Bankgarantie: Wat is dat?

Een bankgarantie houdt in dat de bank verklaart dat zij garant staan voor de waarborgsom als u dit bedrag niet kunt nakomen. De bank zal dit bedrag omzetten in een lening. Zo kunt u het bedrag in termijnen terugbetalen.

U heeft een huis op het oog en u wilt deze graag kopen, dan tekent u eerst een koopovereenkomst. Hierin staat de datum dat u eigenaar wordt van de woning en de afspraken die zijn gemaakt omtrent de financiering. Het voorlopig koopcontract is bindend.

Het kan zijn dat u op het moment van ondertekenen de financieringen nog niet helemaal rond hebt. Omdat de verkoper wel graag zekerheid wilt dat u de woning daadwerkelijk koopt wordt er vaak een waarborgsom gevraagd, oftewel de bankgarantie.

Heeft u vragen over de bankgarantie, of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Waarborgsom en bankgarantie

De waarborgsom bestaat meestal uit 10 procent van de koopsom. Dit bedrag moet bna ondertekening van het voorlopige koopcontract worden overgemaakt naar de notaris. Dit is een flink bedrag, dat niet iedereen op zijn bankrekening heeft staan. Om toch te kunnen voldoen aan de waarborgsom die gevraagd wordt kunt u als koper een bankgarantie afsluiten. Een bankgarantie houdt in dat de bank verklaart dat zij garant staan voor de waarborgsom als u dit bedrag niet kunt nakomen. De bank zal dit bedrag omzetten in een lening. Zo kunt u het bedrag in termijnen terugbetalen.

Kosten bankgarantie

Het voordeel van het afsluiten van een bankgarantie is dat u uw eigen geld niet hoeft te gebruiken. Maar het afsluiten van een bankgarantie kost wel geld. Over het bedrag waarvoor de bank garant staat rekenen zij ongeveer 1 procent rente. In de overeenkomst die wordt aangegaan met de bank staat ook het termijn vermeld waarin het bedrag moet worden terugbetaald.

Wat als de koop niet door gaat?

Als u besluit de koop niet door te laten gaan en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan kan de verkoper de bank in garantie stellen. Dit houdt in dat u een schuld heeft bij de bank ter grootte van de waarborgsom.

Huis zoeken met de Makelaarsland app!

Wilt u op zoek naar uw volgende droomwoning? Dan heeft Makelaarsland voor u de oplossing met de gratis zoekopdracht. Maak uw zoekopdracht aan in de Makelaarsland app, vul al uw woonwensen in en ontvang 24/7 het nieuwste woningaanbod! U kunt uw favoriete woningen opslaan zodat u op de hoogte blijft van ontwikkelingen rondom deze huizen, zoals een prijsverlaging. Zo bent u er als eerste bij!

Maak NVM zoekopdracht aan!

Verkoop uw woning net als duizenden andere slimme verkopers en download de app!


Google play Store

App Store

Veel gestelde vragen over verkoopafhandeling

Wat is bankgarantie?

De nota van afrekening: wat is dat?

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.