15.000 huizen verkocht in mei

Door
Makelaarsland
op

De positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn in mei onverminderd zichtbaar.

Er werden 15.000 woningverkopen gerealiseerd. Fors meer dan dezelfde maand vorig jaar en slechts 2000 verkopen minder dan de altijd populaire maand april. Het aantal bezichtigingen lag met 180.000 zelfs 20 procent hoger dan een maand eerder. Ten opzichte van vorig jaar een stijging van ruim 150%. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

In 2014 zien we een aanhoudende positieve lijn in het aantal huizenverkopen. Deze trend is al vanaf 2013 zichtbaar en het lijkt erop dat de huizenmarkt zich steeds beter gaat ontwikkelen gezien het groeiend aantal bezichtigingen.

Jeroen Stoop van Makelaarsland: “Wij merken dat woningzoekers die het nieuwe woningaanbod dagelijks in de gaten houden nu direct actie ondernemen en de vruchten plukken van de gunstige situatie op de huizenmarkt. De rente is bijzonder laag en de prijzen zijn in grote delen van het land flink gedaald en nu gestabiliseerd. Het komt steeds vaker voor dat populaire huizen weer binnen enkele weken verkocht zijn, waardoor woningzoekers met een afwachtende houding naast het net vissen. Verkopers doen er overigens wel verstandig aan om niet met een te optimistische vraagprijs de markt op te gaan. Het aanbod is op dit moment nog steeds groter dan de vraag.”

Huizenmarkt 2014 mei

Onderzoek koopbereidheid woningmarkt

 

De trend op de huizenmarkt is sterk afhankelijk van het vertrouwen onder woningzoekers. Makelaarsland ondervroeg afgelopen week 4.500 bezichtigingsaanvragers naar hun koopintentie:

  • De meeste woningzoekers hebben concrete aankoopplannen. 81% wil zo snel mogelijk een huis aankopen, het liefst nog in 2014;
  • Een groeiende groep woningzoekers verwacht dat de huizenprijzen in 2014 stabiliseren (52%) of stijgen (33%);
  • Potentiële kopers verkiezen een koopwoning boven een huurwoning, omdat een koopwoning een goede investering is (42%) en zorgt voor lagere woonlasten (22%).

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.