Makelaarstarieven: Waar betaalt u voor?

Gaat u een huis kopen of verkopen? Dan wilt u natuurlijk professioneel begeleid worden door een NVM-makelaar. De makelaar behartigt uw belangen en adviseert u bij het verkopen of aankopen van een woning. In de zoektocht naar een makelaar komt u verschillende makelaarstarieven tegen. Deze makelaarstarieven verschillen flink en kunnen oplopen tot duizenden euro's.

Wat zijn makelaarstarieven?

Het makelaarstarief is een bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor de afgenomen diensten. De makelaarstarieven worden ook wel makelaarscourtage genoemd. Courtage is de afsluitprovisie die een makelaar ontvangt bij de aan- of verkoop van een huis. De makelaarscourtage wordt uitgedrukt in procenten van het verkoop- of aankoopbedrag. De traditionele opbouw van de tarieven van makelaars door middel van een makelaarscourtage is inmiddels wat verouderd. Bij veel traditionele makelaars zijn de makelaarstarieven inmiddels opgebouwd uit een startbedrag en/of een bedrag voor een advertentiepakket plus de courtagekosten. Zo betaalt u als klant een deel vooraf en een deel na de verkoop van de woning.

Grote verschillen in makelaarstarieven

Er zitten grote verschillen in de makelaarstarieven die u bij de verschillende makelaars tegenkomt. Voor het inschakelen van een makelaar bij de verkoop van uw huis kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. U wilt daarom een goede afweging maken welke makelaarsdiensten u tegen welke kosten wilt afnemen. U gaat bij het vergelijken van makelaarstarieven natuurlijk op zoek naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Tip!
Onderzoek zowel de dienstverlening en kosten van traditionele makelaars als van online makelaars!

Bereken uw besparing

Het inschakelen van een makelaar kost u al gauw duizenden euro's. Natuurlijk wilt u dan ook de kwaliteit die u bij die prijs kunt verwachten. Bij Makelaarsland kunt u die kwaliteit gegarandeerd verwachten, maar dan wel voor een aantrekkelijke prijs. Voor één vast laag tarief van € 1.290 bent u verzekerd van de kwaliteit van een NVM makelaar, maar dan wel voor een lage prijs.

Benieuwd wat u kunt besparen bij de verkoop van uw woning?

Bereken mijn besparing

Makelaarstarieven bij traditionele makelaars

Een traditionele makelaar verzorgt de verkoop of aankoop van uw woning volledig. De meeste traditionele makelaars werken met een makelaarscourtage van rond de 1,5% inclusief btw.  Bij een gemiddelde woningprijs van € 260.000 betaalt u € 3.900 aan makelaarskosten.

(Bron: NVM Wonen Marktanalyse en NVM BedrijfsBarometer.)

Makelaarstarieven bij online makelaars

Vanaf een paar honderd euro kunt u al een online makelaar inschakelen. Bij een online makelaar heeft u zelf een actieve rol en verzorgt de makelaar een deel van de verkoop of aankoop. U moet zich hierbij wel afvragen of de geboden dienstverlening voldoende is voor een veilige en succesvolle verkoop of aankoop van uw woning. Vaak behoren zaken als het opstellen van de koopakte, het controleren van juridische stukken en persoonlijk contact met een vast contactpersoon niet tot de dienstverlening, terwijl deze zeer belangrijk zijn voor een succesvolle en veilige aankoop of verkoop. De meeste online makelaars hanteren een vast tarief voor de makelaarsdiensten die u vooraf betaalt.

Makelaarstarieven bij Makelaarsland

Makelaarsland hanteert een vast en laag makelaarstarief en gaat dus niet uit van makelaarscourtage. U betaalt geen percentage van de verkoop of aankoopopbrengst, maar een van te voren vastgesteld bedrag. Bovendien betaalt u deze kosten pas nadat de woning definitief verkocht is. Voor het vaste en lage tarief van € 1.290 verzorgen de makelaars van Makelaarsland het verkoopproces van A tot Z. U doet alleen wat u zelf het beste kunt, namelijk een tekst over uw woning schrijven, foto’s maken en bezichtigingen begeleiden. Daarna blijft u snel en gemakkelijk 24 uur per dag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de verkoop van uw woning met de Makelaarsland app!

Heeft u vragen over de makelaarstarieven bij Makelaarsland of bent u benieuwd wat u hier nou precies voor krijgt? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over makelaarstarieven

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Wat krijg ik voor die € 1.290?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.