Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zit in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf de aankoper.

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Als verkoper of koper van een woning ben je niet verplicht een makelaar in te schakelen. Omdat een makelaar zeer veel kennis en ervaring heeft in verkopen en/of aankopen van woningen is het wel sterk aan te raden een makelaar in te schakelen.

Verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij en adviseert de verkoper van de woning. De makelaar probeert een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de verkoper.

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij en adviseert de koper van een woning. De makelaar probeert een woning aan te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de koper.

Taken makelaar
Zowel een verkoopmakelaar als een aankoopmakelaar hebben voor een groot deel hetzelfde takenpakket. Zo bepaalt de makelaar de waarde van een woning, voert de makelaar onderhandelingen en controleert de makelaar juridische stukken.

Er zijn makelaars die zich specialiseren in verkoopmakelaardij of aankoopmakelaardij, maar er zijn ook makelaars die beide diensten aanbieden. Het kan dus zijn dat een makelaar de ene keer een aankoopmakelaar is en een volgende keer de verkoopmakelaar is. Wanneer een makelaar beide diensten aanbiedt, mag hij niet optreden als verkoop- en aankoopmakelaar bij hetzelfde pand.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.