Afkoeling woningmarkt: voor zevende keer op rij minder kijkers

Door
Sophie van Gorsel
op

Het aantal bezichtigingen per verkochte woning is wederom gedaald op de woningmarkt. Dat concludeert Makelaarsland op basis van interne data. De digitale makelaar meet momenteel gemiddeld 6,5 kijkers. Dat is het laagste aantal bezichtigingen sinds de zomer van 2019.

Afgelopen kwartaal werd 42 procent minder bezichtigd dan dezelfde periode in 2021, toen dit zogeheten driemaandsgemiddelde nog op 11,2 kijkers per woning lag. De afgenomen interesse van kopers is ook terug te zien in het percentage biedingen boven de vraagprijs. Waar vorig jaar zomer in tachtig procent van de gevallen werd overboden, ligt dat percentage nu op 47 procent. Het betekent een absolute daling van ruim 33 procent en een relatieve daling van zelfs 42 procent.

grafiek gemiddeld aantal bezichtigingen per woning

Stijgende hypotheekrente en energielasten

“De stijging van de hypotheekrente blijkt een katalysator voor een verdere afkoeling op de woningmarkt”, verklaart Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland. De hypotheekrente voor tien jaar vast is in nog geen jaar tijd met drie procent toegenomen. “Daarnaast hebben we te maken met stijgende energielasten. Dit speelt een steeds grotere rol in het koopproces. We zien dit onderwerp steeds vaker terugkomen in de gesprekken met onze klanten en merken dat kopers daardoor voorzichtiger worden.”

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.