Afkoeling op huizenmarkt lijkt aanstaande: bezichtigingen en biedingen bedaren 

Door
Roos van Schaaijk
op

In de laatste maand van 2021 werd het laagste gemiddelde van bezichtigingen per woning gemeten, zo blijkt uit onze recente cijfers. Zal de huizenmarkt aan het afkoelen zijn?

Terwijl de huizenprijzen in de oververhitte markt blijven stijgen, dalen de cijfers van het aantal bezichtigingen en biedingen juist sinds september. Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning was in het laatste kwartaal ruim een kwart minder ten opzichte van de periode april tot en met juni.

Volgens Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, is er voor het eerst echt sprake van een trendbreuk. “Het gehele jaar hebben we gezien dat het aantal bezichtigen per woning rond de tien hing, met uitschieters naar bijna twaalf, nu zijn dat er iets meer dan zes. De eerste signalen van een kentering kwamen in november, waarna we nu langzamerhand kunnen stellen dat de interesse vanuit kopers bekoelt. Dat blijkt niet alleen uit onze cijfers; we horen het ook rechtstreeks van klanten en makelaars.”  

Vergelijk je de bezichtigingen van afgelopen jaar met dezelfde periodes in 2020, dan wordt het verschil steeds kleiner. In de maanden april, mei en juni was het aantal bezichtigingen per woning twee keer zo hoog als in dezelfde maanden in 2020. In oktober was het ‘slechts’ de helft, terwijl dat verschil in november en december respectievelijk nog maar vijftien en vijf procent was. Daarbij is het percentage van geannuleerde bezichtigingen juist gestegen. In het tweede halfjaar lag dit cijfer met 25 procent hoger dan de achttien procent in het eerste halfjaar. Van Wijgerden: “Veel mensen schrijven zich in eerste instantie in, om vervolgens te beseffen dat het niet gaat lukken.”

Ook het aantal biedingen smoort

Het gemiddeld aantal biedingen boven de vraagprijs in 2021 is uiteindelijk uitgekomen op 76 procent. In december was 74 procent van de biedingen boven de vraagprijs, dat is het laagste percentage sinds februari. “Sinds september merken we op dat de percentages iets teruglopen. Vanaf die maand daalde het cijfer elke maand met een paar procenten”, stelt Van Wijgerden.

Vanwege de oververhitte markt bieden kopers in verhouding veel minder onder de vraagprijs dan voorgaande jaren het geval was. In 2020 lag veertig procent van de biedingen onder de vraagprijs. In 2021 is dat percentage meer dan gehalveerd naar slechts 18 procent.

Particulieren zoeken bovendien sneller de hulp van een aankoopmakelaar. Biedingen uitgebracht met behulp van deze professionals zijn toegenomen van 23 procent in 2020 naar 26 procent in 2021. Ruim een derde van de geaccepteerde biedingen werd ook uitgebracht door een aankoopmakelaar, ten opzichte van 26,8 procent in 2020.

“Moed zinkt in de schoenen bij mensen”

“Het is niet gek dat bij woningzoekers de moed hen in de schoenen zinkt”, vervolgt Van Wijgerden. “Een bod van vijftigduizend euro of meer boven de vraagprijs, daar kijken wij allang niet meer van op. Ik snap dan ook heel goed dat men moedeloos wordt als het zelfs dan keer op keer niet lukt. De verkoper is in eerste instantie natuurlijk blij met de hoge verkoopprijs, maar vaak moet die partij zelf ook weer een nieuw huis kopen.”

Geheel verrast is Van Wijgerden niet. “Je kan als koper niet eindeloos de grens verleggen, ondanks de grote leencapaciteit. De hoogte van een bod moet ook altijd gebaseerd zijn op wat je wil en kan bieden, niet wat nodig wordt geacht om te winnen”, aldus de directeur van Makelaarsland, die blij is dat de cijfers aantonen dat men realistisch blijft in deze tijden. “Het is fijn om, ondanks de schaarste en het dure aanbod, gezond verstand te zien bij de mensen.”

Randstad blijft een ander verhaal

Uit de interne data van Makelaarsland blijkt dat er verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland blijven bestaan. In de vier grootste steden werd in 2021 in 82 procent van de gevallen overboden, waar dat elders 74 procent was. Van Wijgerden: “Steden als Utrecht, Rotterdam en vooral Amsterdam zijn al jaren het epicentrum van de gekte. Dat de cijfers in de Randstad afwijken is dus geen schokkende observatie.” Wel is het aantal bezichtigingen in deze steden in november en december iets lager dan in dezelfde maanden vorig jaar: van gemiddeld 7,9 naar 7,5 bezichtigingen per woning.

Lees meer over de cijfers van Makelaarsland op NOS nieuws of het Algemeen Dagblad.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.