Verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk: Mag dat?

Een makelaar mag NIET als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. De makelaar behartigt de belangen van de verkoper of de koper.

Verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk: Mag dat?

Het optreden als verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk is binnen de NVM verboden. Bijvoorbeeld Makelaarsland inschakelen als aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning die bij Makelaarsland te koop staat is dus niet mogelijk. Hiermee wordt voorkomen dat de verschillende partijen tegen elkaar uitgespeeld worden. Als NVM makelaar mag je dus nooit als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden.

Verkoop- en aankoopmakelaar: wat is het verschil?

De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper van een huis. In bijna 90% van de gevallen schakelt een verkoper een verkoopmakelaar in om hem/haar bij te staan bij de verkoop van een huis. Een verkoopmakelaar ondersteunt je tijdens het verkoopproces en zorgt er voor dat je met een gerust hart je huis kunt verkopen. Bij het kiezen van een verkoopmakelaar zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten, maar ook de hoeveelheid werk die je zelf wilt doen.

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper van een huis. Een aankoopmakelaar wordt vaak achterwege gelaten om kosten te besparen, maar kan minstens zo belangrijk zijn als een verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar helpt je namelijk bij het nemen van één van de belangrijkste beslissingen van je leven. Een aankoopmakelaar kan je helpen tijdens de onderhandelingen en kijkt met een kritische blik naar de woning om zo te voorkomen dat je te veel betaalt.

Voorbeeld WEL toegestaan

Een klant schakelt Makelaarsland als verkoopmakelaar in om zijn huis te verkopen. Tijdens de verkoop van zijn woning wil deze klant ook een woning aankopen en daarvoor een aankoopmakelaar inschakelen. De woning die hij op het oog heeft staat niet bij Makelaarsland te koop. Optreden als verkoopmakelaar én aankoopmakelaar is in dit geval WEL toegestaan.

Voorbeeld NIET toegestaan

Een klant schakelt Makelaarsland als verkoopmakelaar in om zijn huis te verkopen. Tijdens de verkoop van zijn woning wil deze klant ook een woning aankopen en daarvoor een aankoopmakelaar inschakelen. De woning die hij op het oog heeft staat bij Makelaarsland te koop. Optreden als aankoopmakelaar is in dit geval NIET toegestaan.

Informatiegesprek aanvragen

Anja

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.