Bankgarantie: Wat is dat?

Een bankgarantie houdt in dat de bank verklaart dat zij garant staan voor de waarborgsom als jij dit bedrag niet kunt nakomen. De bank zal dit bedrag omzetten in een lening. Zo kun je het bedrag in termijnen terugbetalen.

Je hebt een huis op het oog en je wilt deze graag kopen, dan teken je eerst een koopovereenkomst. Hierin staat de datum dat je eigenaar wordt van de woning en de afspraken die zijn gemaakt omtrent de financiering. Het voorlopig koopcontract is bindend. Omdat de verkoper wel graag zekerheid wilt dat je de woning daadwerkelijk koopt, wordt er vaak een waarborgsom gevraagd, oftewel de bankgarantie.

Waarborgsom en bankgarantie

De waarborgsom bestaat meestal uit 10 procent van de koopsom. Dit bedrag moet na ondertekening van het voorlopige koopcontract worden overgemaakt naar de notaris. Dit is een flink bedrag, dat niet iedereen op zijn bankrekening heeft staan. Om toch te kunnen voldoen aan de waarborgsom die gevraagd wordt kun je als koper een bankgarantie afsluiten. Een bankgarantie houdt in dat de bank verklaart dat zij garant staan voor de waarborgsom als jij dit bedrag niet kunt nakomen. De bank zal dit bedrag omzetten in een lening. Zo kun je het bedrag in termijnen terugbetalen.

Kosten bankgarantie

Het voordeel van het afsluiten van een bankgarantie is dat je jouw eigen geld niet hoeft te gebruiken. Maar het afsluiten van een bankgarantie kost wel geld. Over het bedrag waarvoor de bank garant staat rekenen zij ongeveer 1 procent rente. In de overeenkomst die wordt aangegaan met de bank staat ook het termijn vermeld waarin het bedrag moet worden terugbetaald.

Wat als de koop niet door gaat?

Als je besluit de koop niet door te laten gaan en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan kan de verkoper de bank in garantie stellen. Dit houdt in dat je een schuld hebt bij de bank ter grootte van de waarborgsom.

Even overleggen met een makelaar

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over de bankgarantie, dan kun je misschien wel wat advies van een makelaar gebruiken of even snel overleggen.

Geen probleem hoor, één van onze adviseurs belt je om jouw brandende vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Even overleggen met een makelaar

Veelgestelde vragen over verkoopafhandeling

Wat is bankgarantie?

De nota van afrekening: wat is dat?

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.