Bijzonder pand: Arabisch sprookje

Door
Makelaarsland
op

In deze blogrubriek presenteren wij de mooiste, bijzonderste en meest inspirerende huizen die bij Makelaarsland in de verkoop staan. Deze keer uitgelicht: Misschien wel één van onze meest bijzondere panden.

Altijd dezelfde reactie als mensen de voormalige stal achter villa Zeenimf binnenstappen. ‘Wow’! ‘Ze vinden het of heel mooi, of ze vinden het heel lelijk. Er zit niks tussen in.

Bijzonder pand

Maar wat ze ook vinden, ze roepen altijd ‘wow’!’, zegt eigenares Leonor Mario Craveiro. Liefhebbers van de sprookjes van duizend en één nacht opgelet, het pand aan de Grote Sloot 130 in Burgerbrug is te koop. Je mond valt open. De tien stappen tussen de keuken van de Zeenimf en de voormalise stal erachter maken een wereld van verschil. Van de Hollandse polder naar een Arabisch sprookje uit duizend en één nacht. Leonor Craveiro (55) lacht altijd als ze de reactie van mensen ziet die het pand komen bezichtigen. Ze is het gewend. Iedereen kijkt z’n ogen uit in de sprookjeswereld die haar overleden echtgenoot Peter Barent hier heeft geschapen. Hij heeft zijn levenswerk niet kunnen voltooien. Barent is vier jaar geleden overleden, op 70-jarige leeftijd. ‘Het ging heel plotseling’, zegt Craveiro. ‘Een infectie in de longen.’ Ze heeft nu de knoop doorgehakt: de Zeenimf ( het pand is vernoemd naar een Westindiënvaarder) staat te koop.

Ook de tafel heeft Barent zelf ontworpen.

Gevangene

‘Het huis is groot, het terrein eromheen ook. Maaien, takken weghalen. Te veel werk. Ik reis veel, nu ben ik een gevangene van dit huis. Een rijbewijs heb ik niet kunne halen. Ik ben zwaar dyslectisch, zie alle borden omgekeerd. Ik moet hier dus alles op de fiets doen, niet handig. Daarom heb ik het huis te koop gezet.’ De vraagprijs is € 1.950.000. het pand is hypotheek vrij. ‘Ik vraag niet veel meer dan dat we er hebben ingestoken. Je kunt er van alles mee. Een bed en breakfast, het terrein is groot genoeg voor een kleine camping’, zegt Craveiro. Ze komt oorspronkelijk uit Mozambique, is al dertig jaar in Nederland. Zij en haar man hebben goed geboerd in de horeca in Amsterdam, ‘We hadden er restaurant Dulac in de Haarlemmerstraat. Een voormalig bankgebouw. Liep heel goed. Mensen als Brad Pitt en Quentin Tarantino kwamen er vaak. Beetje bij beetje hebben we ok de appartementen erboven gekocht.  Toen er een ontwikkelaar kwam hebben we het verkocht. Het is nu ’t Bank Hotel.’’ Het paar koopt in 2008 de Zeenimf, het van 1915 daterende witte woonhuis met de karakteristieke kenmerken. ‘We zijn vooral verliefd geworden op de achterkant. Het idee was om er een bed & breakfast van te maken’. Ze hebben toen veel gedoe had met de gemeente Zijpe. ‘We hadden een hele serre rondom het pand gebouwd, mocht niet. Het is een monument.’ Alles moest weg, heeft ons € 280.000 gekost.’

Rijk gedecoreerde trap

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons jou gratis en vrijblijvend bellen. 

Ja, bel mij terug

Sprookjeswereld

In de voormalige stal kan Barent wel zijn gang gaan. Hij schept er een indrukwekkende sprookjeswereld. ‘Hij was een kunstenaar, een bouwer. Hij ontwierp vooraf niks, begon gewoon te bouwen.’ Centraal in de ruimte hangt een enorme lamp. Het ornament komt uit een Belgische kerk. ‘Hij heeft het ondersteboven opgehangen. Barent maakt er hondenfiguren aan, die de snoeren van de lampen als het waren in hun bek houden. ‘De tafel eronder heeft hij ook ontworpen. ’Boven de rijk gedecoreerde trap naar de eerste verdieping hangen bijzondere lampen. ‘Van de Sjah van Perzië geweest.’ Barent schuwt de versierselen niet, overal in de ruimte staan of hangen bijzondere elementen. Zelfs op de leuningen van de trap. Hij koopt veel op veilingen. In een nisje lijken twee lakeien een tafeltje te tillen. Achter hen in de muur honderden muntjes van 5 cent. ‘Hij had een hekel aan die muntjes, daarom heeft hij ze in die muur verwerkt.’ Craveiro hoopt dat iemand het levenswerk van haar man afmaakt. ‘Dat zou het mooiste zijn. En als de koper alles sloopt zou dat pijnlijk zijn maar moet ik dat laten gaan. Het huis is dan niet meer van mij.

Natuurlijk heeft het pand ook een ‘gewoon’ woongedeelte.
Mijn man heeft ook veel schilderijen gemaakt, die gaan dan wel mee. Op een paar na, die zitten vast.’ Waar gaat ze heen? Ík heb een appartenet in Amsterdam, maar ik wil een vrijstaand huis. Vanwege mijn honden, wel kleiner dan dit. Ik zoek in Haarlem of Enkhuizen.’

Bijzonder pand Om het pand heen ligt een zee aan ruimte.

Bron: NHD Schager courant; Marten Visser.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.