In vele opzichten lijken deze twee documenten op elkaar. Je vindt in beide rapporten de eigenschappen van de betreffende woning terug zoals woon- en perceeloppervlakte, eigendomssituatie, type bouw en onderhoudsstatus.
Wat is het verschil tussen een opnamerapport en een taxatierapport?
Beide rapporten komen op dezelfde manier tot stand, door onder andere het bekijken van referenties. Het opnamerapport is een leidraad en geen officieel document. Het opnamerapport dient als onderbouwing voor het goed uit kunnen brengen van een vraagprijsadvies.
Wanneer een opname-rapport?
Je krijgt een opnamerapport van Makelaarsland als de taxateur is langs geweest. Hierin staat de indicatieve waarde van je woning en alle kenmerken opgemaakt in een overzichtelijk rapport. Wanneer een reguliere makelaar bij je langskomt om de woning te bekijken en zo de vraagprijs vast te stellen is dit dezelfde procedure.
Wil je jouw huis verkopen? Bij Makelaarsland maken we het verrassend eenvoudig en betaalbaar. Lees meer over het verkopen met Makelaarsland.
Taxatie-rapport
Wanneer een hypotheek moet worden aangevraagd door koper of verkoper, is er een taxatierapport nodig. Dit rapport moet worden gevalideerd door een onafhankelijk instituut en is nodig voor hypotheekverstrekkers om te bepalen of het onderpand ook conform de aanvraag van de hypotheek is. Omdat onafhankelijkheid belangrijk is volstaat het opnamerapport, opgemaakt door de taxateur, hierin niet.