Makelaarskosten bij de verkoop van je huis

Wanneer jij je huis met een makelaar gaat verkopen staan daar natuurlijk kosten tegenover. Hoe een makelaar zijn kosten berekent kan nogal verschillen. De meest voorkomende manier is courtage, een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Maar ook steeds meer makelaars rekenen tegenwoordig een vast tarief, waardoor je vooraf precies weet waar je aan toe bent.

Courtage ligt gemiddeld op 1,38% van de verkoopprijs 

Courtage is een mooi Frans woord voor afsluitprovisie of afsluitpremie. Makelaars bedoelen er de beloning voor hun werkzaamheden mee. Courtage wordt berekend op basis van de uiteindelijke verkoopprijs van je woning en niet de vraagprijs of taxatiewaarde. Omdat het altijd achteraf wordt verrekend, weet je van tevoren niet precies hoeveel je kwijt gaat zijn. Op basis van de taxatiewaarde en de verwachtte opbrengst die de makelaar afgeeft zou je al wel een inschatting kunnen maken. 

Een voorbeeld: je verkoopt je huis voor € 400.000. Dan betaal je bij een traditionele makelaar gemiddeld 1,38% courtage, incl. btw (bron: Vereniging Eigen Huis, februari 2020). Je komt dan uit op een bedrag van € 5.520 aan makelaarscourtage.

Hoe meer je huis in de verkoop oplevert, hoe meer jij uiteindelijk kwijt bent aan je makelaar. Met de huidige verkopersmarkt waarin huizenprijzen maar blijven stijgen, tikt de makelaarscourtage dus best rap aan. Vergelijk altijd een aantal makelaars op basis van dienstverlening en kosten, zodat je voor jezelf een afweging kunt maken wat je belangrijk vindt in de dienstverlening en wat je daarvoor wilt betalen.  

Bonuscourtage 

In de huidige verkopersmarkt wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een bonuscourtage, ook wel de prestatiebonus genoemd. Er zijn sterk uiteenlopende manieren om een bonuscourtage te berekenen.  

Je kunt vooraf een bedrag vaststellen dat je makelaar ontvangt als je woning boven een bepaald bedrag verkocht wordt. Of er wordt over het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs een percentage gerekend dat de makelaar zal ontvangen.

Een voorbeeld: je verkoopt je huis voor € 400.000. Jullie hebben een reguliere courtage van 1% afgesproken en een bonuscourtage van 10% als de woning boven de € 380.000 wordt verkocht. Je betaalt de makelaar dan 1% * € 380.000 + 10% * € 20.000. Dit komt neer op makelaarskosten van € 3.800 + € 2.000 = € 5.800

Bonuscourtage wordt vaak gerekend door makelaars die een lage courtage (rond de 1%) rekenen. Het bedrag komt dus bovenop de standaard courtage. Vraag hier naar voordat je jouw handtekening zet. 

Bereken je besparing

Bereken je besparing

Een goede makelaar is vaak een flinke investering. Wil je de kwaliteit van een NVM-makelaar voor een scherpe prijs? Kies dan voor Verkoop Actief en verzorg zelf de bezichtigingen. Je betaalt dan € 395,- opstartkosten plus € 1.290 als je huis is verkocht. That’s it. In het voorbeeld van net betaal je bij ons dus geen € 5.520 maar € 1.685. Dat verschil van € 3.835 steek je mooi in je zak. Dat is snel verdiend! 
 
Benieuwd wat jij kunt besparen door je huis te verkopen met Verkoop Actief? 

Bereken je besparing

 

Opstartkosten 

Bij veel makelaars worden de makelaarstarieven opgebouwd uit de courtagekosten plus een startbedrag en/of een bedrag voor een advertentiepakket. Deze kosten worden berekend voor het maken van bijvoorbeeld de foto’s, video’s, inmeten en maken van de plattegronden. 

Zo betaal je als klant een deel vooraf en een deel na de verkoop van de woning. Opstartkosten worden dus vaak al direct na het geven van de verkoopopdracht in rekening gebracht, maar in sommige gevallen ook nadat de woning verkocht is. Dan wordt het met de courtage verrekent.

Heb je je woning in verkoop gezet bij een makelaar en besluit je je woning toch niet te willen verkopen of bij een andere makelaar te verkopen, dan worden alsnog de opstartkosten in rekening gebracht. De makelaar heeft namelijk al wel onkosten gemaakt. Op deze manier zijn de opstartkosten dan een soort van intrekkingskosten. 

De gemiddelde opstartkosten zijn circa € 600 (bron: Vereniging Eigen Huis, februari 2020).

No cure, no pay makelaar 

Makelaars die opstartkosten rekenen, werken ook vaak met het no cure, no pay principe. Wat in het Nederlands neerkomt op: geen succesvolle verkopen, geen betaling. Jij hoeft dus pas te betalen als jouw huis daadwerkelijk verkocht is. Lukt dit niet? Dan betaal je dus alleen de opstartkosten of intrekkingskosten, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn. 

Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar bij de belasting 

Verder nog goed om te weten is dat makelaarskosten niet aftrekbaar zijn bij de belasting. Controleer daarom ook goed of op de offerte de kosten met of zonder BTW vermeld staan, dit is namelijk niet altijd het geval. 

Makelaarsland rekent een vaste prijs 

Bij Makelaarsland betaal je voor het verkopen van je huis altijd een vast laag tarief. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wel zo duidelijk!

Kies je Verkoop Actief, dan betaal je een vast tarief van € 1.290, ongeacht de waarde van je huis. En je betaalt pas achteraf, als je huis verkocht is. Vooraf rekenen we € 395 opstartkosten. Daarvoor krijg je de woningopname, verkoopstrategie en prijsadvies, juridisch onderzoek, fotografie, een officieel meetrapport, 2D en 3D plattegronden en nog veel meer om jouw huis helemaal klaar te maken voor verkoop. 

Kies je Verkoop Gemak, dan regelt jouw Makelaarsland Agent alles voor je, van A tot Z. Je betaalt dan naast de opstartkosten een vast tarief van € 2.950, ongeacht de waarde van je huis. En ook hier betaal je achteraf, als het huis verkocht is. 

We vertellen je graag meer in een persoonlijke gesprek. Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Informatiegesprek aanvragen

Anja

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.