Zaken ter overname: ‘Ik kan het niet meenemen, maar wil er wel geld voor.’

Door
Makelaarsland
op

Wat doe je met spullen die je niet kan meenemen naar je nieuwe woning omdat ze daar niet passen. Spullen waar je dus niks meer aan hebt. Waarvan het makkelijker is als je ze laat staan, hangen of liggen, maar waar je tóch een bedrag voor wilt hebben?

Je gaat verhuizen. Je hebt je woning te koop gezet, veel bezichtigingen gehad en uiteindelijk ben je tot overeenstemming gekomen. De uiteindelijke kopers hebben je woning bezichtigd toen deze nog compleet ingericht was met jouw spullen. Als je woning niet dertig jaar geleden voor het laatst is ingericht, dan zullen er vast wat spullen bijzitten die de kopers over willen nemen. Denk aan een mooie houten vloer, zonnescherm of op maat gemaakt shutters. Roerende zaken, zoals we dat noemen.

Flinke prijs

Het zijn spullen waar je waarschijnlijk een flinke prijs voor hebt betaald maar die je, hoogstwaarschijnlijk, niet mee kan nemen naar je nieuwe woning. Je wilt deze spullen het liefst niet uit je woning halen. Want dat kost je best veel werk, maar je wilt er wel een bedrag voor vangen. Hoe pak je dat aan?

Lijst van zaken

Voordat je start met de verkoop van je huis, vul je een lijst in met spullen die achterblijven, meegaan of ter overname zijn. De zogenaamde lijst van zaken. Deze lijst zit bij de woningbrochure die de kopers krijgen bij interesse in jouw woning. Alle biedingen die op het huis gedaan worden zijn ‘conform zakenlijst’ dat betekent dat diegene die jouw huis uiteindelijk koopt akkoord is met de zaken die op die lijst staan.

Op de hoogte blijven en tips en nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Ter overname

Bij spullen die je ter overname aanbiedt, kun je al een bedrag noemen. Of dit later met je koper bespreken tijdens de onderhandelingen. Soms zullen de kopers zelf aangeven dat ze iets willen overnemen. Dan is het makkelijk om er een bedrag voor te vragen. Een idee is om te vragen wat de kopers er zelf voor over hebben. Alles wat jij er aan ‘verdient’ is namelijk mooi meegenomen. Soms kan je ook een deal maken. ‘Als jullie de vloer en de lamellen overnemen voor deze prijs, dan krijg je de gordijnen er ook bij’, bijvoorbeeld. Of je kan een hogere prijs dan het tegenbod van de koper neerleggen maar dan inclusief alle spullen ter overname. Dit gebeurt tijdens de onderhandelingen.

Op maat gemaakte Italiaanse tv-kast

Een voorbeeld van één van onze verkopers. Nina: “Ik ga na zeven jaar verhuizen. Drie jaar geleden hebben we een handgemaakte, Italiaanse hardhouten tv-kast in onze woonkamer laten bouwen. Deze past niet in ons nieuwe huis, maar ik vind het zonde om hem ‘zomaar’ te laten staan. Hij was duur. Het is prachtig hout én op maat gemaakt. Ik kan er niks meer mee máár ik wil er toch graag een bedrag voor ontvangen. Ik neem aan dat mijn kopers weten dat ik het niet mee kan nemen.  Misschien nemen ze de gok door te zeggen dat ze hem niet over willen overnemen en dan hopen dat wij hem toch laten staan. Hoe pak ik dit aan?”

Wij vroegen het aan een aantal van onze makelaars:

Gewoon achterlaten

Jeroen Stoop: “Ik zou alle spullen waar je echt niks meer mee kan gewoon achterlaten. Ik snap dat je er graag iets voor zou willen hebben, maar wat is je meer waard? Een paar honderd euro op de hele koopsom van het huis? Want vaak ga je er niet heel veel meer voor krijgen. Of een blije koper en geen extra werk of de kast verwijderen en afvoeren inclusief het herstellen van de wanden achter de kast. Wat betreft die Italiaanse houten kast. Tja dat is jammer, maar je kan er zelf niks meer mee. Je verkoopt je woning en deze hoort er dan gewoon bij.”

Op Marktplaats zetten

Martijn Klok: “Lastige situatie. Je kan iets dus níet meenemen, wil het niet weg hoeven halen maar er wél wat voor hebben. Je plaatst deze spullen dan sowieso ter overname op de zakenlijst. Mochten de kopers aangeven de kast toch niet over te willen nemen, dan kan je ze laten weten dat je hem op Marktplaats zet. Vanaf de overeenkomst tot de sleuteloverdracht zit vaak nog een paar maanden. Genoeg tijd dus om mensen te laten bieden op Marktplaats. Als de kopers dan toch interesse hebben zullen ze eerder geneigd zijn om er toch ook iets voor te bieden. Realiseer je wel dat een koper ook kan eisen dat je de kast weghaalt omdat deze ter overname stond. Je mag deze alleen achterlaten als de koper daarmee akkoord gaat. Ooit is een verkoper hiermee flink de mist ingegaan. Hij had alle vloerbedekking ter overname gezet in plaats van de ‘losse’ vloerbedekking in de woonkamer. De koper nam het niet over en verlangde dat alle vloerbedekking, inclusief de lijmresten, werd weggehaald. Dat heeft hem heel wat dagen extra werk gekost.”

In vraagprijs opnemen

Jaleesa Zijlstra: “Als je bijvoorbeeld € 3.000 voor de kast wilt hebben, zou je deze ook nog op kunnen laten nemen in je vraagprijs. Stel je huis is getaxeerd op € 250.000, de makelaar heeft de adviesprijs op € 260.000 gesteld. Probeer dan vast te houden aan minimaal € 263.000. Praktisch werkt het wellicht wat anders maar als je er zo een goed gevoel aan over houdt, waarom niet?”

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.