Courtage, wat is dat?

Bij een reguliere makelaar bestaat de beloning die de makelaar krijgt bij de verkoop van een huis uit een percentage van de verkoopprijs. Dit bedrag wordt courtage of makelaarscourtage genoemd. Deze makelaarscourtage loopt in de meeste gevallen op tot in de duizenden euro's.

Een voorbeeld. Stel, de verkoopwaarde van jouw huis is € 200.000. Dan betaal je bij een traditionele makelaar gemiddeld € 3.995 aan courtagekosten. Bij Makelaarsland betaalt je één laag tarief van € 1286 (incl. BTW), ongeacht de verkoopprijs van de woning. Met betrekking tot de makelaarscourtage in bovenstaand voorbeeld levert dit een voordeel op van € 2.746!

Kosten makelaar: wat krijgt je ervoor?

Als je je huis gaat verkopen is het verstandig hulp in te schakelen van een professionele makelaar. Deze makelaar neemt jou alle zaken uit handen die lastig zijn om zelf te doen of waar je simpelweg de juridische kennis niet voor hebt. Makelaars bieden hulp bij het vaststellen van de juiste prijs van je koopwoning en geven advies over de vraagprijs. Dat levert meestal het gewenste resultaat op. Een te hoge prijs schrikt huizenkopers af maar met een te lage prijs ben je een dief van je eigen portemonnee.

Een andere belangrijke taak van de makelaar is het onderhandelen over de prijs, datum van overdracht en eventuele ontbindende voorwaarden. Verder zal de makelaar voor de betaalde makelaarskosten over het algemeen ook de koopovereenkomst opstellen. Wil je precies weten wat Makelaarsland doet voor het vaste tarief van € 1286?

Wat is een gemiddeld percentage voor makelaarscourtage?

Makelaars berekenen een provisie voor hun diensten. Dit ligt gemiddeld rond de 1,5% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Inclusief BTW komt dit neer op 1,79% van de verkoopprijs. Veelal is de makelaarscourtage wel afhankelijk van de geschatte opbrengst van een woning. Bij woningen in het goedkopere segment zullen de meeste makelaars een hogere courtage vragen dan bij woningen in het hogere segment. Makelaarsland maakt geen onderscheid tussen relatief goedkopere of duurdere huizen. Schakel je onze NVM makelaar in, dan betaal je altijd € 1286 (incl. BTW).

Bereken jouw besparing

Waarom is de courtage bij Makelaarsland zo laag?

Makelaarsland vraagt één laag tarief van € 1.286. Dit is onder andere mogelijk omdat jij als verkoper zélf actief bent bij de verkoop van je huis. Jij neemt de makelaar werk en tijd uit handen door het zelf verzorgen van de bezichtigingen. Daarbij help je ook een groot gedeelte bij het schrijven van de tekst (met onze hulp waar nodig) en het maken van de foto’s (uiteraard kan je de hulp inschakelen van één van onze professionele fotografen). Dit zijn overigens precies die zaken die jij zelf beter kan dan welke makelaar dan ook. Jij kent immers alle ins-en-outs van jouw koophuis, de buren en de omgeving. Bovendien overtuigt jouw enthousiasme een potentiële koper veel meer dan een verkooppraatje van een makelaar. Verder bent je veel flexibeler: bezichtigingen die je zelf begeleidt, kunnen immers ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden, wat erg gewaardeerd wordt door geïnteresseerden!

Een andere reden waarom de kosten zo laag zijn, is het feit dat onze makelaars landelijk werken. Makelaarsland is het grootste makelaarskantoor van Nederland en profiteert hierdoor van schaalvoordelen.

Onze werkwijze is zeer efficiënt: er is veel persoonlijk contact tussen de makelaars en de verkopers, maar dit gaat voornamelijk via internet en telefoon. Hierdoor heeft Makelaarsland geen dure kantoorpanden verspreid over het hele land, waar u als verkoper uiteindelijk de kosten voor zou betalen; jij betaalt alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten.

Wanneer je via Makelaarsland je huis verkoopt, schakel je één van de goedkoopste makelaars van Nederland in, maar krijg je toch de kwaliteit die je van een NVM makelaar mag verwachten.