Appartement kopen: waar moet ik op letten?

Een appartement kopen is net even wat ingewikkelder dan het kopen van een gewoon huis. Veel hangt af van de Vereniging van Eigenaren en die heb je niet voor het kiezen. Zorg dus dat je weet hoe de vereniging ervoor staat.

De wet verplicht appartementseigenaren een Vereniging van Eigenaren (VvE) te vormen. Iedere nieuwe eigenaar wordt automatisch lid. De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dat is echter nog geen garantie dat de VvE ook actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal één keer per jaar, heeft een collectieve opstalverzekering, zorgt voor regelmatig onderhoud en een onderhoudsfonds en heeft een bestuurder benoemd. Een appartement in een complex met een actieve VvE is makkelijker te financieren.

Heb je vragen over het kopen van een huis of de gezondheid van de VvE van een specifiek appartementencomplex? Neem contact met ons op. 

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Appartement kopen: de VvE

Servicekosten

Servicekosten zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals verzekeringen, glazen wassen, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes enzovoort. Daarnaast wordt een bedrag gereserveerd voor groot onderhoud. De hoogte van de servicekosten hangt af van de leeftijd van het gebouw, de staat van onderhoud en de voorzieningen.

VvE verantwoordelijk voor onderhoud?

Alle eigenaren gezamenlijk zijn eigenaar van het gebouw als geheel. Ze zijn dan ook met zijn allen verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw, zoals het dak, de gevel en de dragende muren. In het splitsingsreglement en/of het modelreglement staat welke delen van het onderhoud de vereniging voor zijn rekening neemt.

Meerjarenonderhoudsplan VvE

Een VvE met een meerjarenonderhoudsplan wekt vertrouwen. Is zo’n plan er niet, dan is het extra belangrijk om alert te zijn bij het kopen van een appartement. Bij de gemeente of het kadaster kun je navragen of er een aanschrijving geldt voor het complex tot het doen van noodzakelijk onderhoud. Daarnaast is het aan te raden een deskundige te laten meekijken wanneer je een appartement wilt kopen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Reservefonds VvE

Een goed functionerende VvE heeft een reservefonds voor groot onderhoud. Zo’n spaarpot is tegenwoordig wettelijk verplicht, maar toch is het raadzaam om te controleren of deze daadwerkelijk bestaat en in hoeverre die is gevuld. Kersverse kopers lopen anders het risico te moeten bijbetalen voor achterstallig onderhoud. De notaris moet bij de overdracht de grootte van jouw aandeel in het reservefonds vermelden, maar als koper kun je daar beter niet op wachten.

Notulen jaarvergadering VvE

De VvE is wettelijk verplicht minimaal een keer per jaar een ledenvergadering uit te schrijven. Wellicht kun je via de huidige eigenaar of zijn verkopende makelaar notulen van recente vergaderingen en bijbehorende stukken inzien, zoals de balans en de exploitatierekening van het afgelopen boekjaar en de begroting. Notulen geven een aardig inkijkje in de vergaderingen en dus de besluiten die worden genomen omtrent het complex.

Huishoudelijk reglement VvE

In een huishoudelijk reglement staan veel regels beschreven, bijvoorbeeld over het wel of niet toestaan van huisdieren, of was buiten gedroogd mag worden, of harde vloeren zijn toegestaan en of fietsen in de centrale hal geparkeerd mogen worden. Een appartement kopen waarvan je weet of je huisdier er mee naartoe mag verhuizen, is wel zo prettig.

Vind jouw appartement met een gratis zoekopdracht

Vind jouw appartement met een gratis zoekopdracht

Wil je een appartement kopen? Makelaarsland heeft met grote regelmaat appartementen te koop in heel Nederland, dus ook in jouw regio, plaats of wijk! Bekijk ons complete woningaanbod of beter nog: maak een gratis zoekopdracht aan en je ontvangt 24/7 het nieuwste en meest complete woningaanbod dat voldoet aan jouw wensen!

Zoekopdracht aanmaken

Aankoopmakelaar inschakelen

Aan het kopen van een appartement zitten veel juridische haken en ogen. Je koopt geen gebouw, maar het recht om een deel van het gebouw te gebruiken. Daarbij horen een splitsingsakte, splitsingsreglement en eventueel een huishoudelijk reglement. In een splitsingsakte is vastgelegd hoe een gebouw precies is verdeeld in afzonderlijke appartementen. In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren. Juist bij de aankoop van een appartement is het inschakelen van een aankopend makelaar aan te raden. De aankoopmakelaar heeft kennis van alle juridische documentatie die gecontroleerd moet worden bij het kopen van een appartement. Ook helpt hij of zij je natuurlijk bij het verkrijgen van de beste aankoopprijs en het controleren van de uiteindelijke koopovereenkomst.

Ben jij op zoek naar een appartement? Download onze gratis app en maak gemakkelijk een zoekopdracht aan. Zo ontvang je nieuw aanbod als eerste!


Google play Store

App Store

 

 

Veel gestelde vragen over de Vereniging
van Eigenaren

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Wat zijn de servicekosten Vereniging van Eigenaren?

Wanneer word ik lid van een Vereniging van Eigenaren

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.