan komt de doorstroming op de huizenmarkt in versnelling.

Makelaarsland Woningmarktindicator oktober 2013

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator oktober 2013
Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.