Verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk: Mag dat?

Een makelaar mag NIET als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. De makelaar behartigt namelijk altijd de belangen van de verkoper óf de koper. Een makelaar mag jou wel eerst begeleiden bij de verkoop van je woning en vervolgens helpen bij het aankopen van een nieuwe woning (of andersom).

Het optreden als verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk is binnen de NVM verboden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om Makelaarsland in te schakelen als aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning die bij ons te koop staat en waarvoor wij de verkoop begeleiden. Hiermee wordt voorkomen dat de verschillende partijen tegen elkaar uitgespeeld worden. Als NVM makelaar mag je dus nooit als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden.

Verkoop- en aankoopmakelaar: wat is het verschil?

De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper van een huis. In bijna 90% van de gevallen schakelt een verkoper een verkoopmakelaar in om hem/haar bij te staan bij de verkoop van een huis. Een verkoopmakelaar ondersteunt je tijdens het verkoopproces en zorgt ervoor dat je met een gerust hart je huis kunt verkopen.

Verkoop- en aankoopmakelaar: wat is het verschil?

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper van een huis. Zo’n 1 op de 4 kopers schakelt een aankoopmakelaar in om hem te helpen bij de aankoop. Een aankoopmakelaar wordt nog vaak achterwege gelaten om kosten te besparen, maar kan minstens zo belangrijk zijn als een verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar helpt je namelijk bij het nemen van één van de belangrijkste beslissingen van je leven. Een aankoopmakelaar kan je helpen tijdens de onderhandelingen en kijkt met een kritische blik naar de woning om zo te voorkomen dat je te veel betaalt.

Voorbeeld WEL toegestaan

Een klant schakelt Makelaarsland als verkoopmakelaar in om zijn huis te verkopen. Tijdens de verkoop van zijn woning wil deze klant ook een woning aankopen en daarvoor een aankoopmakelaar inschakelen. De woning die hij op het oog heeft staat niet bij Makelaarsland te koop. Optreden als verkoopmakelaar én aankoopmakelaar is in dit geval WEL toegestaan.

Voorbeeld NIET toegestaan

Een klant schakelt Makelaarsland als verkoopmakelaar in om zijn huis te verkopen. Tijdens de verkoop van zijn woning wil deze klant ook een woning aankopen en daarvoor een aankoopmakelaar inschakelen. De woning die hij op het oog heeft staat bij Makelaarsland te koop. Optreden als aankoopmakelaar is in dit geval NIET toegestaan.

Makelaar Makelaarsland

Ben je op zoek naar een makelaar voor het verkopen of aankopen van een woning? Het team van Makelaarsland helpt je verder!

  • 57.000 verkopers gingen je voor
  • Klanten waarderen ons met een 9 op funda
  • Je bespaart duizenden euro’s
Makelaar Makelaarsland
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.