Bespaar energie met de juiste zonwering voor jouw woning

Door
Mireille Bonjer
op

Schrok jij deze winter ook van jouw verhoogde energierekening? En wist je dat 65% van de warmte in huis verloren gaat via ramen en deuren? Een van de redenen waarom ik mijzelf heb verdiept in de wereld van zonwering en rolluiken is om mijn ervaringen met jullie te kunnen delen. Iedereen geniet namelijk liever van een aangenaam warm huis én een lagere energierekening door minder warmte te verliezen.

Ik woon deeltijds in België, waar ze veelvuldig worden toegepast als zonwering en ter beveiliging tegen inbraak. Waar ze vroeger veelal werden vervaardigd uit hout of pvc en ze uitsluitend manueel bedienbaar waren, zijn er vandaag de dag veel meer en energiebewustere mogelijkheden en oplossingen. Zowel op het vlak van materialen als op toepassingen en bedieningsmogelijkheden. In deze blog zal ik, na het nodige online uitzoekwerk, mijn ervaringen en de voordelen met je delen.

Rolluiken isoleren

Een van de sites waar ik veel interessante informatie vond over dit onderwerp is op de site van zonwering-fabriek.nl. Rolluiken zijn namelijk een van de sterkste types zonweringen. Ook bij slecht weer, kunnen ze neer worden gelaten. Daarnaast hebben ze als grote voordeel, een hoge isolatiewaarde en kan de warmte tijdens de warme maanden buitengesloten worden, zonder een airco die veel energie vreet door overuren te draaien. Ze zijn de meest effectieve zonwering en houden jouw woning gemiddeld 7℃ koeler. Terwijl tijdens de koude maanden kan je op die manier de behaaglijke warmte lekker binnenshuis gehouden. Een echte win-win situatie.

Naast de energiebesparing en het voordeel voor je portemonee, heb ik meer voordelen ondervonden. Destijds toen ik nog in Breda woonde had het studentenhuis waar ik een dubbele kamer huurde ook al rolluiken. Ik kan je vertellen dat dit ideaal was omdat het zorgt voor geluidsdemping en tevens het raam volledig verduistert als je dat wilt. Je hoort dus geen omgevingsgeluid en mijnerzijds had het ook als voordeel dat ik de volumeknop van mijn stereo set kon opendraaien zonder de naaste buren te storen. En juist het licht mooi kon filteren door ze gedeeltelijk af te laten en de felle zonnestralen buiten te laten. Daarnaast kon ik maximaal genieten van mijn nachtrust. Onderzoek wijst uit dat er een direct verband is tussen totale verduistering van de slaapkamer en slaapkwaliteit. Je kamer 100% kunnen verduisteren beïnvloedt je slaapritme dus positief. Ideaal ook voor wie bijvoorbeeld in ploegendienst werkt en overdag moet slapen.

Rolluiken schrikt inbrekers af

Zoals ik aan het begin van deze blog al vermeldde, schrikt deze manier van zonwering inbrekers af. Dit omdat het veel meer inbreekwerk vergt en daardoor een inbraak vertragend effect heeft ten opzichte van een raam of deur dat niet beschermd is en iedereen de gelegenheid geeft om zomaar je huis binnen te kijken.

Ik kwam er zelfs achter tijdens mijn onderzoek dat er tegenwoordig speciale oplossingen beschikbaar zijn voor dakramen in zowel schuine als platte daken. En dat je middels een bluetooth-module alles kunt bedienen vanaf je mobiel. Hoe handig is dat!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.