Makelaarstarieven: Waar betaal je voor?

Ga je een huis kopen of verkopen? Dan wil je natuurlijk professioneel begeleid worden door een NVM-makelaar. De makelaar behartigt jouw belangen en adviseert je bij het verkopen of aankopen van een woning.

Wat zijn makelaarstarieven?

Het makelaarstarief is een bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor de afgenomen diensten. De makelaarstarieven worden ook wel makelaarscourtage genoemd. Courtage is de afsluitprovisie die een makelaar ontvangt bij de aan- of verkoop van een huis. De makelaarscourtage wordt uitgedrukt in procenten van het verkoop- of aankoopbedrag. De traditionele opbouw van de tarieven van makelaars door middel van een makelaarscourtage is inmiddels wat verouderd. Bij veel traditionele makelaars zijn de makelaarstarieven inmiddels opgebouwd uit een startbedrag en/of een bedrag voor een advertentiepakket plus de courtagekosten. Zo betaal je als klant een deel vooraf en een deel na de verkoop van de woning.

Grote verschillen in makelaarstarieven

Er zitten grote verschillen in de makelaarstarieven die je bij de verschillende makelaars tegenkomt. Voor het inschakelen van een makelaar bij de verkoop van je huis kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. Je wilt daarom een goede afweging maken welke makelaarsdiensten je tegen welke kosten wilt afnemen. Je gaat bij het vergelijken van makelaarstarieven natuurlijk op zoek naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Tip!
Onderzoek zowel de dienstverlening en kosten van traditionele makelaars als van online makelaars!

Bereken je besparing

Bereken je besparing

Het inschakelen van een makelaar kost je al gauw duizenden euro’s. Natuurlijk wil je dan ook de kwaliteit die je bij die prijs kunt verwachten. Bij Makelaarsland kun je die kwaliteit gegarandeerd verwachten, maar dan wel voor een aantrekkelijke prijs. Voor één vast laag tarief van € 1.290 ben je met Verkoop Actief verzekerd van de kwaliteit van een NVM-makelaar, maar dan wel voor een lage prijs.

Benieuwd wat jij kunt besparen bij de verkoop van je woning?

Bereken mijn besparing

Liever geen Verkoop Actief?

Je kunt ook Verkoop Gemak kiezen. Als er een Agent bij jou in de buurt zit, kun je een vrijblijvende en gratis waardebepaling aanvragen. Je maakt dan kennis met jouw lokale Makelaarsland Agent waarna je nog rustig kan bedenken of Makelaarsland bij jou past. Ook voor Verkoop Gemak betaal je een vast bedrag ongeacht de locatie of waarde van je huis.

Makelaarstarieven bij traditionele makelaars

Een traditionele makelaar verzorgt de verkoop of aankoop van je woning volledig. De meeste traditionele makelaars werken met een makelaarscourtage van rond de 1,4% inclusief btw. Bij een gemiddelde woningprijs van € 334.000 betaal je circa € 4.600 aan makelaarskosten. Met zowel Verkoop Actief € 1.290 inclusief BTW, als met Verkoop Gemak € 2.950 betaal je dus minder dan bij de gemiddelde makelaar.

(Bron: Vereniging Eigen Huis – februari 2020)

Makelaarstarieven bij online makelaars

Vanaf een paar honderd euro kun je al een online makelaar inschakelen. Bij een online makelaar heb je zelf een actieve rol en verzorgt de makelaar een deel van de verkoop of aankoop. Je moet je hierbij wel afvragen of de geboden dienstverlening voldoende is voor een veilige en succesvolle verkoop of aankoop van je woning. Vaak behoren zaken als het opstellen van de koopakte, het controleren van juridische stukken en persoonlijk contact met een vast contactpersoon niet tot de dienstverlening, terwijl deze belangrijk zijn voor een succesvolle en veilige aankoop of verkoop. De meeste online makelaars hanteren een vast tarief voor de makelaarsdiensten die je vooraf betaalt. Bovendien heeft dit onderzoek uitgewezen dat vaste-prijs-makelaars beter verkopen dan courtagemakelaars.

Makelaarstarieven bij Makelaarsland

Makelaarsland hanteert een vast en laag makelaarstarief en gaat dus niet uit van makelaarscourtage. Je betaalt geen percentage van de verkoop of aankoopopbrengst, maar een van te voren vastgesteld bedrag. Bovendien betaal je deze kosten pas nadat de woning definitief verkocht is. Voor het vaste en lage tarief van € 1.290 verzorgen de makelaars van Makelaarsland het verkoopproces van A tot Z. Jij doet alleen wat je zelf het beste kunt, namelijk een tekst over je woning schrijven, foto’s maken en bezichtigingen begeleiden. Daarna blijf je snel en gemakkelijk 24 uur per dag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de verkoop van je woning met de Makelaarsland app!

Heb je vragen over de makelaarstarieven bij Makelaarsland of ben je benieuwd wat je hier nou precies voor krijgt? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over makelaarstarieven

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Wat krijg ik bij Makelaarsland?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.